Την Τετάρτη  1η Ιουνίου και ώρα 20.30 ,στο καφέ- εστιατόριο «Ιλίσσια» στον κήπο του Βυζαντινού &  Χριστιανικού Μουσείου στην Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 22 ,  θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Ερμαφροδιτισμός, μια συνομιλία μύθου και επιστήμης»του Νεοκλή Γεωργόπουλου.

Ads

Ο Νεοκλής Γεωργόπουλος  είναι καθηγητής Ενδοκρινολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πάτρας , με εξειδίκευση στην Ενδοκρινολογία  Αναπαραγωγής στο Harvard Medical School.

Το βιβλίο είναι μια γέφυρα…ένας συνδετήριος κρίκος ανάμεσα στην πιο σύγχρονη και διευρυμένη επιστημονική γνώση για την έννοια του φύλου και …των αρχαίων ελληνικών μύθων ,στο πλαίσιο που αυτοί αποτυπώνουν τόσο την τότε κοινωνική στάση, έως και μια ιατρική και θεραπευτική προσέγγιση. Μια διαρκής αναφορά  στην  Αρχαία Ελληνική Γραμματεία ,την ιστορία και τον Ελληνικό πολιτισμό.

Πέρα από αυτό είναι  ένα βιβλίο  πρόσκληση -πρόταση για ένα μακρύ υπαρξιακό ταξίδι προς τον  κάθε αναγνώστη. Άθελά σου διαβάζοντάς το έχεις βρεθεί  συνεπιβάτης, στη βάρκα του συγγραφέα , αυτή με τα δυο κουπιά , το ένα της παράδοσης , του  μύθου  και το άλλο της επιστημονικής προσέγγισης . Και έτσι αρχίζει ένα ταξίδι πότε φουρτουνιασμένο και πότε υπήνεμο, αλλά σταθερά ενδιαφέρον. 

Ads

Ξεκινάει από την αρχή , αυτή την αρχή που έχει απασχολήσει, που έχει στοιχειώσει , που έχει εικάσει ο κάθε ένας μας, την αρχή του κόσμου, την κοσμογονία, μέσα από  τις  δυο βασικές της διαστάσεις  την Ορφική και του Ησιόδου. Εκεί ακριβώς ξεκινάνε και οι απαρχές του φύλου.

Και πλέον η μαγεία του ταξιδιού σε έχει συνεπάρει, μοιάζει να περιστρέφεσαι σε ένα σύμπαν που οι Αρχαίοι Θεοί , οι Νύμφες, και οι ημίθεοι συνομιλούν με τον Αριστοτέλη και  τον Αριστοφάνη , ενώ ο Δαρβίνος να δηλώνει σταθερά παρών στις αντεγκλήσεις τους. Και έτσι φτάνεις χωρίς καλά καλά να το καταλάβεις, στην μυστηριακή  Ελευσίνα, που η Βαυβό  έκανε  ακόμα και τη θρηνούσα Δήμητρα , να χαμογελάσει, πόσο πιο εύκολο για εσένα πια ,αφού έχεις πλέον  αντιληφθεί τη βαθύτερη έννοια του φύλου .

Ψάχνοντας για το επόμενο λιμάνι,  αρχίζουν να ακούγονται ….ιστορίες , πολλές , πικάντικες και κρυφές χρόνια ολόκληρα. Ακόμα και ο Όμηρος και ο πολυμήχανος ήρωάς του ο Οδυσσέας  στήνουν αυτί να ακούσουν,  για έρωτες, μοιχείες, νύφες αρσενικές και πόρνες τέτοιες, εταίρες  ξακουστές   και θηλυκή λαγνεία, για ανθρώπους πραγματικούς ,αλλά απλά διαφορετικούς, που όμως δεν σε ξενίζουν γιατί ,είσαι πια και εσύ μέσα σ΄αυτό το σύμπαν.

Και δυστυχώς κάθε ταξίδι τελειώνει  και άλλος  προορισμός της βάρκας δεν θα μπορούσε να είναι  παρά το λιμάνι στην Κω, το νησί του Ιπποκράτη, η κάθε λιμάνι που ορκίζονται ακόμα στο όνομά του οι γιατροί. Εκεί γίνεται η κατάθεση  της σύγχρονης θεραπευτικής προσέγγισης  Η προβολή του βαθιά επιστημονικού λόγου  και η πρόθεση προσφοράς ήταν το μοναδικό κίνητρο του συγγραφέα .

Και το βασικό ερώτημα !!!!! γιατί να διαβαστεί τώρα αυτό το βιβλίο, τι το κάνει επίκαιρο…!!!!

Το βιβλίο είναι μια συνομιλία….

Η συνομιλία είναι ο τρόπος, ένα μέσο επικοινωνίας…

-Με τους άλλους , σε μικρά ή μεγάλα σύνολα.

-Με τον εαυτό μας

-Με το υπερβατικό , όπως αυτό το αντιλαμβάνεται ο καθένας

(οι δύο τελευταίες κατηγορίες για κάποιους ενοποιούνται σε μια , δεν έχει καμία σημασία)

Κάθε σοβαρή διαταραχή η υποβάθμιση της βαθύτερης έννοιας της συνομιλίας….ως μέσο επικοινωνίας….ενέχει μεγάλο κίνδυνο για όλους μας ως σύνολο..

Είναι αυτό το φαινόμενο της αδυναμίας μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά , όταν οι συνθήκες το απαιτούν , όπως πρόσφατα στην Πανδημία η τώρα με αυτόν τον Πόλεμο δίπλα μας.

Κατά συνέπεια ένα βιβλίο που αναδεικνύει ,που προβάλει, και προτάσσει τη «συνομιλία» σαν πολύτιμο μεθοδολογικό εργαλείο, στην προοπτική της
«φιλότητας των αντιθέσεων» δεν μπορεί παρά να είναι εξαιρετικά επίκαιρο και ενδιαφέρον.

Θεόδωρος Καμπέρος