«Ο Rahsaan χρησιμοποιούσε μέρη του εγκεφάλου του που οι άνθρωποι συνήθως δεν χρησιμοποιούν!» Rahn Burton – πιανίστας

Ads

H μοναδική ιστορία του Rahsaan Roland Kirk, ενός από τους σημαντικότερους μουσικούς της δεκαετίας των ’60s αλλά και των ’70 στην Αμερική, που δυστυχώς όμως για πολλούς παραμένει ακόμη άγνωστος.

Η  ιστορία του, σκηνοθετημένη εξαιρετικά από τον Adam Kahan και διεθνώς διακεκριμένη, διατίθεται δωρεάν αυτό το Σαββατοκύριακο για τα μέλη της κοινότητας του tvxs.gr στην πλαταφόρμα 24ores.gr και από την Δευτέρα 1/6 θα βρίσκεται στις επιλογές της πλατφόρμας souldefinition.net

Ένας άνθρωπος που παρότι σε μικρή ηλικία είχε την ατυχία να του στερηθεί η όραση, μέσα από τα όνειρά του είδε μουσικά μονοπάτια τόσο ξεχωριστά, που αποτέλεσαν την έμπνευση για να γίνει η μουσική ιδιοφυία που αγάπησαν όσοι τον άκουσαν.

«Η θρησκεία του ήταν η θρησκεία των ονείρων» Dorthaan Kirk – σύζυγος

Ads

Ένας πρωταθλητής στην κυκλική αναπνοή, δε δίσταζε να παίζει μέχρι και 6 μουσικά όργανα ταυτόχρονα και να συνδυάζει διαφορετικούς ρυθμούς στις συνθέσεις του, βγάζοντας τες έξω από τα όρια των μουσικών ταμπελων που τις έβρισκε περιοριστικές.

«Οι παίκτες των πνευστών πρέπει συνήθως να σταματήσουν και να πάρουν μια ανάσα. Εκείνος δεν σταματούσε!» Steve Turre – τρομπονίστας

Πολλοί τον χαρακτήριζαν ως showman, εντυπωσιασμένοι από την ιδιαίτερη ικανότητά του να παίζει με επιτυχία πολλά όργανα ταυτόχρονα. Τη μουσική του την κατηγοριοποιούσαν συνήθως ως Jazz, ενώ εκείνος, σαν ελεύθερο δημιουργικό πνεύμα, την όριζε ως Μαύρη Κλασική Μουσική.

image

imageimageimage