Το αστυνομικό μυθιστόρημα του Τάκη Νταλάκα με τον χαρακτηριστικό και πρωτότυπο τίτλο Τρίλημμα, αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο πόνημα στον χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας, γεμάτο ένταση και καλά μελετημένη πλοκή. Το βιβλίο βασίζεται σε προσωπικές εμπειρίες, καθώς περιέχει αυτο-βιογραφικά στοιχεία του ίδιου μέσα από τα πολυάριθμα ταξίδια του και την επαγγελματική του πορεία.

Ads

Η οργάνωση της υπόθεσης είναι πρωτότυπη, καθώς η πλοκή είναι χωρισμένη σε μέρη που το καθένα φέρει το όνομα μιας ημέρας της εβδομάδας. Έτσι, η οργάνωση της πλοκής στηρίζεται στον αφηγηματικό χρόνο της υπόθεσης. Η τριτοπρόσωπη αφήγηση μαρτυρούν ότι ο εξωτερικός αφηγητής είναι ο παντογνώστης παρατηρητής όλων των ηρώων και γνωρίζει ακόμη και τις μύχιες σκέψεις τους. Με αυτόν τον τρόπο αφήγησης λοιπόν, ο συγγραφέας επιτυγχάνει μια πλήρη πληροφόρηση του αναγνώστη για τους ήρωες, δίνοντας ένα ευρύ φάσμα της ζωής τους και της πορείας τους. παρελθόν, παρόν, ακόμη και μέλλον προβάλλονται και εξηγούνται. Τα προσωπικά βιώματα του συγγραφέα σε συνδυασμό με τις γνώσεις του κατορθώνουν να δώσουν μια πλήρη ψυχογραφία των ηρώων.

Χαρακτηριστικό στοιχείο της πλοκής -και ιδιαίτερα πικάντικο- αποτελεί η ύπαρξη ενός τριγώνου, ένας άντρας και δύο γυναίκες που τον εμπλέκουν στην εξιχνίαση του εγκλήματος. Αυτό το τρίγωνο δίνει τη δυνατότητα στον συγγραφέα να ψυχογραφήσει και να ψυχαναλύσει τους ήρωές του, όσο διαφορετικοί κι αν είναι μεταξύ τους, προβάλλοντας έτσι και τις βιωματικές του γνώσεις πάνω στην ανθρώπινη ψυχολογία.

Ένα ακόμη βασικό πλεονέκτημα του συγγραφέα αποτελεί η ικανότητά του να περιγράφει διεξοδικά τόσο ανθρώπινους τύπους και χαρακτήρες όσο και τόπους. Το κέντρο της Αθήνας για παράδειγμα, περιγράφεται διεξοδικά, γεγονός που αποδεικνύει και τη βιωματική εμπειρία του συγγραφέα.
Διαπιστώνεται λοιπόν, ότι το Τρίλημμα αποτελεί ένα δυνατό αστυνομικό μυθιστόρημα με εξαιρετική πλοκή που μπορεί να καθηλώσει τον αναγνώστη και να τον κάνει να βιώσει έντονα συναισθήματα. Μην το χάσετε!

Ads