Το  «Πρώτο Πλάνο», το περιοδικό του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ζήτησε από δέκα σκηνοθέτες ντοκιμαντέρ να μοιραστούν από μια εμπειρία, μια αληθινή ιστορία που έζησαν στα γυρίσματα των ταινιών τους. Από εδώ έως το Εκουαδόρ και από την πιο αισιόδοξη πλευρά της ζωής έως την πιο σκοτεινή, οι αφηγήσεις τους είναι γεμάτες από το υλικό της ζωής. Συναρπαστικό. Αστείρευτο.

Ads

Το tvxs.gr δημοσιεύει σήμερα την έβδομη

 

Η συνέντευξη

Του Άγγελου Κοβότσου 

Το 1986 βρέθηκα, βοηθός σκηνοθέτη τότε, στη Θεσσαλονίκη με ένα συνεργείο της ΕΡΤ. Με επικεφαλής το σκηνοθέτη Αντώνη Βογιάζο γυρίζαμε τη σειρά ντοκιμαντέρ Χρονικό της εθνικής αντίστασης. Μια υπερπαραγωγή για τα δεδομένα της εποχής. 18 ωριαία επεισόδια, άπειρα μέτρα φιλμ 16 χιλιοστών. Είχαμε βαρύ πρόγραμμα για τα δεδομένα της ΕΡΤ. Πολλές συνεντεύξεις με αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Ένας από όλους ήταν και ο ΣΒ. Εκπληκτικός χαρακτήρας και εξαιρετικός αφηγητής με φοβερή ιστορία. Τον είχαμε γνωρίσει ένα χρόνο πριν, στη διάρκεια της προετοιμασίας. Ο σκηνοθέτης ήταν ενθουσιασμένος και ήθελε να τον συμπεριλάβει στους αφηγητές.

Ads

Λίγο πριν ανέβουμε στη Θεσσαλονίκη για το γύρισμα μιλήσαμε μαζί του στο τηλέφωνο για να κανονίσουμε τα της συνέντευξης και μας αποκάλυψε ότι είχε σοβαρό πρόβλημα με την καρδιά του. Προσπαθήσαμε να τον αποθαρρύνουμε από το να δώσει συνέντευξη λόγω του στρες που θα του προκαλούσε και που θα μπορούσε να έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Εκείνος επέμενε.

Φτάνοντας στη Θεσσαλονίκη για το γύρισμα ρωτήσαμε το γιατρό του και τη γυναίκα του. Μας είπαν ότι προσπάθησαν να τον μεταπείσουν αλλά εκείνος ήταν ανένδοτος. Είχε αποφασίσει ότι θα έδινε τη συνέντευξη με το όποιο κόστος. Έπρεπε να πάρουμε μια απόφαση.

Την καθορισμένη μέρα και ώρα φτάσαμε στο σπίτι έχοντας αποφασίσει να τον μεταπείσουμε. Θέσαμε και πάλι το θέμα. Μας εξήγησε ότι αφού δε φοβήθηκε τις γερμανικές σφαίρες και τις διώξεις της δικτατορίας, δε θα δείλιαζε μπροστά σε μια κάμερα.

Αρχίσαμε να στήνουμε. Ο  ΣΒ ξεκίνησε την αφήγησή του μέσα σε μια πολύ έντονη φόρτιση. Ο διευθυντής φωτογραφίας άρχισε να παρακολουθεί μέσα από το viewfinder την εικόνα του ΣΒ.

Και ξαφνικά ένοιωσε ότι το κάδρο άρχισε να στραβώνει. Πάτησε στοπ νομίζοντας ότι κάτι είχε πάθει το τρίποδο. Όμως όλων η ανάσα έχει κοπεί στα δύο. Ο ΣΒ είχε γείρει στην καρέκλα αφήνοντας την τελευταία του πνοή. Και μάλιστα η τελευταία λέξη που είχε πει ήταν «ΕΑΜ».

Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τον επαναφέρουμε. Στάθηκε αδύνατο.