Καταργούνται όλες οι τέχνες και η κοινωνιολογία στα Λύκεια. Δεν χρειάζεται να αναλύσουμε το γιατί μία τέτοια κίνηση είναι οπισθοδρομική, λίγη απλή ιστορία (και κοινωνιολογία) μας εξηγεί ότι οι τέχνες εξοστρακίζονται μόνο σε υποανάπτυκτες και θεοκρατούμενες χώρες.

Ads

Υπάρχουν αμέτρητες ακαδημαϊκές μελέτες και έρευνες που τεκμηριώνουν το συμπέρασμα της σημασίας των τεχνών στα σχολεία και ειδικά στην Ελλάδα που ο πολιτισμός αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες του τουρισμού.

Σήμερα, υπάρχει ένας ακόμα πολύ σοβαρός λόγος για να στηριχθεί και να ενδυναμωθεί η τέχνη στα σχολεία και κυρίως στα Λύκεια. Οι περισσότεροι μαθητές Λυκείου έχουν κάποιο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η οπτική επικοινωνία είναι ένα νέο εργαλείο στα χέρια τους που  μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο αν δεν έχουν μια στοιχειώδη παιδεία που θα τους μάθει ΠΩΣ να παράγουν εικόνες, ΤΙ θέλουν να πουν με αυτές και ΓΙΑΤΙ δημιουργήθηκε κάποιο οπτικοακουστικό προϊόν. Τα σύμβολα και τα πρότυπα είναι έννοιες που πρέπει να γίνουν κατανοητές. Η καλλιέργεια αισθητικής κρίσης δεν είναι πολυτέλεια, αλλά είναι προϋπόθεση για μια υγιή κοινωνία.

Η τέχνη στην παιδεία δεν μπορεί να μπαινοβγαίνει στα σχολεία σαν κάποιου είδους εποχικού στολισμού. Θέλει σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και προπάντων θέλει ειδικούς.

Ads

Έχω προσέξει πως πολλές φωτογραφίες της κ. Κεραμέως είναι μπροστά από εντυπωσιακούς πίνακες ζωγραφικής. Αυτό μπορώ να το ερμηνεύσω με 2 τρόπους. Ή δεν τους έβλεπε και στήθηκε μπροστά τους, ή κατά βάθος εκτιμάει τη σημασία του να φαίνεται κάποιο πολιτισμικό υπόβαθρο. Θέλω να πιστεύω το δεύτερο.

Πηγή: alfavita.gr