Βιβλίο – «όπλο» στον αγώνα της Ελλάδας για ηθική, πολιτική και ιστορική δικαίωση στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, που δημιουργεί νέα δεδομένα στις ελληνογερμανικές σχέσεις ως προς το μείζον αυτό θέμα, αποτελεί το πόνημα των K. H. Roth και H. Rübner, «Η οφειλή των επανορθώσεων: υποθήκες της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

Ads

Το βιβλίο έχει εκδοθεί από το εκδοτικό «Ο Τόπος μου», της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας και θα παρουσιαστεί, μεταξύ άλλων πόλεων και στην Αθήνα, την Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2019, στις 18:30, στο Αμφιθέατρο Ιωάννης Καποδίστριας του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Ριζάρη 2).

Θα παραστεί ο Αργύρης Σφουντούρης, επιζών της σφαγής του Διστόμου, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσουν ο εκ των συγγραφέων του, Karl-Heinz Roth, ιστορικός, μέλος του Διοικητικού  Συμβουλίου του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ου αιώνα και ο Ηλίας Νικολακόπουλος, Πολιτικός επιστήμονας και Ομότιμος Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Θα ακολουθήσει, όπως και σε κάθε ανάλογη αεκδήλωση, 30λεπτη παρουσίαση από τον Christoph Ulrich Schminck-Gustavus, Καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Βρέμης, με θέμα: «Μνήμες Κατοχής» – Μαρτυρίες για την καταστροφή του χωριού Λιγκιάδες και τα «αντίποινα» της 3ης Οκτωβρίου 1943.

Ads

image

Πρόκειται για ένα επιστημονικό σύγγραμμα, αποτέλεσμα πολυετούς και ενδελεχούς έρευνας, που αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φέρει τις υπογραφές δυο κορυφαίων Γερμανών ιστορικών – συγγραφέων. Τελεί, μεταξύ άλλων, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων,  με τη στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα και της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου.

info

Το βιβλίο έχει 392 σελίδες και θα διατίθεται μόνο στις εκδηλώσεις παρουσίασης. Το κόστος αγοράς του ανέρχεται στα 15€. Σύντομα θα υπάρχει η δυνατότητα διαδικτυακών παραγγελιών