Ο Θάνος Αλεξόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976, αμέσως μετά, όμως, έφυγε στο εξωτερικό με την οικογένειά του, όπου διέμειναν για τέσσερα χρόνια στη Μασσαλία και για έναν χρόνο στο Λονδίνο. Πολλές φορές αναλογίζεται ότι η ανάγκη του και η επιθυμία του να ταξιδεύει ίσως οφείλεται σε αυτό. Αφού τελείωσε το λύκειο στην Αγία Παρασκευή, σπούδασε Δημοσιογραφία και Ναυτιλιακά, αλλά με το πρώτο ασχολήθηκε ελάχιστα και με το δεύτερο καθόλου. Τα υπερατλαντικά ταξίδια του ξεκίνησαν το 2007 με έναν σύντομο γύρο σε Αργεντινή, Ουρουγoυάη και Χιλή. Έκτοτε, σταδιακά, κατάφερε να ολοκληρώσει τον γύρο της ηπείρου (Κεντρικής και Νότιας Αμερικής) το 2018.

Ads

Το μεγαλύτερο όνειρό του ήταν να γυρίσει, κάποια στιγμή, όσες περισσότερες χώρες μπορούσε σε αυτή τη γωνιά του κόσμου με λεωφορείο. Αυτό το όνειρο έγινε πραγματικότητα το 2015. Και ήταν η καλύτερη εμπειρία της ζωής του. Το ταξιδιωτικό του αφήγημα “70 μέρες στη Νότια Αμερική” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Η ίδια η ζωή σου δίνει ώθηση για να γράψεις, αυτά που ζεις, που βλέπεις γύρω σου και πως τα αντιλαμβάνεσαι, τα βιώματα σου. Έτσι έκανα και με το πρώτο μου βιβλίο. Κατάφερα να μαζεψω όλες αυτές τις αξέχαστες εμπειρίες σε κάποιες κόλλες χαρτί και σε συνεργασία με το Βακχικόν φτάσαμε στην έκδοση του.

Ads

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Πιστεύω εξαρτάται με τη ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρίσκεσαι, κάτι που ισχύει για όλους τους τομείς, όχι μόνο για τη συγγραφή ενός βιβλιόυ. Όταν νιώθεις καλά τότε τα πάντα είναι εύκολα και η έμπνευση έρχεται από μόνη της. Όταν όχι είναι καλύτερο να αφήνεις την πένα να περιμένει.

Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Αν μπορώ να διαλεξω τρεις συγγραφείς που μπορώ να πω ότι με εντυπωσίαζαν με τα έργα  τους αυτοί θα ήταν οι: α) Γουίλιαμ Μπάροουζ, β) Ίρβιν Γουέλς, γ) Τσαρλς Μπουκόφσκι. Ίσως ο ιδιαίτερος τρόπος γραφής τους και σκέψης τους και τα βιώματα τους που ήταν κοντά στα δικά μου να με οδηγούν σε αυτή την επιλογή.

Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Ένα ημερολόγιο για το τρομερό οδοιπορικό που πραγματοποίησα στην αγαπημένη μου ήπειρο το 2015. Μια διαρκής περιπέτεια 70 ημερών σε 6 χώρες μέσα σε λεωφορεία, χόστελ, δρόμους,γήπεδα, πόλεις, χωριά, βουνά, λίμνες, καταρράχτες, παραλίες. Με έναν και μοναδικό στόχο: Να εκπληρώσω το μεγαλύτερο όνειρο μου επιτυγχάνοντας το αλώβητος. Πραγματικά η καλύτερη εμπειρία της ζωής μου μέχρι τώρα.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Σίγουρα γεννιέσαι αλλά παράλληλα συνεχίζοντας την κατάλληλη δουλειά και εξάσκηση. Το ταλέντο που έχει ο καθένας μας σε οποιοδήποτε τομέα γνώμη μου είναι ότι είναι έμφυτο.

Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Προσωπικά δε θα άλλαζα τίποτα στη λογοτεχνία. Η γλώσσα, η γραφή, η λογοτεχνία είναι ένα πράγμα που ο ίδιος ο καλλιτέχνης παιδεύεται και το αλλάζει συνεχώς. Μόνο οι καλλιτέχνες θα το αλλάζανε και θα αλλάζανε το γραπτό τους κείμενο. Όλα προοδεύουν όπως και στη λογοτεχνία.

Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Τρώγοντας ανοίγει η όρεξη οπότε τώρα που έγινε η αρχή ευελπιστώ να ακολουθήσουν και άλλα. Υγεία και πίστη να έχουμε σε αυτά που κάνουμε και όλα θα πάρουν το δρόμο τους!