Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IANOS το βιβλίο του Θεόφιλου Μητρούδη, με τίτλο Η Αυτοκρατορία. Η άνοδος και η πτώση από την πίσω πλευρά του φεγγαριού.

Ads

Πρόκειται για μια αυτοβιογραφική αφήγηση, που αναφέρεται στην ιστορία της ομάδας μπάσκετ του ΑΡΗ, από το 1984 έως το 1994. Μια δεκαετία κατά τη διάρκεια της οποίας συντελέστηκε τόσο η δημιουργία όσο και η αρχή της πτώσης της λεγόμενης «Αυτοκρατορίας» του μπασκετικού Άρη της Θεσσαλονίκης. Τόσο τα γεγονότα που έζησε, οι διάλογοι όσο και η προφορικότητα της γραφής του Θεόφιλου Μητρούδη, κάνουν την αφήγηση αρκετά ενδιαφέρουσα, και όχι μόνο για τους οπαδούς της κιτρινόμαυρης ομάδας.

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20:30 στον ΙΑΝΟ της Αθήνας (Σταδίου 24).

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Γιάννης Γιαννάκης (πολιτικός επιστήμων-θεολόγος), Σωτήρης Θεοδωρίδης (επιχειρηματίας-πρόεδρος SATO), Δημήτρης Καρύδας (δημοσιογράφος-συγγραφέας), Βασίλης Σκουντής (δημοσιογράφος-συγγραφέας)

Ads

Σχολιάζουν οι: Χριστόδουλος Αντωνιάδης (στέλεχος Τράπεζας Πειραιώς), Γιάννης Ιωαννίδης (πρ. υπουργός-προπονητής), Γιώργος Λιάνης (πολιτικός), Γιάννης Μπουτάρης (πρ. δήμαρχος Θεσσαλονίκης)

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Δημήτρης Δραγώγιας.

Για το βιβλίο γράφει ο ίδιος

«Αγαπητοί αναγνώστες, το βιβλίο αυτό γράφτηκε για τους παρακάτω λόγους. Πρώτα από όλα, για να καλύψει τις προσωπικές μου ανάγκες. Την ανάγκη να επικοινωνήσω μαζί σας όλα όσα έχω ζήσει τα χρόνια που πέρασαν. Την ανάγκη να εξωτερικεύσω όλα όσα έχω μέσα μου. Να γίνει το βιβλίο αυτό το καταφύγιο της ψυχής μου. Να νιώσω όμορφα, όπως νομίζω ότι μου αξίζει. Να γράψω τις δικές μου αλήθειες. Να κλείσω τις τρύπες της παραπληροφόρησης, η οποία εξυπηρετεί συμφέροντα τα οποία δεν με αφορούν. Ο δεύτερος λόγος είναι για να διορθώσω τις γραφές των γεγονότων. Να τα περιγράψω όπως τα έζησα. Όπως πραγματικά έγιναν. Η απόκρυψη των γεγονότων, ή μέρους αυτών, μπορεί να είναι θεμιτή. Προφανώς για κάποιους λόγους γίνεται. Η αλλοίωση όμως των πραγματικών περιστατικών σημαίνει αλλοίωση της Ιστορίας. Αυτό είναι αθέμιτο και ιστορικά ανέντιμο. Ο τρίτος λόγος βασίζεται σε μια επιθυμία μου: να διαβάσουν το βιβλίο αυτό όχι μόνο όσοι με σέβονται και με εκτιμούν –αυτούς τους έχω–, αλλά και όσοι με αμφισβήτησαν. Αυτοί που με έβρισαν και με λοιδόρησαν. Αυτοί που με κατηγόρησαν στα σαλόνια, στα μπαρ και τα καφενεία. Καθένας που θα καταλάβει είναι η μεγάλη επιτυχία. Το όφελος.»

Τώρα είναι πια πολύ αργά. Οι φίλοι μου όλοι κοιμήθηκαν. Στο έργο αυτό έπεσαν οι τίτλοι τέλους. Περάσαμε, όμως, πολύ όμορφα. Το ζήσαμε! Ωραίες βραδιές, όμορφες μέρες, υπέροχες στιγμές! Σε αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους τους ήρωες που συνέβαλαν σ’ αυτήν την επιτυχία. Επειδή όμως είναι πολλοί, θα αναφέρω ονομαστικά μόνο τους κυριότερους πρωταγωνιστές: Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ρόι Τάρπλεϊ, Στηβ Γιατζόγλου, Άτσα Νίκολιτς, Λάζαρος Λέτσιτς, Χρήστος Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπουτάρης, Στέργιος Μπουσβάρος, Ευάγγελος Αντωνίου, Λευτέρης Χατζόπουλος, Σάκης Αδαμόπουλος, Γιώργος Μπουντοβίνος, Χρήστος Αντωνίου, Αλέξης Τσουμάνης, Ρούντολφ Λέμπαν, Μιχάλης Κουκουβίνος, Δημήτρης Νοτίδης, Βαγγέλης Τζιαβός, Παύλος Κορκίδης και αφήνω τελευταίους τον άμεσο συνεργάτη μου Φάνη Ταρνατώρο και έναν πολύ ξεχωριστό άνθρωπο, που στάθηκε σαν βράχος δίπλα μου, τον Γιώργο Μπρόζο. Να ξέρετε ότι το ίδιο έργο, με τους ίδιους πρωταγωνιστές, δεν θα επαναληφθεί. Γιατί η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται. Και όταν επαναλαμβάνεται, όπως είπε «ο θείος» Κάρλ Μάρξ, την πρώτη φορά είναι τραγωδία και την δεύτερη φορά είναι φάρσα. Σας εύχομαι όμως κάποια στιγμή στο μέλλον, κάποιοι άλλοι πρωταγωνιστές να φτιάξουν ένα τέτοιο έργο για σας, ακόμη καλύτερο.

Βιογραφικό

Ο Θεόφιλος Μητρούδης γεννήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1953 στη Θεσσαλονίκη, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στην Αθήνα, στην ΑΣΟΕΕ, από το 1970 έως το 1974. Επαγγελματικά δραστηριοποιήθηκε καταρχήν στη Β. Ελλάδα, και κυρίως με τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της BMW, της Renault και της Skoda, αλλά και με την αγορά και εξυγίανση της βιομηχανίας ταπήτων «Πέρσικα». Το 2000 μετακόμισε στην Αθήνα και δημιούργησε μια εταιρία leasing και χρονομισθώσεων αυτοκινήτων. Η τελευταία του δραστηριότητα ήταν η μελέτη και κατασκευή σπιτιών για τους Ρομά σε ένα πρόγραμμα με δάνειο εγκεκριμένο από το ελληνικό κράτος. Επίσης, κατασκεύασε ένα συγκρότημα 46 κατοικιών στη Σκοτίνα Πιερίας.

Η μεγάλη του αγάπη είναι οι τρεις κόρες του, από έναν γάμο, τον μοναδικό που έκανε στη ζωή του. Ασχολήθηκε ενεργά με τον Α.Σ. Άρης, κυρίως με το τμήμα Καλαθοσφαίρισης, το διάστημα 1984-1994, με αποκορύφωμα το διάστημα 1992-1994, οπότε ανέλαβε και την προεδρία.