Ένας δοκιμασμένος από την κυβέρνηση της ΝΔ, τρόπος χειραγώγησης των ΜΜΕ, είναι η ενίσχυσή τους  με κρατικό χρήμα (λίστα Πέτσα).

Ads

Έτσι, δεν χρειάζεται να παρεμβαίνεις λογοκρίνοντας κάθε λίγο, μπαίνουν σε διαδικασία αυτολογοκρισίας τα ίδια τα μέσα, κι επινοούν μάλιστα ευφάνταστους τρόπους κυβερνητικής προπαγάνδας. Δεν χρειάζεται επίσης να δώσεις εντολή να μην προβληθεί από τα μεγάλα κανάλια το ,ενοχλητικό για την κυβέρνηση, ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Novartis. Το αγνοούν από μόνοι τους.

Δεν θέλει και μεγάλη φαντασία για να σκεφτεί κανείς τι θα έπαιζαν τα συστημικά ΜΜΕ σήμερα, με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν ειδικά στη Β. Ελλάδα, αν είχαμε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Θα μιλούσαν για εκατόμβες νεκρών από covid 19, εξαιτίας της κυβερνητικής ανεπάρκειας και εγκληματικής ολιγωρίας, θα ζητούσαν παραιτήσεις, θα έβγαζαν τους χαροκαμένους συγγενείς στα δελτία και κυρίως το νοσοκομειακό προσωπικό που έχει φτάσει στα όρια του. Μια ματιά στις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη στις δραματικές ώρες της τραγωδίας στο Μάτι, αρκεί για να καταλάβουμε την κυρίαρχη γραμμή που θα έδινε το σήμα στους φίλους καναλάρχες.

Ads

Αντιθέτως σήμερα, που κυβερνά η ΝΔ, κόβονται οι γιατροί ο ένας μετά τον άλλον στον αέρα, μόλις πάνε να μιλήσουν για ελλείψεις. Κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην ΕΡΤ φυσικά αλλά και στα ιδιωτικά ,φιλικά στην κυβέρνηση, ΜΜΕ  αρκετοί δημοσιογράφοι των οποίων, σηκώνουν έως και το δάχτυλο στους γιατρούς που δοκιμάζονται, με αποτέλεσμα οι ομοσπονδίες των γιατρών να εκδίδουν ανακοινώσεις καταγγέλλοντας συγκεκριμένους δημοσιογράφους.

Το μακρύ χέρι της κυβερνητικής παρεμβατικότητας στα ΜΜΕ δεν σταματά όμως εκεί.

Ανακοίνωση της ΝΔ για τον Κατσάκο, περιορισμός για τα τραγούδια του Κραουνάκη στην ΕΡΤ

Η κυβέρνηση δεν αρκείται στο ότι σχεδόν σύσσωμος ο συστημικός τύπος την προσκυνά. Εκφοβίζει και λογοκρίνει όποιον θεωρεί ότι απειλεί το αφήγημά της. Την τελευταία εβδομάδα μόνο είχαμε δύο περιστατικά. Την  κίνηση της ΝΔ να εκδώσει δελτίο τύπου επιτιθέμενη στον συνάδελφο Πέτρο Κατσάκο της Αυγής με αφορμή το άρθρο του «Εθελοντισμός, ο φερετζές του νεοφιλελευθερισμού» ,στο οποίο σημειώνει, πως οι εγκληματικές επιλογές της κυβέρνησης στον χώρο της Δημόσιας Υγείας και οι ευθύνες της για τις τραγικές ελλείψεις στο ΕΣΥ, δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τον εθελοντισμό δέκα νοσηλευτριών.

Το δελτίο τύπου, σε ύφος χωροφύλακα, που δεν αρμόζει σε κυβερνών κόμμα που θέλει έστω και για τους τύπους να θεωρείται φιλελεύθερο, αποκαλεί  «πολιτική ύαινα» τον συνάδελφο (με βολές κατά του εντύπου) που «εχθρεύεται την κοινωνία των πολιτών»!

«Το κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την αθλιότητα με τους τάφους, συνεχίζει στον ίδιο δρόμο. Σήμερα έβαλε στο στόχαστρο τους εθελοντές που με αυτοθυσία έσπευσαν να προσφέρουν στους συνανθρώπους τους που δίνουν μάχη για τη ζωή. Εχθρεύονται την κοινωνία των πολιτών και ως πολιτικές ύαινες ποντάρουν στην καταστροφή για να ανακάμψουν πολιτικά. Και φροντίζουν να το δείχνουν καθημερινά».

Όσο για την περίπτωση Κραουνάκη,  έντονη ενόχληση των υψηλά ιστάμενων στην ΕΡΤ φαίνεται πως προκάλεσε μια συνέντευξη που παραχώρησε ο Σταμάτης Κραουνάκης στον Φώτη Παπούλια στο Πρώτο Πρόγραμμα. Σύμφωνα μάλιστα με το e-tetradio η ενόχληση εκφράστηκε κιόλας και με οδηγία, η οποία προβλέπει τα τραγούδια του εν λόγω τραγουδοποιού να παίζονται όσο το δυνατόν λιγότερο, ενώ φαίνεται να «κόβεται» και η προοπτική συνέντευξής του με αφορμή το νέο του άλμπουμ. «Επιστροφή στα 50’s», σχολιάζουν οι θαυμαστές του στα social media.

Όταν μπαίνει και το Υπ. Προστασίας του Πολίτη στον «αγώνα» εκφοβισμού των δημοσιογράφων

Μια γεύση της προσφιλούς στα στελέχη της ΝΔ ψυχολογικής πίεσης που ασκούν σε δημοσιογράφους, που κάνουν τη δουλειά τους τηρώντας τον κώδικα δεοντολογίας, είχα πάρει κι εγώ την περίοδο που παρουσίαζα την εκπομπή Άλλη Διάσταση στην ΕΡΤ1. Η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και ο σημερινός υπουργός Κ. Χατζιδάκης ενοχλήθηκε τόσο από μία ερώτησή μου, που μου επιτέθηκε φραστικά στον αέρα και κατόπιν έκανε ανάρτηση στο tweeter στοχοποιώντας με γιατί τόλμησα να μεταφέρω στον αέρα της εκπομπής τη δυσαρέσκεια των καλλιτεχνών που θεώρησαν ότι ο Κ. Μητσοτάκης τους εκμεταλλεύτηκε για προεκλογικούς λόγους . 

Δεν φανταζόμουν ποτέ όμως, πως ως δημοσιογράφοι, θα δεχόμασταν επανειλημμένες κλήσεις από την ΕΛΑΣ με το αίτημα: «να μας γνωρίσετε τα στοιχεία του συντάξαντα του ανωτέρω άρθρου, προκειμένου να εξεταστεί ενόρκως στα πλαίσια της διενεργούμενης προκαταρκτικής διοικητικής εξέτασης». Για την ιστορία δεν υπήρξε ποτέ άρθρο, αλλά η αναδημοσίευση καταγγελίας της Ένωσης Ελλήνων Φωτορεπόρτερ για την αστυνομική βία που δέχτηκαν και κατέγραψαν στην πλατεία Βικτωρίας!

Όπως γράφει ο Στ. Κούλογλου στο άρθρο του με τίτλο «Υφιστάμενοι Χρυσοχοϊδη εκφοβίζουν ή παίζουν τον παπά;» :

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σε μία συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας στην Αθήνα,  «αστυνομικοί κινήθηκαν εντελώς αναίτια και απρόκλητα εναντίον στους φωτορεπόρτερ, προπηλακίζοντας και εκφοβίζοντάς τους με αποτέλεσμα να παρεμποδιστεί σημαντικά η δυνατότητα εκτέλεσης της εργασίας τους». Στην ανάρτηση δεν υπήρχε καν σχολιασμός του tvxs, παρά αναδημοσίευση της ανακοίνωσης της ΕΦΕ…..Δεν ξέρω αν οι υφιστάμενοι του κ. Χρυσοχοϊδη δεν είναι σε θέση να καταλάβουν αυτά τα αυτονόητα πράγματα ή προσπαθούν να εκφοβίσουν. Αν πρόκειται για το τελευταίο, ματαιοπονούν. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα πρέπει να τους ενημερώσει ότι οι παλιές πρακτικές της δεξιάς και της δικτατορίας- μέρες Πολυτεχνείου που είναι- με τις κλήσεις στην Ασφάλεια “δι’ υπόθεσιν σας”, έχουν κανονικά αρχειοθετηθεί στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας”».

Προκλητική παρέμβαση Σταϊκούρα στα ΝΕΑ

Σε αυτή την περίπτωση δεν έβγαλε ανακοίνωση η ΝΔ, σήκωσε το τηλέφωνο ο ίδιος ο υπουργός.  Ο δημοσιογράφος Ζώης Τσώλης, στο άρθρο του με τίτλο «Προκλητική παρέμβαση Σταϊκούρα: Γιατί το γράψατε;» περιγράφει το γεγονός:

Τι συνέβη λοιπόν. Τη Δευτέρα το μεσημέρι (13.14′) αναρτήσαμε στo in.gr και στο www.vima.gr την είδηση για τη νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα ξαναβγαίνει στις αγορές με 10ετές ομόλογο – Ανησυχία για τη μείωση των δημοσίων εσόδων» και υπότιτλο «Η νέα έξοδος στις αγορές παρά το γεγονός ότι έχει υπερκαλυφθεί το δανειακό πρόγραμμα της χρονιάς κρίνεται ως «αμυντική κίνηση» καθώς το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι η διάρκεια και οι επιπτώσεις της πανδημίας υπερβαίνουν τα αρχικά σενάρια».

Επί περίπου οκτώ ώρες η είδηση βρισκόταν στον «αέρα» του Διαδικτύου κανονικά και μάλιστα είχε αναπαραχθεί και από άλλα MME. Όμως το βράδυ της ίδιας ημέρας (21.56′) που προφανώς αντιλήφθηκαν την είδηση στο υπουργείο Οικονομικών, δέχθηκα τηλεφώνημα από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος ασυνήθιστα εκνευρισμένος – για άλλη μία φορά – επιτέθηκε σε εμένα και στην εφημερίδα. Ξεκίνησε χωρίς να πει ούτε «καλησπέρα», αναφέροντας επί λέξει τα εξής:

– «Γνωρίζετε ότι μετά από την προαναγγελία της έκδοσης ομολόγου θα αναβάλω την έκδοση. Γιατί το γράψατε; Το γνωρίζετε ότι θα ανέβει το κόστος δανεισμού; Θα την αναβάλω και θα καταγγείλω εσάς και το «Βήμα».

Όταν η ΝΔ έβγαζε ανακοίνωση για τα σκίτσα του Δερμετζόγλου στο tvxs.gr

Πάμε λίγο πίσω στον χρόνο, όταν τον περασμένο Μάρτιο, η ΝΔ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα σκίτσα του Γ. Δερμετζόγλου που κοινοποίησε στα social media ο Στ. Κούλογλου.

Πρόκειται για δύο σκίτσα που καυτηριάζουν, το πρώτο τη μη διεξαγωγή τεστ σε πολίτες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιστατικά ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους σε «καραντίνα» στο σπίτι χωρίς να γνωρίζουν αν νοσούν από κοροναϊό και χωρίς ιατρική περίθαλψη, και το δεύτερο τα μέτρα της κυβέρνησης (κεντρική φωτογραφία άρθρου) που οδηγούν σε περικοπή του 50% των μισθών των εργαζομένων .

Στην ανακοίνωσή της η ΝΔ αναφέρει: «Τις τελευταίες ώρες στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, επιδίδονται σε διαγωνισμό χυδαιότητας την ώρα που η χώρα δίνει σκληρή μάχη με όλες της τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Καλούμε τον κ. Τσίπρα να πάρει θέση γι’ αυτές τις χυδαιότητες. Αν δεν τις αποδοκιμάσει σημαίνει ότι τις υιοθετεί».

Η ΝΔ στην ουσία, ζητούσε από τον Αλ. Τσίπρα να καταδικάσει (δηλαδή να λογοκρίνει) κι ο ίδιος, τον σκιτσογράφο.

Όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη, επέβαλε σιωπητήριο στην ΕΡΤ για την αστυνομική βία σε Χίο και Λέσβο

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο πέλεκυς της κυβερνητικής  λογοκρισίας έπεσε βαρύς εξαιτίας των επιχειρήσεων “νόμου και τάξης” στα νησιά της Χίου και τη Λέσβου.

Οι δημοσιογράφοι όλων των περιφερειακών Μέσων της κρατικής ραδιοτηλεόρασης της ΕΡΤ, ξύπνησαν μια μέρα και διαπίστωσαν ότι δεν μπορούν να ανεβάσουν καμία απολύτως είδηση.

Πηγές του Tvxs.gr ανάφεραν μάλιστα, ότι σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, που οι περιφερειακοί σταθμοί είχαν τον έλεγχο των αναρτήσεων, πλέον τα δημοσιεύματα πρέπει να αποστέλλονται στα κεντρικά της ΕΡΤ να φιλτράρονται και να επιλέγεται κεντρικά ποιες ειδήσεις μπορούν να δημοσιευτούν.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφορμή για αυτήν την άγρια λογοκρισία φέρεται να αποτέλεσε η εύλογη άρνηση δημοσιογράφου της ΕΡΤ στην Μυτιλήνη να υπακούσει στην απαίτηση της διοίκησης να «κατεβάσει» είδηση που είχε δημοσιεύσει, επειδή προφανώς περιέγραφε τα γεγονότα όπως ακριβώς είχαν.

‘Ετσι, το δημοσίευμα «κατέβηκε» κεντρικά και στη θέση μπήκε τηλεγράφημα του Αθηναϊκού Πρακτορείου. Λίγο αργότερα, το «μπλόκο» στην ανάρτηση ειδήσεων γενικεύτηκε.