Το πως γνώρισα την Κατερίνα Μητροπούλου, είναι αποτυπωμένο στο πρώτο της βιβλίο, «Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα» που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Δερέ. Πως να γνώριζα ότι θα με έβλεπε διαδικτυακά στην παρουσίαση του Ιανού εκείνο το βράδυ που μιλούσαμε με τον Βασίλη Βασιλικό για το βιβλίο «Σαμποτάζ» του Γιάννη Γαβρά (εκδ. Εστία).

Ads

Έλαβα την επόμενη μέρα μήνυμα που μου ζητούσε να ξεκινήσει και η ίδια, το σεμινάριο Αφήγηση ζωής.

Βήμα – βήμα με γνώμονα την εμβάθυνση, κάθε φορά που έγραφε ένα κείμενο η Κατερίνα, ίσως δεν συνειδητοποιούσε, πως δημιουργούσε κι ένα κομμάτι από το πασλ του εν λόγω μυθιστορήματός, με κύρια συστατικά:

Την δύναμη να πολεμήσουμε τη λήθη, την απουσία, τον ίδιο το θάνατο, και τελικά την ύβρη. Όταν ο άνθρωπος, άλλωστε, φέρνει στη μνήμη του με συγκίνηση και νοσταλγία μια ανάμνηση, μπορεί να το καταφέρει, είπε ο Προυστ. Γι’ αυτό κάθε δημιουργία, κάθε γέννημα ενός έργου, δεν μπορεί να αναδυθεί χωρίς τη μνήμη, είπε ο Κουροσάβα. 

Ads

Η Κατερίνα Μητροπούλου, πήρε από το χέρι τις μνήμες της από εμπειρίες δικές της και άλλων, και με πολύ δυσκολία που όμως πολέμαγε η αγάπη, τις έβαλε στο χαρτί.

Δεν γινόταν αλλιώς. Σήκωνε πέτρα πέτρα έναν ύμνο για την Ύπαιθρο:

Μιλούσε για τους ανθρώπους του μόχθου, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς. Ενός παράδεισου που όλο περισσότερο χάνουμε, με θλίψη, ανημπόρια και ματαίωση της ίδιας μας της ύπαρξης και του λόγου που ήρθαμε στη ζωή, για να εξελιχθεί το είδος μας, να εμπλουτιστεί ο πολιτισμός μας, αλλά όχι να αδειάσει από τα πολύτιμα συστατικά που τον δημιούργησαν.

Το μυστικό της ευτυχίας είναι η ελευθερία, και το μυστικό της ελευθερίας είναι το θάρρος, είπε ο Θουκυδίδης. Πολλές φορές η Κατερίνα, γράφοντας, μπορεί να δείλιασε, να απογοητεύτηκε, να τρόμαξε, να κουράστηκε, να απελπίστηκε, αλλά με θάρρος ποτέ δεν πρόδωσε τη μνήμη της, ποτέ δεν πρόδωσε την ελληνική επαρχία, την πατρίδα της, αυτόν τον παράδεισο που μας θρέφει.  Γιατί αυτός είναι ο παράδεισος: Η φύση, όλα τα πλάσματά και οι άνθρωποί της που την πονάνε και την φροντίζουνε με αμέτρητες θυσίες.

Διαβάζοντας το βιβλίο, κάποιος μπορεί να γελάσει και μαζί να κλάψει,  αλλά και κάπου να θυμώσει για όσα δεν έχουμε κάνει, και όσα αντίθετα έχουμε κάνει, για να βασανίσουμε, και ν’ απαξιώσουμε τον φυσικό άνθρωπο, την αυθεντική ζωή.

Γιατί η φύση δεν είναι ντεκόρ για τις διακοπές μας. Δεν είναι η θέα ενός ξενοδοχείου δέκα ημερών κάθε χρόνο. Η φύση είναι ότι έχουμε, και είμαστε, θα έπρεπε να είμαστε εμείς.

Το βιβλίο αυτό μιλάει κυρίως γι’ αυτούς τους αλλόκοτους ανθρώπους, τους φυσικούς, και φωτίζει μαζί με άλλα την περηφάνεια τους, τον ιδρώτα τους, αλλά και την άνιση μεταχείριση, την αδικία που τους προσφέρουμε από πάντα, και παράλληλα για την χαρά της ίδιας της ουσίας της ζωής. Η τιμή που τούς δίνεται μέσα από αυτές τις σελίδες, είναι μια θεραπευτική παρέμβαση, ένα βάλσαμο.

Η πιστή βοσκός, ο μικρός Λεονάρντο, η σφαγή του ταύρου, ο γάμος των Ρομά, όλες ιστορίες αυτής της έκδοσης, με τη Μάχη, τη μητέρα της ελληνικής υπαίθρου, τον άντρα της τον Πέτρο και τα παιδιά τους, είναι σαν να οδηγούν το άρμα της δικαίωσης αυτού του παράδεισου, στον ουρανό της παντοτινής μας μνήμης.

Θαυμάζω την Κατερίνα Μητροπούλου για την γεναιότητά της, για το ιερό εκείνο χρέος της που είναι σαν να δώρισε σε όλους εμάς να το διαφυλάξουμε. Το χρέος να μην ξεχνάμε σε ποιούς και σε τι χρωστάμε πραγματικά τη ζωή μας. Το χρέος να παραμείνουμε και να εξελιχθούμε ως φυσικοί άνθρωποι, με αυθεντικότητα και ψυχή βαθειά. Το χρέος, εντέλει, να μην ξεχάσουμε το νόημα της ίδιας της ζωής.

Κρυσταλία Πατούλη

*Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα, Κατερίνα Μητροπούλου, Εκδ. Δερέ, σελ. 472.

Πρόσκληση:

Οι εκδόσεις ΔΕΡΕ σας προσκαλούν το Σάββατο 24 Ιουνίου και 7:30 το απόγευμα στο LUX ATHENS (Ψαρρών 26, Αθήνα, Στάση Μεταξουργείο – τηλ. 2105240888) στην παρουσίαση του βιβλίου της συγγραφέως Κατερίνας Μητροπούλου «Με την ψυχή καθαρή απ’ τα βάσανα».

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Νομικός και Συγγραφέας Στέφανος Παπαδόπουλος.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Κρυσταλία Πατούλη,  Σύμβουλος ψυχικής υγείας, Δημιουργός του Σεμιναρίου «Αφήγηση Ζωής».
Γιάννης Γαβράς, Συγγραφέας.
Γιάννης Σάρρος, Δημοσιογράφος, Αρχισυντάκτης της εφημερίδας «Ύπαιθρος Χώρα» και Παρουσιαστής της εκπομπής «Ύπαιθρος» στο Σταρ Κεντρικής Ελλάδας.

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο Γιώργος Διαμαντής, που συγγράφει το πρώτο του βιβλίο.