Βλέπουμε εδώ ένα υπέροχο πρωτοσέλιδο, που μας λέει -πίσω από τις γραμμές- ότι 1. Η κυβέρνηση γνωρίζει ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι το Μετρό Θεσσαλονίκης δεν θα παραδοθεί όχι στο τέλος του 2023, αλλά ούτε το 2025, λόγω του σχεδιασμού που επέλεξαν. 2. Η κυβέρνηση άρχισε να συζητάει πώς θα διαχειριστεί το θέμα αυτό και σε ποιον θα το ρίξει το φταίξιμο (έλα καλέ, πρωτότυπο, φταίνε ΠΑΝΤΑ ΟΙ ΆΛΛΟΙ, ποτέ δεν φταίει για κάτι η κυβερνησάρα μας, εννοείται).

Ads

Με βάση τα παραπάνω, στήνει ένα απειλητικό δημοσίευμα όπου απειλεί με μηνύσεις και αγωγές τους πολίτες!! Πρωτότυπο ε;
Δηλαδή για να το οπτικοποιήσουμε: θα παέι ο Ταχιάος στο δικαστήριο να υποστηρίξει ότι οι καθηγητές αρχαιολογίας, πολεοδομίας, αρχιτεκτονικής και νομικής ή τα μέλη του ΣΕΑ, ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ για το ότι καθυστερεί το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ από το 2019 εφαρμόζεται ΜΟΝΟ Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΟΥ ΕΠΕΛΕΞΑΝ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ, Ο ΤΑΧΙΑΟΣ ΚΑΙ Η ΜΕΝΔΩΝΗ.

Μόνο που έχουν μερικά προβληματάκια στο σενάριο αυτό. Εκτός του ότι ποτέ αυτοί οι πολίτες και τα μέλη του ΣΕΑ δεν κυβέρνησαν τη χώρα (λεπτομέρειες θα μου πεις…), το βασικό είναι ότι έχουμε γράψει και εξηγήσει με 100000000 τρόπους γιατί ο σχεδιασμός που επέλεξαν δεν είναι ούτε πιο σύντομος ούτε πιο φτηνός αλλά το ανάποδο. Ότι επέλεξαν να καταστρέψουν τις αρχαιότητες για να ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ παραπάνω το έργο και να εισπράττει χρήματα ο εργολάβος ως αποζημίωση για το ότι ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΕ 12 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 13 ΣΤΑΘΜΟΥΣ. Ότι το έγκλημα που γίνεται στη Θεσσαλονίκη είναι έγκλημα κατά των αρχαιοτήτων αλλά και κατά του τεχνικού έργου και κατά του δημόσιου χρήματος που ξοδεύεται αφειδώς αυτή τη στιγμή, για μη παραγωγικές εργασίες.

image

Ads

Αφού λοιπόν το ΣτΕ έκρινε (δε σχολιάζω το πώς…) την απόφαση αυτή νόμιμη με το ισχνό 13-12, και τώρα ήρθε η ώρα να αποδείξει η κυβέρνηση και η Αττικό Μετρό τους ισχυρισμούς της ότι το έργο θα πάει πιο γρήγορα, τώρα… φταίνε οι πολίτες!

Τώρα που από τον Ιούλιο υλοποιείται ο σχεδιασμός Καραμανλή-Μενδώνη-Ταχιάου και, παρά τις προσπάθειές μας, τεμαχίζονται καθημερινά τα αρχαία της Βενιζέλου, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα του έργου; Δεν υπάρχει, δεν ανακοινώνεται, δεν ξέρουν τι να πουν! Για ελάτε να δώσετε μια εξήγηση στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Και η εξήγηση “φταίει ο ΣΕΑ”, ε, όσο να πεις δε φτουράει!

ΥΓ. Ο εκπρόσωπος του εργολάβου δηλώνει ότι θα τελειώσει το μετρό στο τέλος του 2023 ΑΝ του παραδώσουν το Σταθμό Βενιζέλου καθαρό από αρχαιότητες στο τέλος του Μάρτη 2022. Δηλαδή να τελειώσει η απόσπαση 1300 τμ αρχαιοτήτων και ανασκαφή 2,5 μ. σε 3 μήνες από τώρα. Αυτό μεταφράζεται ως εξής: το Μετρό Θεσσαλονίκης ΔΕΝ θα τελειώσει το 2023 κατά δήλωση του εργολάβου -μιας και ο Ταχιάος ντρέπεται να το πει…

ΥΓ2. Δε σχολιάζω καν πόσα άρθρα και βιβλία έβαλαν φωτιά στον εαυτό τους στην ιδέα ότι το δημόσιο θα στραφεί δικαστικα ενάντια σε πολίτες που ασκούν το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προσφυγής τους σε ένδικα μέσα!