Πέρασε από την Ελλάδα και τίμησε την φανέλα του Παναθηναϊκού, παρά το γεγονός ότι βρέθηκε σε μια από τις όχι και τόσο καλές και ανταγωνιστικές ομάδες των πράσινων. Αργότερα ο Τζον Αμίτσι, αφού απέδειξε και στα παρκέ του ΝΒΑ ότι το «Άγγλος μπασκετμπολίστας» δεν είναι ανέκδοτο, συγκλόνισε τον κόσμο γενόμενος ο πρώτος επαγγελματίας στις ΗΠΑ που δήλωσε ανοιχτά ότι είναι ομοφυλόφιλος.

Ads

Στον Παναθηναϊκό αγωνίστηκε μόλις μία σεζόν, αυτή του 1996-97, έχοντας την ατυχία να είναι μέλος του συνόλου που διαδέχτηκε την ομάδα που είχε κατακτήσει το «πρώτο ευρωπαϊκό», αλλά και να συνεργαστεί με τον δύστροπο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς. Ένας πάουερ φόργουορντ που έβλεπε τον κόσμο από τα 2.08 μέτρα, ήταν καλός στο λόου ποστ και είχε συμπαθητικό σουτ από μέση απόσταση. Το μοναδικό πρόβλημα που… δημιούργησε κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα ήταν ένα. Η σωστή προφορά του ονόματός του. Αρχικά αποδόθηκε ως Αμαέκι, μετά έγινε Αμαέτσι και τελικά η «μπίλια» έκατσε στο Αμίτσι, λίγο πριν φύγει από την χώρα με τελικό προορισμό την Γιούτα και τους Τζαζ.

Για τους περισσότερους, ειδικά όταν μιλάμε για Άγγλους, μπασκετμπολίστες, το ΝΒΑ αποτελεί ένα όνειρο ζωής, όμως για τον γεννημένο το 1970 αθλητή η εκεί παρουσία του μετατράπηκε σε ένα προσωπικό εφιάλτη. Μια κόλαση η οποία αποκαλύφθηκε το 2007, περίπου τέσσερα χρόνια μετά την απόσυρσή του από την ενεργό δράση. Ήταν τότε που κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία του με τίτλο «Man In The Middle», στις σελίδες του οποίου ο Αμίτσι αποκάλυψε την ομοφυλοφιλία του ανοιχτά κι έγινε έτσι ο πρώτος πρώην NBAer που έσπαγε ένα ταμπού δεκαετιών και ήθελε τους επαγγελματίες αθλητές, ειδικά τόσο δυναμικών σπορ, να συντηρούν μια «μάτσο» εικόνα.

Παράλληλα, στο ίδιο βιβλίο, ο παλαίμαχος αθλητής εξιστορούσε μερικά περιστατικά που έδειχναν πόσο άβολα ένιωθε στα αποδυτήρια της ομάδας, αλλά και στην γενικότερη κοινωνία της Γιούτα. Μιας πολιτείας που θεωρείται και είναι μία από τις πλέον συντηρητικές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κυρίως εξαιτίας της δυναμικής παρουσίας της κοινότητας των Μορμόνων στην περιοχή.

Ads

Για οποιονδήποτε εκείνη την εποχή θα ήταν δύσκολο να «βγει από την ντουλάπα». Ειδικά για την Γιούτα, όμως τα πράγματα ήταν ακόμη πιο δύσκολα. Ο Αμίτσι χρειάστηκε πολύ γρήγορα να πάρει μια απόφαση σχετικά με τον αν θα έκρυβε ή όχι τον προσανατολισμό του. Παροτρύνθηκε από φίλους του να μην το κάνει. Πράγμα που σημαίνει ότι αναγκάστηκε να βιώνει στο πετσί του την ομοφοβία και τα σχόλια συμπαικτών του, οι οποίοι με άλλες αφορμές έσταζαν μίσος για τους γκέι.

«Αν το παιδί μου γίνει ομοφυλόφιλος, θα το πετάξω στον δρόμο» ή «Τι αηδία να κοιμούνται δυο άντρες μαζί» ήταν σχόλια που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη στα αποδυτήρια των Τζαζ, με τον ίδιο τον Αμίτσι να περιγράφει πόσο οξύμωρο ήταν να είναι ο ίδιος γκέι, αλλά να βλέπει τους στρέιτ να θαυμάζουν ο ένας το σώμα του άλλου, να δοκιμάζουν και να ανταλλάσσουν τα ακριβά κοστούμια τους και να σχολιάζουν τα δαχτυλίδια και τα χρυσά κοσμήματά τους! «Κατά τα άλλα, εγώ ήμουν ο γκέι της υπόθεσης», μονολογούσε μέσα από τα δόντια του, φροντίζοντας να μην ακουστεί ποτέ από κανέναν.

Το κλίμα δεν ήταν καθόλου ευνοϊκό για εκείνον, αφού μέσα στις σελίδες του βιβλίου ξεκάθαρα φωτογραφίζει τον τότε τεχνικό των Τζαζ, Τζέρι Σλόαν ως ομοφοβικό, μεταφέροντας και ανάλογα περιστατικά, ενώ ενδεικτικό της στάσης του οργανισμού και το Franchise στο σύνολό του ήταν το γεγονός ότι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης των Τζαζ, Λάρι Μίλερ, είχε απαγορεύσει την προβολή της ταινίας «Brokeback Mountain» σε κινηματογράφο που του ανήκε επειδή παρουσιάζει την ιστορία ανάμεσα σε δύο καουμπόυς.

Ο Αμίτσι πέρασε ολόκληρη την καριέρα του προσπαθώντας να μην «δώσει δικαιώματα». Κάνοντας ουσιαστικά μια δεύτερη κρυφή ζωή, εκτός παρκέ. Απέφευγε τις δημόσιες εμφανίσεις στα κλαμπ της Γιούτα και συχνά ταξίδευε σε άλλα πιο προοδευτικά μέρη, μόνο και μόνο για να πιει ένα ποτό. Παράλληλα θεωρούσε ότι πολλοί από τους συμπαίκτες του τον έθεσαν στο περιθώριο με την υποψία και μόνο ότι μπορεί να ήταν γκέι, αν και πολλοί –όπως είπε ο ίδιος- θεωρούσαν απλά ότι ήταν κάπως διαφορετικός επειδή ήταν… Άγγλος!

Πάντως, την τιμή των συναθλητών του την έσωσε ένας Ευρωπαίος. Ο Αντρέι Κιριλένκο. Την τελευταία χρονιά του Αμίτσι στην Γιούτα (λίγο πριν ο Τζέρι Σλόαν τον ξεφορτωθεί στους Χιούστον Ρόκετς) ο Ρώσος σούπερ σταρ διοργάνωσε ένα πάρτι για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. «Τζον, έλα στο πάρτι μου και φέρε το σύντροφο σου μαζί. Όποιος κι αν είναι, δεν έχει καμία σημασία», αναφέρει ο πρώην μπασκετμπολίστας, αποκαλύπτοντας ότι για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της παρουσίας του στις ΗΠΑ δάκρυσε από χαρά. Ίσως τότε να ήταν που κατάλαβε ότι αν ήθελε να υπάρξουν αλλαγές, όφειλε να κάνει ένα βήμα μπροστά και να μιλήσει για όλους εκείνους που παρέμεναν σιωπηλοί. Όπως και τελικά έκανε, αλλάζοντας την αντίληψη του κόσμου για τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ομοφυλοφιλία για πάντα.

Πηγή: menshouse.gr