Την Παρασκευή 2 Νοεμβρίου στις 18:00 οι εκδόσεις Παπαζήση και ο IANOS παρουσιάζουν το βιβλίο της Ευγενίας Βαθάκου, «Κοινωνιολογία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων». Μια κοινωνιολογική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών κρίσεων και ειρηνευτικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο 1987 – 2000.

Ads

Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και η είσοδος είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Άραγε οι διεθνείς κρίσεις και οι ειρηνευτικές διαδικασίες αφορούν κατά κανόνα έκτακτες καταστάσεις που τις διαχειρίζεται μόνο μια μικρή ομάδα ιθυνόντων; Σε ποιο βαθμό η γένεση, η εξέλιξη και η έκβαση των κρίσεων -εν γένει ζητήματα ειρήνης και πολέμου στην εποχή της παγκόσμιας κοινωνίας- επηρεάζονται από το σύστημα της επιστήμης, τα ΜΜΕ και την Κοινωνία των Πολιτών; Μια κοινωνιολογική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών κρίσεων και ειρηνευτικών διαδικασιών που έλαβαν χώρα κατά την περίοδο 1987 – 2000 θα μπορούσε να δώσει πειστικές απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα. Από μια αμιγώς κοινωνιολογική σκοπιά, οι διεθνείς κρίσεις και οι συνακόλουθες ειρηνευτικές διαδικασίες κάθε άλλο παρά έκτακτες καταστάσεις αποτελούν, που λαμβάνουν χώρα άπαξ σε μια δεδομένη χρονική συγκυρία και στη συνέχεια παύουν να υφίστανται. Αντίθετα, είναι αναπόσπαστο μέρος της πορείας της διαρκούς αυτο-αναπαραγωγής της σύγχρονης κοινωνίας. Δηλαδή, γεννώνται σε δεδομένες χρονικές στιγμές, μέσα από υπάρχουσες δομές στην κοινωνία, προσδοκίες, προγράμματα δράσης και πρακτικές, οι οποίες κατευθύνουν τις επιλογές των ανωτέρω συστημάτων είτε προς τη σύγκρουση ή προς την ειρήνη και τις ίδιες αυτές δομές ενισχύουν μετά την τέλεσή τους. Εμπλέκουν κατά συνέπεια το σύνολο της κοινωνίας· διαφορετικά κοινωνικά συστήματα και τα υποσυστήματά τους – το σύστημα της πολιτικής, της διπλωματίας, του στρατού, των ΜΜΕ, της οικονομίας, της επιστήμης, και των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών – συμβάλλουν στις αναδυόμενες τάξεις.

Ads

Το Κοινωνιολογία των Ελληνοτουρκικών Σχέσεων – Αυθόρμητη διαχείριση κρίσεων στην Παγκόσμια Κοινωνία της Ευγενίας Βαθάκου μας παρουσιάζει με τρόπο αναλυτικό και ταυτόχρονα κριτικό ακριβώς εκείνους τους μηχανισμούς, μέσα από τους οποίους οι διεθνείς κρίσεις και οι ειρηνευτικές διαδικασίες που επιστρατεύονται για την επίλυσή τους, αναδύονται και εξελίσσονται. Η διαδικασία της ανάδυσης τους περιγράφεται ως “φαινόμενο της πεταλούδας” στο επίπεδο της επικοινωνίας, για να υπογραμμίσει τη δυνατότητα μια λιγότερο σημαντική εξέλιξη/περιστατικό να πυροδοτήσει καταλυτικές αλλαγές, καταρρίπτοντας έτσι μια στατική ανάγνωση των διεθνών σχέσεων που ερμηνεύει τις κρίσεις ως αποτέλεσμα ορθολογικών αποφάσεων και πράξεων των κυβερνήσεων.

Σε τελική ανάλυση, εξηγείται πώς η δυναμική των διεθνών κρίσεων και των ειρηνευτικών διαδικασιών έγκειται κυρίως στην επιλεκτικότητα και τη συνδεσιμότητα της επικοινωνίας και όχι σε μια λογική ή ένα κίνητρο, όπως για παράδειγμα, την προστασία των εθνικών συμφερόντων ή την επίτευξη της ειρήνης. Το βιβλίο μας ξεναγεί σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με εξαιρετική αφηγηματική γλώσσα αλλά και πρωτοφανή ειλικρίνεια που αποδεικνύει την εμπεριστατωμένη, σε βάθος χρόνου έρευνα, στην οποία βασίσθηκε. Είναι μια καινούργια μονογραφία για τον πολιτικό επιστήμονα, τον φοιτητή/φοιτήτρια συναφών γνωστικών αντικειμένων αλλά θα γοητεύσει και κάθε σκεπτόμενο αναγνώστη που ενδιαφέρεται για τον διεθνή περίγυρό του.