Πιάνουμε το νήμα της ιστορίας, εκεί που το άφησε ο “Ιός” και ο Δημήτρης Ψαρράς, και δίνουμε ορισμένα στοιχεία ακόμη, για να φανεί η μεγαλύτερη εικόνα. Της Βασιλικής Μετατρούλου από το Xyzcontagion.wordpress.com.

Ads

Ολοι θυμούνται αυτή την απίστευτη αθλιότητα του άτυπου χρυσαβγίτικου Γραφείου Τύπου και PR και Image Making της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” και του συντάκτη της Παναγιώτη Σαββίδη. Τον Απρίλιο του 2012, λίγο πριν τις εκλογές, ο Σαββίδης (υποτίθεται ότι) έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα και (υποτίθεται ότι) βρήκε δυο γριούλες που πηγαίνουν στην τράπεζα (υποτίθεται) μόνο με τη συνοδεία φουσκωτών της ναζιστικής συμμορίας, καθώς «φοβούνται επειδή οι μετανάστες κάνουν ληστείες, και γι’ αυτό φοράνε μόνο τη βέρα τους, φοβούμενες ότι έγιναν μειονότητα μέσα στην ίδια τους τη χώρα». Νομίζει κανείς ότι μιλάει στέλεχος της ΧΑ, και όχι δυο τυχαίες γιαγιάδες που (υποτίθεται ότι) βρήκε ο Σαββίδης στα πλαίσια της δημοσιο”γραφικής” του “έρευνας”.

image

Οι δύο γριούες μαζί στο ΑΤΜ. Από το άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη, Τα «προσκοπάκια» της Χρυσής Αυγής, Πρώτο Θέμα, 01/04/2012, σελ. 35

Ads

Δεν άργησε η αποκάλυψη πως όλο αυτό ήταν μια καλοστημένη απάτη. Την αποκάλυψη έκανε ο Δημήτρης Ψαρράς, το φθινόπωρο του 2012, στο βιβλίο του (σελίδα 380), “Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής, Ντοκουμέντα από την ιστορία και τη δράση μιας ναζιστικής ομάδας”, εκδόσεις Πόλις, Οκτώβριος 2012 (κλικ εδώ)

Η μία από τις δυο κυρίες είναι η Ερωφίλη Πλωμαρίτη, μητέρα του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, τοπάρχη της Χρυσής Αυγής, υποψήφιου δημοτικού συμβούλου Αθηνών με τον συνδυασμό Μιχαλολιάκου στις Δημοτικές του 2010, υποψήφιου βουλευτή Α’ Αθηνών στις εκλογές του 2012, και “πρωταγωνιστή” του βραβευμένου ντοκιμαντέρ “The Cleaners” του Κώστα Γεωργούση. Για τον Πλωμαρίτη, είχαμε γράψει κι εδώ, «Ο χρυσαβγίτης υποψήφιος βουλευτής με το ρατσιστικό παραλήρημα για “φούρνους και σαπούνια”, στο πλάι του lieutenant Κασιδιάρη, στην μεγάλη του στιγμή»:
https://xyzcontagion.wordpress.com/2013/03/11/plomaritis-dipla-se-kasidiari/

«[…] Αλέξανδρος Πλωμαρίτης, ο γνωστός πολιτευτής της ναζιστικής συμμορίας, ο ίδιος που έγινε γνωστός πανελληνίως, πρώτα από το στημένο ρεπορτάζ της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα”, με την “γιαγιά των ΑΤΜ” (όπως αποκάλυψε ο Δημήτρης Ψαρράς στο βιβλίο του), και στη συνέχεια, πανευρωπαϊκώς και παγκοσμίως γνωστός από το αδιανόητο παραλήρημα για “φούρνους και σαπούνια“, από το γνωστό βίντεο του βρετανικού Channel-4, κλικ εδώ.

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ, τον Σεπτέμβριο του 2013, το παζλ συμπληρώνεται με μερικά κομμάτια ακόμη.
Διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Ιού:

«Ετσι στήθηκε το ρεπορτάζ με τις γριούλες
Η μητέρα του χρυσαυγίτη τοπάρχη Αλ. Πλωμαρίτη πρωταγωνιστούσε στο ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος» για τους αδύναμους που ζητούν προστασία από τη Χ.Α.

Παρά το γεγονός ότι έχουμε αποκαλύψει εδώ και έναν χρόνο το γεγονός ότι ήταν στημένο το ρεπορτάζ του “Πρώτου Θέματος” με τις γριούλες να πηγαίνουν στο ΑΤΜ υπό την προστασία χρυσαυγιτών, πολιτικοί αναλυτές εξακολουθούν να αναμασούν την ίδια προπαγανδιστική ιστορία.

Το πραγματικό γεγονός είναι ότι η κυρία που εμφανίζεται «προστατευόμενη» στο πρωτοσέλιδο του “Πρώτου Θέματος” είναι η Ερωφίλη Πλωμαρίτη, μητέρα του Αλέξανδρου Πλωμαρίτη, τοπάρχη της Χρυσής Αυγής, αυτού που λέει τις ακρότητες στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ. Η ίδια κάνει και τις δηλώσεις για τα «παιδιά της Χρυσής Αυγής» που καλεί να τη βοηθήσουν. Ολο το ρεπορτάζ δηλαδή της εφημερίδας είναι σκηνοθετημένο.

image
Ο Πλωμαρίτης και η μητέρα του, σπό το ντοκιμαντέρ του Κώστα Γεωργούση (Φωτογραφία από το άρθρο του “Ιού” στην Εφημερίδα των Συντακτών, 23/09/2013)

Το καινούργιο στοιχείο που εισφέρει το κινηματογραφικό υλικό που συγκέντρωσε ο Κώστας Γεωργούσης είναι κατ’ αρχάς ότι παρουσιάζεται και η μητέρα Πλωμαρίτη στην ίδια παρέα των χρυσαυγιτών, την ώρα που εκστομίζονται οι ύβρεις και οι απειλές από τον γιο της. Το σοβαρότερο είναι ότι ο ίδιος ο Πλωμαρίτης αποκαλύπτει στον φακό αυτό που ούτως ή άλλως είχαμε εξαρχής υποθέσει: ότι δηλαδή ήταν ο ίδιος που έστησε το ρεπορτάζ με τις “γριούλες” για καθαρά προπαγανδιστικούς λόγους και το πήρε ο Αρχηγός για τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις.

«Αυτά πρέπει να τα ξέρετε», λέει στην παρέα του μπροστά στον φακό ο Πλωμαρίτης. «Η τέχνη της προπαγάνδας. Είδες τι έγινε με τις γριούλες; Το λέει όλη η Ελλάδα ή δεν το λέει; Ο Αρχηγός το είπε στη ΝΕΤ. Τις γριούλες. Πρώτα για τις γριούλες είπε. Ποιος την έφτιαξε [τη σκηνή με τις γριούλες];;;»
Και καταλήγει θριαμβευτικά:
«Ο Σπίλμπεργκ! Που είναι και Εβραίος».

Ο νοών νοείτω. Φυσικά μέχρι σήμερα το «Πρώτο Θέμα» δεν έχει δώσει καμιά εξήγηση για το πώς δέχτηκε να γίνει προπαγανδιστικό όχημα της ναζιστικής οργάνωσης, την πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής της, λίγες βδομάδες δηλαδή πριν από τις εκλογές του Μαΐου 2012».

Πηγή: Ιός, “Ετσι στήθηκε το ρεπορτάζ με τις γριούλες (+ Φωτογραφία Πλωμαρίτης + μάνα του)”, Εφημερίδα των Συντακτών, 23/09/2013
https://www.efsyn.gr/?p=118424

Η δική μας συμβολή σε νέα στοιχεία: Το παζλ συμπληρώνεται

# Από τη δική μας έρευνα, προκύπτει ότι η σχέση της κυρίας Ερωφίλης με τη Χρυσή Αβγή δεν σταματάει στην υποψηφιότητα του γιου της: Η κυρία Ερωφίλη [πλήρες όνομα: Πλωμαρίτη-Καράμπελα Ερεφίλη (ή Ερωφίλη) του Γρηγορίου], συνταξιούχος, δεν είναι μόνο μητέρα του υποψήφιου χρυσαβγίτη, αλλά ήταν και η ίδια υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αχαΐας με τη Χρυσή Αβγή, στις περιφερειακές του 2010, με το ψηφοδέλτιο του Χρήστου Ρήγα “Εθνική Συσπείρωση για τη Δυτική Ελλάδα”. Για τον Χρήστο Ρήγα, βλ. και εδώ, “Ανήμερα του Ευαγγελισμού: Εκκλησία και Χρυσή Αυγή: Συγχωροχάρτια κι Ευλογίες για τα θεάρεστα έργα, τα πογκρόμ και τα μπραβιλίκια”
https://xyzcontagion.wordpress.com/2014/03/28/ekklisia-xa-amvrosios-rigas/

Πηγή για τα ονόματα των υποψηφίων: https://www.eklogika.gr/page/psifodeltia/dytiki_ellada-rigas

Λογικότατο, καθώς το φαινόμενο είναι συχνό: Ολα τα μικρά κόμματα, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν συνδυασμούς με όσους υποψήφιους χρειάζεται, επιστρατεύουν συγγενείς και φίλους.

# Ομως, υπάρχει και συνέχεια. Η δεύτερη γιαγιά στο σχετικό ρεπορτάζ του Σαββίδη, που όλως τυχαίως “βρέθηκε στο δρόμο” του δαιμόνιου ρεπόρτερ, η επίσης συνταξιούχος κ. Θεοδώρα Στεφανίδου -ούτε αυτή είναι τυχαίο πρόσωπο. Ο Δημήτρης Ψαρράς στο βιβλίο του (σελ. 380), πολύ σωστά παρατηρεί πως οι δυο κυρίες που μίλησαν στον Σαββίδη πρέπει να είναι φίλες. Και αυτό φαίνεται, όχι μόνο από το γεγονός πως φοράνε την ίδια ακριβώς μαύρη μπλούζα (ίσως λόγω πένθους;;; -τη φοράνε την ίδια μέρα, όταν κάτι σημαντικό συμβαίνει, όπως λ.χ. μνημόσυνα ή συνεντεύξεις;;;), αλλά και από το ότι μαζί πηγαίνουν στο ΑΤΜ, όπως φαίνεται στις φωτογραφίες.

Σύμφωνα με τις δικές μας πηγές, η κ. Θεοδώρα (πλήρες όνομα: Στεφανίδου Θεοδώρα-Μαρία του Γρηγορίου) δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι η αδελφή της κ. Ερωφίλης και θεία του Πλωμαρίτη. Εκτός από το γεγονός πως φοράνε τις ίδιες μπλούζες, εκτός από το γεγονός εμφανίζονται μαζί σε “συνεντεύξεις” και στα ΑΤΜ, έχουν και το ίδιο πατρώνυμο. Και το πιο ωραίο απ’όλα;;;
Ηταν κι αυτή υποψήφια με τη Χρυσή Αβγή στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012, και συγκεκριμένα, στο Νομό Χίου!!!
Απολύτως λογικό κι αυτό, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι στη Χίο δεν υπάρχουν γραφεία της ΧΑ, ούτε τοπική, και -μέχρι πρόσφατα, τουλάχιστον- ούτε καν “πυρήνας”.

image
Οι δύο γριούλες μιλάνε στον δαιμόνιο ρεπόρτερ. Από το άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη, Τα «προσκοπάκια» της Χρυσής Αυγής, Πρώτο Θέμα, 01/04/2012, σελ. 36

Πηγές για τα ονόματα υποψηφίων της ΧΑ:
# Για τον Μάιο του 2012, εφημερίδα “ΕΞΠΡΕΣ”:
https://www.express.gr/afieroma/ekloges_2012/597699oz_20120504597699.php3

# Και για τον Ιούνιο του 2012: Η επίσημη ιστοσελίδα της ΧΑ, Οι υποψήφιοι βουλευτές της Χρυσής Αυγής στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012
h**p://www.xryshaygh.com/index.php/ekloges/vouleytes
https://www.freezepage.com/1396441027DNKAWYUROM

Φυσικά, το σημαντικό εδώ δεν είναι το γεγονός πως μια ολόκληρη οικογένεια, προφανώς καθ’ υπόδειξη του -τοπάρχη και στενού συνεργάτη του Αριου Φίρερ- Πλωμαρίτη θέτει υποψηφιότητα με τη ναζιστική συμμορία. Το σημαντικό είναι η στάση των ανυπόληπτων “Πρώτου Θέματος” και Θέμου Αναστασιάδη και Παναγιώτη Σαββίδη. Οταν ο Κώστας Βαξεβάνης και το Hot Doc ρώτησαν τον δημιουργό και υπογράφοντα το στημένο ρεπορτάζ, Π. Σαββίδη τι στο καλό συνέβη, αυτός απάντησε πως “δεν θυμάται”. Γράφει ο Βαξεβάνης:

«Επικοινωνήσαμε και με τον Παναγιώτη Σαββίδη, τον δημοσιογράφο που έκανε το ρεπορτάζ, και του ζητήσαμε να μας εξηγήσει πώς συνέβη να κάνει ένα ρεπορτάζ που δίνει την εντύπωση του στημένου. Μας απάντησε πως δεν θυμάται τι ακριβώς έγινε τότε, αλλά δεν ήξερε πως η κυρία ήταν μητέρα στελέχους του Μιχαλολιάκου. Αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος ειδικεύεται σε ρεπορτάζ Χρυσής Αυγής, φροντίζοντας μάλιστα να αποδίδει πλήρως τις δραστηριότητές της. Στο επίμαχο ρεπορτάζ του ο τίτλος είναι “Τα προσκοπάκια της Χρυσής Αυγής”. Ενα από τα ρεπορτάζ που βοήθησαν στην απενοχοποίησή της και στη δημιουργία μιας κοινωνικής εικόνας. Αγνωστο παραμένει αν η διεύθυνση της εφημερίδας γνωρίζει τους όρους με τους οποίους έγινε».
Πηγή: HOTDOC, τχ #16 Γ’ Νοεμβρίου 2012, Κώστας Μπαξεβάνης, “Νίκος Μιχαλολιάκος Ο Αγών του”, σελ. 27, στο scribd
https://www.scribd.com/doc/117480186/
// βλ. και “Ο μύθος του προσκόπου και η «αλήθεια» κάποιων δημοσιογράφων για τη Χρυσή Αυγή”
https://www.koutipandoras.gr/article/29558/o-mythos-toy-proskopoy-kai-i-a…

Αυτό το ρεπορτάζ και η εικόνα που το συνόδευε, με τις γριούλες στα ΑΤΜ, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην εκτίναξη των εκλογικών ποσοστών της συμμορίας. Βάσιμα μπορεί να υποθέσει κανείς, για τον δημοσιο”γράφο” Σαββίδη, πως υπάρχουν δύο ενδεχόμενα, το ένα χειρότερο απ’ το άλλο:

# Είτε κατάπιε αμάσητο το παραμύθι που του σέρβιρε ο “Σπίλμπεργκ Πλωμαρίτης” και χωρίς να προχωρήσει σε οποιαδήποτε διασταύρωση, δέχτηκε να παρουσιάσει μέσα από την εφημερίδα των 150.000 φύλλων αυτό το ανεκδιήγητο θεατρικό -γεγονός που μας οδηγεί στη σκέψη πως πρόκειται για συντάκτη με αμφισβητούμενες ικανότητες, από τη στιγμή που ούτε καν έψαξε στις μηχανές αναζήτησης να μάθει τι ρόλο παίζουν τα πρόσωπα που του μιλάνε -και εδώ προκύπτει το συμπερασμα πως μάλλον δεν βρήκε ο Σαββίδης τα πρόσωπα αυτά, όπως λέει ο κανόνας πως κάνουν οι ρεπόρτερ, αλλά πως ο Πλωμαρίτης βρήκε τον Σαββίδη -και τον εξέθεσε τελικά.

# Είτε όλη αυτή η θεατρική παράσταση έγινε με τη συνέργεια κάποιων από την εφημερίδα.

Και όσο το “Πρώτο Θέμα” δεν απαντάει, οι πιθανότητες συγκλίνουν προς την δεύτερη εκδοχή -αυτή είναι η αλήθεια.

image
Το πρωτοσέλιδο της ανυπόληπτης εφημερίδας με το ανυπόληπτο ρεπορτάζ με τίτλο “Πέτα τη γιαγιά στη Χρυσή Αυγή”, 01/04/2014

[*] Τα ανυπόληπτα ρεπορτάζ του ανυπόληπτου “Πρώτου Θέματος” από την συλλογή του ιστολογίου SilentCrossing’s “Μικρά μαθήματα ιδεολογικής μεταστροφής (Ρεπορτάζ από το Πρώτο Θέμα για Χρυσή Αυγή από 2012-02-05 έως 2013-10-20)”
https://silentcrossing.wordpress.com/2014/01/15/