O Ίσος είναι ένα ξεχωριστό αγόρι. Τόσο ξεχωριστό, που επιλέγεται για να «φιλοξενήσει» στον εγκέφαλο του έναν εξαιρετικά προηγμένο, βιολογικό νανο-υπολογιστή, τον Ιησού. Χάρη στον Ιησού, ο Ίσος, που σύμφωνα με την επίσημη διάγνωση ανήκει στο φάσμα του αυτισμού, θα αποκτήσει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να εκφράζεται λεκτικά. Ταυτόχρονα, οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι αναμνήσεις του δωδεκάχρονου παιδιού μεταφορτώνονται σιγά σιγά στον κβαντικό υπολογιστή πατέρα. Ο Ίσος γίνεται ένα παιδί διαφορετικό, έτσι ώστε να μην διαφέρει πια από τα υπόλοιπα παιδιά- ή μήπως όχι;

Ads

Βρισκόμαστε στο μακρινό μέλλον, στην εποχή της τεχνολογικής κυριαρχίας. Εταιρείες όπως η Microsoft έχουν πια ξεχαστεί, αλλά οι αντικαταστάτριες τους, και ιδιαίτερα ο όμιλος «Δίας» που ίδρυσε ο παππούς του Ίσου, Αίμων, και διευθύνει ο πατέρας του, Φοίβος, μεσουρανούν. Έξω από το δωμάτιο του αγοριού, η καινούρια πόλη μεγαλώνει γύρω από τα ερείπια της παλιάς. Οι καταναλωτές αγοράζουν οτιδήποτε υπόσχεται να τους απαλλάξει από τη φθορά και έχουν από καιρό εκχωρήσει κάθε έννοια ιδιωτικότητας προκειμένου να διασφαλίσουν ότι όλα τα γεγονότα της ζωής τους καταγράφονται, ότι μπορούν να αναβιώσουν το παρελθόν τους ανά πάσα στιγμή.

Στο μεταξύ, οι πολυεθνικές αυτοκρατορίες των τεχνοκρατών έχουν καταλάβει το κενό εξουσίας που δημιούργησε η αποδυνάμωση των κυβερνήσεων και των θρησκειών. «Θα βρείτε περισσότερη δικαιοσύνη  σε αυτές τις εταιρείες τα χρόνια που έρχονται, απ’ όση βρήκε ο άνθρωπος κυβερνημένος με βασιλείες, δικτατορίες και δημοκρατίες», μας διαβεβαιώνει η παρένθετη μητέρα του παιδιού που είναι συγχρόνως και γιαγιά του, η δυναμική όσο και αδίστακτη Αντιγόνη.

Αυτό είναι το παράξενο, δυστοπικό σύμπαν του Γιώργου Παναγιωτίδη, πεζογράφου, ποιητή και διδάσκοντα στα μεταπτυχιακά προγράμματα Δημιουργικής Γραφής του ΕΑΠ και του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας: ένα συνονθύλευμα στοιχείων από τον χριστιανισμό, την ελληνική μυθολογία και την επιστημονική φαντασία. Το μυθιστόρημα «Ίσος Ιησούς», που επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν τρία χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του, είναι μια αλληγορία γεμάτη εμφανείς και λιγότερο εμφανείς συμβολισμούς. Όλοι οι πρωταγωνιστές έχουν ονόματα βγαλμένα από αρχαίους μύθους, ενώ τα δευτερεύοντα πρόσωπα παραμένουν ανώνυμα. Ο Ιησούς και ο υπολογιστής πατέρας παραπέμπουν, φυσικά, στην Αγία Γραφή. Ο αριθμός «12», και το αντεστραμμένο «21», επαναλαμβάνονται διαρκώς.

Ads

Ωστόσο, ο αναγνώστης, που δεν θέλει να εμβαθύνει και αναζητά μόνο ένα απολαυστικό ανάγνωσμα για να γεμίσει τα μονότονα βράδια του lockdown, δεν θα απογοητευτεί στο ελάχιστο. Χάρη στην ανεξάντλητη έμπνευση και τη συγγραφική δεινότητα του δημιουργού του, το βιβλίο σε καθηλώνει μέχρι την τελευταία σελίδα ακόμα κι αν παραμείνεις στην επιφάνεια, αγνοώντας τις κρυμμένες συνδέσεις, τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα και τα βαθύτερα μηνύματα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο «Ίσος Ιησούς» είναι το πρώτο μυθιστόρημα στην Ελλάδα που αποτελεί μέρος διδακτορικής διατριβής στην δημιουργική γραφή.

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται το κυνήγι της αθανασίας, κάτι που μοιράζονται οι σύγχρονοι του Ίσου με όλους ανεξαιρέτως τους προγόνους τους. Αυτή τη φορά, όμως, η ανθρωπότητα μοιάζει πιο κοντά από ποτέ στην υλοποίηση του ανέφικτου: αν καταφέρναμε να «φορτώσουμε» όλη τη μνήμη ενός ανθρώπινου μυαλού σε έναν υπολογιστή, θα μπορούσαμε να τη διαφυλάξουμε για πάντα. Μέχρι να το απαντήσουν οι επόμενες γενιές, το ερώτημα αν μια τέτοια διαδικασία θα είχε ως αποτέλεσμα να χάσει ο άνθρωπος κάτι από την ιδιότητα του παραμένει αντικείμενο στοχασμού.