Ο Πάπας σκύβει και φιλά με ευλάβεια ένα ομοίωμα του θείου βρέφους, ένα βρέφος που υποτίθεται ότι αναπαριστά τον νεογέννητο Ιησού κι αυτό γίνεται είδηση σε όλον τον πλανήτη. Το είδαμε στην τηλεόραση το πλάνο ξανά και ξανά…

Ads

Την ίδια μέρα ένα αληθινό βρέφος βρίσκεται πνιγμένο ανοιχτά της Πάρου και η είδηση περνά στα ψιλά. Δεν το λες και το θέμα της ημέρας. Εξάλλου τέτοιες απώλειες έχουν ενταχθεί πλέον στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι ο Αιλάν…Την πρώτη φορά που είδαμε ένα πνιγμένο μωρό με το πρόσωπο χωμένο στην άμμο, ναι , ανατριχιάσαμε, ντραπήκαμε, πονέσαμε. Από τότε πέρασε καιρός όμως. Κάθε μέρα κάποιοι πνίγονται στη Μεσόγειο, ανάμεσά τους και μωρά.
Έπειτα οι νοικοκυραίοι γιορτάζουν αυτές τις μέρες, δεν μπορούν να κάθονται στο τραπέζι για το γεύμα των Χριστουγέννων και η τηλεόραση να δείχνει νεκρά μωρά. Μας φτάνει η μαυρίλα που έχει πέσει πάνω μας σαν πέπλο από την πανδημία. Να έχουμε και τα μωρά του κόσμου που τα βάζουν οι γονείς τους μέσα στις βάρκες χριστουγεννιάτικα να πνιγούν στο Αιγαίο;

Το θείο βρέφος είναι όμορφο, καθαρό, ροδαλό και σου αρέσει να το βλέπεις ακούγοντας χαρούμενα χριστουγεννιάτικα τραγούδια “να ράψουμε τούλι για τον Χριστούλη”. Βολεύει επίσης να βλέπουμε τον Ιησού σαν νεογέννητο μωράκι. Δεν θέλουμε να τον θυμόμαστε καθόλου σαν έναν ρωμαλέο άντρα που μπήκε στον ναό στην Ιερουσαλήμ, έριξε κάτω τα τραπέζια των αργυραμοιβών και σκόρπισε τα άτιμα χρήματά τους και την πραμάτεια τους. Ούτε σαν έναν θαρραλέο κήρυκα που καταδίκασε την υποκρισία “Ουαί υμίν Φαρισαίοι Υποκριταί”… Ούτε σαν τον μεγαλύτερο δάσκαλο που περπάτησε ποτέ σε αυτή τη γη, αυτόν που δίδαξε τον χρυσό κανόνα “όλα όσα θέλετε να κάνουν οι άνθρωποι σε εσάς, αυτά να κάνετε κι εσείς στους ανθρώπους”  κι έδωσε σε όσους θα ήθελαν να λέγονται  χριστιανοί  την εντολή “αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν”.

Όχι, δεν θέλουμε να τον θυμόμαστε έτσι.

Ένα μωράκι είναι πάντα πιο…cute. Aρκεί να μην διασχίζει το Αιγαίο με σάπια βάρκα, αιφιρκεί να μην πνιγεί χρονιάρες μέρες και μας θαμπώσει τη λάμψη των γιορτών… Μην μας χαλάσει το πνεύμα των ημέρων που σκορπά παντού χαρά και αγάπη.

Ads