Ο Απόστολος Ντόλκος γεννήθηκε το 1990 στις Σέρρες. Σπούδασε στο τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακό στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Στη διάρκεια των σπουδών του ασχολήθηκε με το θεατρικό παιχνίδι και τη συγγραφή, εργάστηκε στο θέατρο Πορεία, συμμετείχε στην προσπάθεια επανίδρυσης της θεατρικής ομάδας του τμήματός του, έπαιξε σε ερασιτεχνικές παραστάσεις και παρακολούθησε σεμινάρια στο Θέατρο των Αλλαγών. Το 2017 εργάστηκε στο ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Αυτή τη στιγμή δουλεύει ως εκπαιδευτικός στη Νιγρίτα Σερρών, όπου διατηρεί παιδική θεατρική ομάδα σε συνεργασία με φορείς της περιοχής. Το θεατρικό έργο «Είμαστε οι επιλογές μας» (εκδόσεις Βακχικόν 2019) είναι το πρώτο του βιβλίο.

Ads

Τι είναι εκείνο που σε ωθεί να γράφεις;
Από μικρός είχα μια τάση να σκαρώνω ιστορίες. Από το δημοτικό κιόλας, χαιρόμουν τρομερά όταν ο δάσκαλος μας έβαζε να γράφουμε έκθεση, το λεγόμενο «σκέφτομαι και γράφω». Η τάση αυτή, ακόμα και τώρα, δεν μου έχει φύγει. Κάθε μέρα θα γράψω κάτι, έστω και κάτι μικρό. Όλες αυτές οι σκέψεις που έχω μέσα στο κεφάλι μου, αν δεν τις κατέγραφα θα είχαν χαθεί.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσένα να καταφέρεις να «εκφράσεις» τη σκέψη σου πάνω σε ένα κομμάτι χαρτί;
Δεν είναι πολύ εύκολο. Όπως είπα και πριν, έχω πολλές σκέψεις μέσα στο κεφάλι μου. Έχω σημειώσεις παντού. Πολλές φορές μπαίνω στην διαδικασία να ενώσω όλα τα κομμάτια του παζλ που έχω στο μυαλό μου, αλλά στο χαρτί είναι πολύ πιο δύσκολο.

Ποιες οι επιρροές σου;
Σαν αναγνώστης μου αρέσει τρομερά η λογοτεχνία του φανταστικού. Δεν ξέρω μελλοντικά αν σαν συγγραφέας θα αντλήσω στοιχεία από το συγκεκριμένο είδος λογοτεχνίας. Στο θέατρο νομίζω έχω επιρροές από το ρεαλιστικό θέατρο. Μ’ αρέσει πολύ ο Ίψεν, ο Στρίντμπεργκ και ο Τσέχωφ. Επίσης είμαι λάτρης του αρχαιοελληνικού θεάτρου. Από τους σύγχρονους μ’ αρέσουν πολλά στοιχεία του Μάρτιν ΜακΝτόνα.

Ads

Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σου; Συναίσθημα ή λογική και γιατί;
Όπως και στην πραγματικότητα, έτσι και στα έργα μου, υπάρχουν χαρακτήρες που δρουν με την λογική και υπάρχουν χαρακτήρες που δρουν με το συναίσθημα. Πότε κερδίζει η λογική, πότε το συναίσθημα, ακριβώς όπως γίνεται και στην ζωή.

Πες μας λίγα λόγια για το βιβλίο σου.. Πως γεννήθηκε η ιδέα, ο τίτλος, η υπόθεση;
Η ιδέα γεννήθηκε μέσα από συζητήσεις με φίλους για το θέμα της έκτρωσης. Εξετάσαμε πολλές εκδοχές και παραδείγματα, και αναφέραμε πολλάκις ποια είναι τα υπέρ και ποια είναι τα κατά σε μια τέτοια διαδικασία. Συνειδητοποίησα ότι είναι ένα θέμα που είναι και θα είναι διαχρονικά διχαστικό. Εξέφρασα την γνώμη μου γι’ αυτό το θέμα (σε γενικές γραμμές είμαι υπέρ των εκτρώσεων), μέσα από το έργο μου, μέσα από μια πλοκή που εμπνεύστηκα επίσης από άτομα του περίγυρου μου. Ο τίτλος είναι απλά μια γενική διαπίστωση για την ζωή. Οι άνθρωποι οφείλουν και πρέπει να είναι ελεύθεροι να πράττουν όπως επιθυμούν. Η παρέμβαση ή η έλλειψη παρέμβασης από τρίτους παράγοντες όπως η θρησκεία, η οικογένεια, το κράτος, οι προκαταλήψεις, τα ΜΜΕ κτλ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Το τι επιλογές κάνει ο κάθε άνθρωπος, ορίζει και την προσωπικότητα του.

image

Έχεις όνειρα όσο αφορά τη συγγραφική σου καριέρα; Αν ναι, ποια είναι αυτά;
Θα ήθελα να βλέπω τα έργα μου να παίζονται. Αυτό είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου αυτήν την στιγμή.

Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;
Νομίζω γεννιέσαι. Οι συγγραφείς παγκοσμίου βεληνεκούς θέλω να πιστεύω ότι είχαν έμφυτο ταλέντο. Μπορείς να κάνεις κάποιον μουσικό, ή ζωγράφο αν «δεν το έχει». Νομίζω όχι. Το ίδιο ισχύει και για τη συγγραφή.

Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι –  στον τομέα της λογοτεχνίας – τι θα ήταν αυτό;
Καλώς ή κακώς η λογοτεχνία ορίζεται από τους νόμους της αγοράς. Επιτυχία έχουν κυρίως τα «ελαφριά αναγνώσματα». Δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην λογοτεχνία υπάρχει χώρος για όλους. Εγώ προσωπικά θα ήθελα όλα τα έργα, ακόμα και τα «ελαφριά», να προβληματίζουν τους αναγνώστες, να έχουν κάτι να πουν.

Όλο και νέοι επίδοξοι καλλιτέχνες εμφανίζονται στον ορίζοντα. Αν έπρεπε να τους δώσεις μια συμβουλή, ποια θα ήταν;
Μια γενική συμβουλή. Ακολουθήστε τα όνειρα σας.

Τι να περιμένουμε από εσένα στο μέλλον;
Συγγραφικά; Ελπίζω ένα δεύτερο βιβλίο. Και μετά ένα τρίτο και ένα τέταρτο και ούτω καθεξής.