Το εφιαλτικό σκηνικό του «Μπλοκ 10» εντός του οποίου έλαβαν χώρα εγκληματικά «ιατρικά» πειράματα των ναζί, με θύματα νεαρές εβραίες γυναίκες κρατούμενες του στρατοπέδου του ‘Αουσβιτς, αναβίωσε  στην αίθουσα της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης, όπου έγινε η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του γερμανού δημοσιογράφου, ιστορικού και καθηγητή Εμπειρικής Ιστορίας και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Τύμπιγκεν Hans –Joachim Lang, με τίτλο : «Οι γυναίκες του μπλοκ 10- Ιατρικά Πειράματα στο ‘Αουσβιτς».

Ads

«….Στο μπλοκ 10 είχαν πεθάνει λόγω των ενέσεων, ή από δευτερεύουσες μολύνσεις ύστερα από μια ανάλογη επέμβαση: Η Γκρέτα Μόουζες, το γένος Ρόζε 33 ετών από το ‘Αμστερνταμ το Νοέμβριο του 1943, η Ολλανδέζα Χάνα «Κόνι» Φράνσμαν συνεργάτιδα του περιοδικού μόδας «Κάλκερ», η Χερμίνε «Μίμι» Μπον, το γένος Χέρτς, 25 ετών, η Ολλανδέζα Άννι Ζαγκούρσκι γεννημένη στην Πολωνία, η Γερίνα Κάσμαν γεννημένη το 1907 στη Γαλλία, …η Βερολινέζα δρ. Λιχνενστάιν, η Ελληνίδα Σολ Στρούμσα…».

Το πέτρινο κτίριο μέσα στο στρατόπεδο με την ονομασία «μπλοκ 10» διαρρυθμίστηκε και χρησιμοποιήθηκε στο διάστημα 1942-1945 ως ιατρικό εργαστήριο για τα πειράματα του καθηγητή γιατρού Κάρλ Κλάουμπεργκ και συνεργατών του. Μέσα σε αυτό υπέβαλαν σε αναγκαστική στείρωση χωρίς εγχείρηση, με ακτίνες Ραίντγκεν, ή με έγχυση τοξικού υγρού μέσα στις σάλπιγγες τους, νεαρές γυναίκες απ’ όλες τις κατακτημένες, από τους ναζί, χώρες, μεταξύ των οποίων και ελληνίδες εβραίες, στην πλειοψηφία τους από τη σεφαραδίτικη κοινότητα της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, τόσο από τον συγγραφέα, όσο και από τους άλλους ομιλητές, τα στερούμενα «κάθε ηθικής και δεοντολογίας» πειράματα σε ανθρώπους, έγιναν στο βωμό της δήθεν «επιστημονικής» εξέλιξης, όπως την είχαν κατά νου οι ναζιστές γιατροί, εδραιωμένη πάνω στις «φυλετικές» θεωρίες που προϋπήρχαν και στο όνομα της «καθαρότητας της ‘’Αριας φυλής», αλλά και στη βάση της «αρνητικής πληθυσμιακής πολιτικής» την οποία προπαγάνδιζε έντονα ο Χ. Χίμλερ και η οποία κατά μια μορφή της συναντάται και στον επεξεργασμένο γενικό ναζιστικό σχεδιασμό «Ανατολή».

Ads

Όλα αυτά συνετέλεσαν στη δημιουργία – υπό τις ευλογίες του Χίμλερ – του Μπλοκ 10 στο ‘Αουσβιτς. Εκεί, παρά τις αντίθετους ισχυρισμούς του ιθύνοντος «γιατρού» Κλάουμπεργκ κατά τη σύλληψη του το 1955 – έγινε μετά από μήνυση θύματος του, αλλά ο ίδιος πέθανε πριν περάσει από δίκη – οι νεαρές γυναίκες υπέφεραν τα πάνδεινα, αποστερήθηκαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν παιδί και αρκετές πέθαναν από τις επιπλοκές και από τις παρενέργειες των τοξικών ουσιών που δέχθηκαν με ενέσιμη μορφή μέσα στο αναπαραγωγικό τους σύστημα.

«Στο μπλοκ 10 υποβλήθηκαν σε πειράματα περίπου οκτακόσιες εβραίες, από αυτές λιγότερες από τριακόσιες επέζησαν» τόνισε ο συγγραφέας του βιβλίου, Hans -Joachim Lang, όπως σημειώνει το ΑΠΕ- ΜΠΕ. Ο συγγραφέας υπογράμμισε ότι από τον συνολικό αριθμό των γυναικών που υποβλήθηκαν σε πειράματα στο μπλοκ 10, πολλές ήταν εβραίες από τη Θεσσαλονίκη και είχαν μεταφερθεί με τις γνωστές σιδηροδρομικές «αποστολές του θανάτου» ανάμεσα στους σαράντα έξι χιλιάδες και πλέον θεσσαλονικιούς εβραίους, που βρήκαν τραγικό θάνατο στα κρεματόρια του ‘’Αουσβιτς – Μπιργκενάου.

«Οι περισσότερες από αυτές έφτασαν στο ”Αουσβιτς με την 9η μεταφορά στις 17 Απριλίου 1943, το Σαμπάτ Α’ Γκαντόλ, το Μεγάλο Σάββατο πριν το Πάσχα» ανέφερε η μεταφράστρια του βιβλίου, φιλόλογος, πρώην διευθύντρια εκδόσεων Romiosini, Νίκη Eideneier – Αναστασιάδη.

Ένα ακόμη έναυσμα που οδήγησε τον κ. Λαγνκ να αναζητήσει την ελληνική πλευρά της τραγωδίας του μπλοκ 10 ήταν ένα άλλο αλλόκοτο «επιστημονικό» πείραμα με θύματα εβραίους, το οποίο και περιγράφει σε προηγούμενο βιβλίο του. Αυτό ήταν η διαβόητη «συλλογή σκελετών» του ελβετογερμανού ανατόμου στο Στρασβούργο, Αουγκούστ Χιρτ. Ο Χιρτ είχε ζητήσει τη μεσολάβηση του Χίμλερ για να σταλούν στο ινστιτούτο ανατομίας που διηύθυνε σκελετοί εβραίων, προφανώς για να τους συγκρίνει με… σκελετούς Αρίων… Οι ναζιστικές αρχές επέδειξαν ιδιαίτερη σπουδή να πραγματοποιήσουν το αίτημα του, θανατώνοντας με αέριο 29 γυναίκες και 57 άνδρες κρατουμένους και στέλνοντας στον καθηγητή Χιρτ τα «άθικτα» πτώματα τους για «έλεγχο και ταξινόμηση»… Η ταυτότητα των θυμάτων παρέμενε άγνωστη από τη Δίκη της Νυρεμβέργης και τελικώς έγινε γνωστή χάρη στις έρευνες του συγγραφέα Hans -Joachim Lang, ο οποίος τότε αγνοούσε την ύπαρξη του «μπλοκ 10».

«Με εξέπληξε ωστόσο το γεγονός ότι οι μισές από τις γυναίκες, που στάλθηκαν στον Χιρτ καταγόταν από τη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Λάνγκ, τονίζοντας ότι αυτό ήταν ένα ισχυρό έναυσμα να αρχίσει να αναζητά την άκρη του νήματος, μεταξύ άλλων ευρωπαϊκών πόλεων και στη Θεσσαλονίκη.

Το βιβλίο «Οι γυναίκες του μπλοκ 10 – Ιατρικά πειράματα στο ‘Αουσβιτς» παρουσιάστηκε από τον ίδιο συγγραφέα και από προσωπικότητες από το χώρο της ιατρικής, των γραμμάτων και του πολιτισμού, παρουσία του προξένου, αναπληρωτή γενικού πρόξενου της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Carsten Muller. Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Θεσσαλονίκης και πρόεδρος του τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Αστέριος Καραγιάννης.

Στην εμπειρία του από τη Γερμανία όπου βρέθηκε για μεταπτυχιακές σπουδές στη δεκαετία του 1970 αναφέρθηκε ο καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας ΑΠΘ Θεόδωρος Αγοραστός, όπου γερμανοί συνάδελφοι του «είχαν σκεπασμένο με ένα σεντόνι ένα παλιό κολποσκόπιο» και επεδείκνυαν μάλιστα όλοι τους εξαιρετικά «απαξιωτική» συμπεριφορά για αυτό. Όπως αντιλήφθηκε σύντομα, η «κολποσκόπηση» – η οποία ως μέθοδος είχε προπολεμικά εφευρεθεί και αναπτυχθεί από γερμανούς επιστήμονες – ήταν μεταπολεμικά στη Γερμανία σχεδόν «απαγορευμένη» λέξη, εξαιτίας των ναζιστικών πειραμάτων. Ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι δεν είναι τυχαίο ότι το πρώτο συνέδριο που αναφέρεται στη μέθοδο έγινε στο Μπουένος ‘Αιρες, καθώς εκεί είχαν καταφύγει πολλοί γερμανοί γιατροί, αρκετά χρόνια μετά, ενώ η μέθοδος «επέστρεψε» στη Γερμανία πολύ αργότερα και αφού έκανε το γύρο του δυτικού κόσμου.

Ο κ. Αγοραστός που βοήθησε στην μετάφραση ιατρικών όρων του βιβλίου αναφέρθηκε, επίσης, στον τρόπο με τον οποίο ο Κλάουμπεργκ έκανε τα πειράματα του στο μπλοκ 10, εγχέοντας με σύριγγα στη μήτρα νεαρών γυναικών μίγμα ορμονών και τοξικών ουσιών που έφραζαν και κατέστρεφαν το αναπαραγωγικό σύστημα τους, όπως επίσης και στις σχέσεις της ναζιστικής ηγεσίας με γερμανούς μεγαλογιατρούς της περιόδου η οποία τους «διευκόλυνε» να βρουν έμψυχο υλικό για τα ανόσια πειράματα τους μεταξύ των κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Τέτοιοι γιατροί – που αναφέρονται στο βιβλίο του Λαγκ – ήταν μεταξύ άλλων ο Χορστ Σούμαν και ο Χέλμουτ Βίρτς, ο αδελφός του οποίου Εντουάρντ Βίρτς ήταν ο αρχίατρος του ‘Αουσβιτς…

Για το βιβλίο και για την ερευνητική δουλειά του συγγραφέα η οποία τεκμηριώνεται πλήρως και λεπτομερειακά από μαρτυρίες θυμάτων, έγγραφα, ιστορικά ντοκουμέντα, μίλησε επίσης ο συγγραφέας Τζέκυ Μπενμαγιόρ, που προλογίζει στην ελληνική έκδοση το βιβλίο, καθώς και η μεταφράστρια του βιβλίου, Νίκη Eideneier – Αναστασιάδη, που ανέγνωσε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

Το βιβλίο «Οι γυναίκες μπλοκ 10 – Ιατρικά πειράματα στο ‘Αουσβιτς» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις University Studio Press.