Κύριε Αμβρόσιε…

Ads

Πιστεύω βαθιά στον Θεό και ίσως γι’ αυτό…

Δεν θέλω να φτύσω κανέναν άνθρωπο. Ούτε άνδρα ούτε γυναίκα. Ούτε ομοφυλόφυλο, ούτε straight. Ούτε έλληνα ούτε ξένο. Δεν θέλω να φτύσω καν ανθρώπους των οποίων τις φρικτές πράξεις  μισώ κι απεχθάνομαι ας πούμε: παιδόφιλους ή κτηνοβάτες ή δολοφόνους. Και θα σας εξηγήσω γιατί: Όχι γιατί δεν χαλαλίζω το σάλιο μου αλλά γιατί κατανοώ ότι είμαι μόνο ένας άνθρωπος όπως άλλος ένας είναι και ο άνθρωπος απέναντί μου.

Προσέξτε τώρα: δεν λέω ότι ο τάδε πράττει ή φέρεται σωστά ή εσφαλμένα…  Λέω απλώς ότι εγώ δεν έχω τη δικαιοδοσία να τον κρίνω και να τον βγάλω άξιο εξευτελισμού.  Κανείς δεν με διόρισε ποτέ να κρίνω ανθρώπους και να τους θεωρώ κατάπτυστους. Ούτε κι εσάς.  Ούτε δικαιούμαι να στερώ  από τους ανθρωπους αυτό που ο Θεός τους έδωσε: την αξιοπρέπεια. Πιστεύω δε ότι όταν ένας άνθρωπος φτύνει στα μούτρα κάποιον άλλον, αυτός που γίνεται ξεφτίλα είναι αυτός που φτύνει όχι αυτός που τον φτύνουν. Γιατί  αυτός που φτύνει, βγάζει από μέσα του όχι μόνο σάλιο αλλά και χολή.

Ads

Πιστεύω βαθιά στον Θεό και γι’ αυτό…

Θέλω να ακολουθώ το παράδειγμα του Ιησού Χριστού… Αυτό δεν πρέπει να κάνει κάθε χριστιανός στο κάτω-κάτω; Πότε έφτυσε κατάμουτρα κάποιον άνθρωπο ο Ιησούς σε ένδειξη αποδοκιμασίας; Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τα Ευαγγέλια και δεν βρίσκω τίποτα τέτοιο… Μία περίπτωση βλέπω που άλειψε σάλιο στα μάτια  κάποιου τυφλού στη Βηθσαϊδά και τον θεράπευσε. Αυτό είχατε μήπως κατά νου;  Δεν νομίζω…Ψάχνω για κάνα φτύσιμο ακόμη, τίποτα.  

Αυτά που βρίσκω είναι περικοπές όπως: «ο αναμάρτητος ας ρίξει πρώτος την πέτρα» -(Ιωάννης 8:7) ή «Εγώ έχω έρθει να καλέσω, όχι δίκαιους ανθρώπους, αλλά αμαρτωλούς σε μετάνοια». – (Λουκάς 5:31,32). Βρίσκω επίσης εδάφια που χαρακτηρίζουν τους χριστιανούς: «από αυτό θα γνωρίσουν όλοι ότι είστε μαθητέ ς μου αν έχετε αγάπη μεταξύ σας» – (Ιωάννης 13:35) αλλά και εδάφια που χαρακτηρίζουν  τους Φαρισαίους:  «Αλίμονο σε εσάς, γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές!… Τυφλοί οδηγοί, που διυλίζετε το κουνούπι αλλά καταπίνετε την καμήλα!» – (Ματθαίος 23:23,24) – Αυτό το «τυφλοί»  με βάζει σε σκέψεις για το ποιος μπορεί να χρειάζεται  ένα καλό φτύσιμο.

Πιστεύω βαθιά στον Θεό και γι’ αυτό…

Διαβάζω την Αγία Γραφή. Ευτυχώς, ζούμε πλέον στην εποχή που ο καθένας μπορεί να έχει μια Βίβλο στο σπίτι του – δεν κινδυνεύει να καεί στην πυρά γι αυτό όπως στον Μεσαίωνα. Μπορεί επίσης αν δεν την έχει, να μπει στο διαδίκτυο και να την διαβάσει, μεταφρασμένη μάλιστα, στη νεοελληνική γλώσσα. Ερευνώντας, βλέπω όντως ότι ο Θεός της Αγίας Γραφής δεν επιδοκιμάζει τις ομοφυλοφυλικές σχέσεις  (1 Κορινθίους 6:9,10).

Όμως ο καθένας δικαιούται να μπορεί να επιλέγει ο ίδιος, ελεύθερα για τη ζωή του. Για τη σεξουαλική του συμπεριφορά, για τις πράξεις του, για τον Θεό του και την πίστη του. Ή όχι;

Τι νομίζετε ότι θα πετύχετε αν καταφέρετε το ποίμνιό σας να φτύνει στον δρόμο τους ομοφυλόφυλους και τους αριστερούς και όσους ακόμη εσείς μισείτε; Μήπως έτσι θα φέρετε τα χαμένα πρόβατα κοντά στον Θεό; Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τα απομακρύνετε ακόμη περισσότερο. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή από αυτό για το οποίο υποτίθεται ότι είστε διορισμένος.  

Αυτό θα πετύχετε, τι άλλο; Α! Το πολύ – πολύ να στεγνώσει και το στόμα των πιστών σας.