Η Άννα, μια γυναίκα μέσης ηλικίας, ανακαλύπτει πως ο σύζυγός της την απατά και αμέσως γκρεμίζεται όλος της ο κόσμος. Ακροβατώντας ανάμεσα στην πραγματικότητα και τη φαντασία θα μετατραπεί σε μια διώκτρια που ούτε η ίδια είχε φανταστεί. Τι ψάχνει, όμως, η Άννα; Στοιχεία; Αποδείξεις; Ή μήπως την πραγματική της ταυτότητα; Εκείνη που είχε χαθεί σε ένα οδυνηρό παρελθόν, ένα κενό παρόν και ένα αβέβαιο μέλλον;

Ads

Αθώοι και ένοχοι μπλέκονται σε μια παρανοϊκή συνωμοσία και μετατρέπονται σε μαριονέτες του μυαλού. Ποιoς θα κερδίσει; Οι «Οργισμένες μέρες» είναι η αποκάλυψη των πιο σκοτεινών πτυχών της ψυχής. Είναι η άβυσσος που αν χαθείς μέσα της δεν επιστρέφεις ο ίδιος άνθρωπος που ήσουν πριν.

image

Η Αρετή Καμπίτση ζει και εργάζεται στα Χανιά. Σπούδασε «Επιστήμες του Ανθρώπου και Λογοτεχνία» στο Τμήμα Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ και αρθρογραφεί σε λογοτεχνικά περιοδικά. Δύο διηγήματά της έχουν γίνει ταινίες μικρού μήκους. Οι Οργισμένες μέρες είναι το δεύτερο βιβλίο της και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

Ads
  • Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Είναι ένας τρόπος να εκφράζομαι ελεύθερα χωρίς να ντρέπομαι ή να προσπαθώ να ντύσω στα συναισθήματά μου με λέξεις που δεν με ικανοποιούν. Η γραφή μου δίνει αυτό ακριβώς το δικαίωμα της ελευθερίας, που είναι πολύ σημαντική στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς μου, ειδικά στην σημερινή εποχή όπου όλα μπορούν πολύ εύκολα να παρερμηνευτούν κατά το δοκούν.

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Μέχρι τώρα δεν έχω δυσκολευτεί ιδιαίτερα να εκφραστώ όπως εγώ επιθυμώ. Αν εξαιρέσουμε το τεχνικό μέρος ενός γραπτού, όπου εκεί χρειάζεται κάποιες  φορές να ακολουθούνται φόρμες, στο συναισθηματικό κομμάτι η ξεδίπλωση της ιστορίας έρχεται φυσικά κι αυθόρμητα.

  • Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Έχω επιρροές κυρίως απο την ξένη λογοτεχνία. Από πολύ μικρή διαβάζω ξένους συγγραφείς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν διαβάζω και Έλληνες. Οι ξένοι με ελκύουν περισσότερο, απο την θεματολογία των βιβλίων μέχρι τα τεχνικά σημεία. Μου έμαθαν να έχω το δικαίωμα να αποδώσω μια ιστορία χωρίς να ακολουθώ απαραίτητα τον γενικό κανόνα που επικρατεί κυρίως στην ελληνική λογοτεχνία. Η πληθώρα της διαφορετικότητας των ξένων συγγραφέων, με έπεισε να ακολουθήσω τον δικό μου τρόπο έκφρασης και να μην χρειάζεται να μιμηθώ, ακόμα και να ακολουθήσω κάτι που δεν μου ταιριάζει.
 

  • Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Στα έργα μου κύριο ρόλο έχει ο άνθρωπος, με τα τρωτά του σημεία να καθοδηγούν την προσωπική του ιστορία. Οι ανθρώπινες σχέσεις γενικότερα, φιλικές, ερωτικές, προσωπικές. Μου αρέσει να διαλέγω έναν άνθρωπο της καθημερινότητας και να τον ξετυλίγω στο χαρτί, έτσι όπως φαντάζομαι εγώ πως είναι στις πιο προσωπικές του στιγμές ακόμα και στη σχέση με τον εαυτό του.

image

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Οι οργισμένες μέρες είναι ένα ψυχογράφημα που έχει ως στόχο να ταρακουνήσει την ηρωίδα μου, την Άννα, και να την φέρει εκεί όπου πραγματικά ανήκει και ανήκε απο πάντα, πριν χαθεί στον κυκαιόνα των αμφιβολιών και των ψευδαισθήσεων. Είναι ένα ιδιαίτερα αγαπημένο μου βιβλίο γιατί εξετάζει θέματα που με ευαισθητοποιούν σε μεγάλο βαθμό. Η Άννα δεν είναι μια φανταστική ηρωίδα που γεννήθηκε μέσα σε μια ιδέα και μεταφέρθηκε στο χαρτί κι ύστερα στην έκδοση. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι όλες οι κουρασμένες ψυχές που βάρυναν στον φόβο και την αμφιβολία, που έκαναν τον άλλο άνθρωπο κομμάτι της ύπαρξής τους χάνοντας παράλληλα το αντίστοιχο δικό τους κομμάτι. Είναι το παιδί που κουβαλάμε μέσα μας και που δεν του επιτρέψαμε να μεγαλώσει. Γι’ αυτό υπάρχουν οι οργισμένες μέρες και γι’ αυτό γράφτηκαν, για να αναγκάσουν πια την Άννα να μεγαλώσει και να είναι κυρίαρχη του εαυτού της, να ενώσει τα κομμάτια της σε ένα τέλεια ατελές όλον. Εάν το πέτυχε θα το ανακαλύψει ο αναγνώστης διαβάζοντάς το.

  • Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Πιστεύω πως είναι χάρισμα να μπορείς να γράφεις, να ντύνεις με λέξεις τα συναισθήματα και να επικοινωνείς με αυτόν τον τρόπο με τον υπόλοιπο κόσμο. Σαφώς δεν είναι κάτι απλό όμως χρειάζεται συνεχής εξάσκηση και δουλειά για να εξελίξεις ένα χάρισμα, πόσο μάλλον να αντιληφθείς ότι το έχεις. Προσωπικά “αναγκάστηκα” να γίνω συγγραφέας καθώς υπήρχαν περίοδοι στη ζωή μου που δεν υπήρχε άλλος τρόπος να μιλήσω ούτε και να ακουστώ.

  • Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Δεν ξέρω αν θα μπορούσα ή αν θα ήθελα να αλλάξω κάτι. Ο χώρος είναι τόσο μεγάλος που χωράει κάθε λογής θεματολογία και συγγραφείς που αρκεί για να είμαστε όλοι ευχαριστημένοι με τις επιλογές μας.

  • Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Γράφω ήδη το επόμενο βιβλίο μου με κεντρικό πυρήνα τις ανθρώπινες σχέσεις. Μου αρέσει η γραφή, ο χώρος κι ευελπιστώ να δημιουργήσω έργα που αγγίζουν την ανθρώπινη ψυχή και να είμαι υπερήφανη για αυτά.