Ο Ανδρέας Παπανδρέου επιλέχθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 από τον ελληνικό λαό για να κάνει πράξη την «Αλλαγή», ένα πολιτικό και κοινωνικό όραμα που αντικατόπτριζε τη βαθύτερη ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας για εκτεταμένες αλλαγές σε κάθε πτυχή της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Η «Αλλαγή», ως πολιτικό πρόταγμα, δεν είχε ξανακουστεί στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία του τόπου. Επομένως, ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε φορέας και αγγελιοφόρος ενός συνθήματος που η υλοποίησή του προκάλεσε κοσμογονικές αρπαγές στην ελληνική κοινωνία.

Ads

Είναι γεγονός ότι ορισμένοι πολιτικοί, είτε με τον χαρισματικό δημόσιο λόγο τους είτε με την ικανότητά τους να γοητεύουν τον λαό, μονοπωλούν την εποχή στην οποία ζουν, ενώ παράλληλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να καταστούν πρόσωπα της Ιστορίας. Μια τέτοια περίπτωση ήταν και ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οποίος πορεύτηκε στην πολιτική ζωή του τόπου με γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και τη βαθιά ριζωμένη αντίληψή του για πραγματική κοινωνική δικαιοσύνη στην ελληνική κοινωνία.

Το βιβλίο «Από την Ελλάδα της Αλλαγής στην Ελλάδα της Παρακμής», του Παναγιώτη Ρουμελιώτη και του Βασίλη Κολλάρου, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2021 από τις εκδόσεις «Λιβάνης», αντικατοπτρίζει το πέρασμα από την Ελλάδα του Ανδρέα Παπανδρέου (στη δεκαετία του 1980) στην Ελλάδα της τελευταίας δεκαετίας (2009-2020). Μέσα από τις γραμμές του, γίνεται προσπάθεια να κατανοηθούν καλύτερα οι λόγοι της βαθμιαίας υποβάθμισης, δηλαδή παρακμής, της πολιτικής, οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της χώρας τα τελευταία δέκα χρόνια.