Ένας ιδιωτικός ερευνητής αναλαμβάνει να εξιχνιάσει το μυστήριο του θανάτου ενός κρουπιέρη ο οποίος είχε πέσει θύμα μιας διεθνούς ασφαλιστικής απάτης, ενώ παράλληλα δέχεται να βοηθήσει έναν φίλο να απαλλαγεί από τους μαφιόζους διώκτες του στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Για τις ανάγκες της έρευνας του, θα περιπλανηθεί στους πολύβουους δρόμους του Σικάγο και τις ερημιές της Μήλου, θα έρθει αντιμέτωπος με ανθρώπους της νύχτας και δηλητηριώδη ερπετά, θα βρει συμμάχους σε αστυνομικά γραφεία και μασονικές στοές και φυσικά θα σαγηνευθεί από μία γοητευτική και εν δυνάμει επικίνδυνη γυναίκα.

Ads

Το δεύτερο βιβλίο του Τάκη Νταλάκου, η«Μακροβίπερα» (εκδ. Βακχικόν) περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά ενός απολαυστικού αστυνομικού μυθιστορήματος και- το σημαντικότερο- έναν ευφυή, πολυταξιδεμένο και συμπαθέστατο κεντρικό ήρωα, ο οποίος κατορθώνει να αναδύεται σχεδόν ατσαλάκωτος από τις πιο δύσκολες καταστάσεις. Οι εξοικειωμένοι με το έργο του συγγραφέα δεν θα δυσκολευτούν να αναγνωρίσουν τον Χάρη Λουκά από το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο «Τρίλημμα» (εκδ. Βακχικόν), ενώ οι αμύητοι αναμφίβολα θα ταυτιστούν αμέσως με αυτόν τον κάπως ιδιόρρυθμο ντετέκτιβ, που οδηγεί Τζάγκουαρ στο κέντρο της Αθήνας και συζητά με ευχέρεια για θέματα τόσο διαφορετικά όσο η επίδραση του ωροσκόπου στον χαρακτήρα, η συμβολή της κτηνοτροφίας στην κλιματική αλλαγή και ο ρόλος του Χόλιγουντ στην κυβερνητική προπαγάνδα των ΗΠΑ.

Παρότι κανένας δεν μπορεί να τον κατηγορήσει για σνομπισμό, ο Χάρης Λουκάς δεν ανήκει στην κατηγορία των «φθαρμένων» από τη ζωή και τις κακές παρέες ντετέκτιβ, που πρωταγωνιστούν σε αρκετά μυθιστορήματα του είδους. Απολαμβάνει το καλό κρασί χωρίς να τείνει προς τον αλκοολισμό, συναναστρέφεται μόνο αδιάφθορους αστυνομικούς, μπορεί να εκτιμήσει τις μουσικές συνθέσεις του Ζακ Όφενμπαχ και την υψηλή γαστρονομία- αν και δεν θα έλεγε ποτέ όχι σε μια πίτσα με πεπερόνι. Οι φίλοι του προέρχονται από διάφορα κοινωνικά στρώματα και στις παρέες του ανήκουν ουκ ολίγοι συνωμοσιολόγοι, με τους οποίους συνομιλεί επί παντός επιστητού χωρίς ποτέ να χάνει το λεπτό χιούμορ του.

Χάρη στην οξυδέρκεια, την παρατηρητικότητα και την καλή του τύχη, ο ερευνητής δεν αργεί να εντοπίσει σημαντικές ενδείξεις για την υπόθεση της μεγάλης συνταξιοδοτικής απάτης, στην οποία εμπλέκονται μέχρι πρότινος ευυπόληπτες ασφαλιστικές εταιρείες στην Αμερική και την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, ένας ακόμα αιφνίδιος θάνατος τον αναγκάζει να αναλάβει ενεργό ρόλο στη διερεύνηση ενός δεύτερου μυστηρίου με πρωταγωνιστές ορισμένα πολύ κοντινά του πρόσωπα και μία… Μακροβίπερα Σβαϊτσέρι- γνωστή και ως οχιά της Μήλου. Και μέσα σε όλα αυτά, πασχίζει να καταλάβει ποιες ακριβώς είναι οι πραγματικές προθέσεις της Ρένας Τζέκου, η οποία του ασκεί μία ακαταμάχητη έλξη.

Ads

Γεννημένος στην Αθήνα όπου εξακολουθεί να ζει ως σήμερα, ο Τάκης Νταλάκος έχει εργαστεί, μεταξύ άλλων, ως στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας και διευθύνων σύμβουλος μεσιτικής ασφαλιστικής. Σημαντικό ρόλο στη ζωή και στη δουλειά του διαδραματίζουν τα μικρά και μεγαλύτερα ταξίδια του στο εξωτερικό. Έχει δημοσιεύσει κείμενα του σε έντυπα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, ενώ το 2019 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, με τίτλο «Τρίλημμα». Η «Μακροβίπερα» μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Βακχικόν.