Η Αντιγόνη Κολοβέντζου μεγάλωσε και ζει στην Ελευσίνα όπου και εργάζεται ως Μηχανολόγος Μηχανικός. Στα 16 της δημοσιεύτηκε ένα από τα πρώτα ποιήματά της στην εφημερίδα «Διεθνής Δημοσιογραφική». Έχει συμμετάσχει στην ποιητική ανθολογία Αφετηρίες (2014), σε ανθολόγηση της Χριστίνας Οικονομίδου, και στο ημερολόγιο 3 εποχές στο ίδιο σπίτι (2016), σε ανθολόγηση της Λίνας Νικολακοπούλου, του Γιώργου Ανδρέου και του Θράσου Καμινάκη.

Ads

Συνεργάζεται με τον Μουσικό Διαδικτυακό Πολυχώρο musicity από το 2015, γράφοντας αυτοτελείς ιστορίες με αφορμή νέα τραγούδια της μουσικής σκηνής στη στήλη «Τραγούδι της εβδομάδας», ενώ το 2017 παρουσίασε την πρώτη ατομική φωτογραφική έκθεση, συνοδεία δικών της κειμένων με τίτλο “doubles, couples, twins”. Στίχοι της έχουν μελοποιηθεί από τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή. Ο Έκπτωτος είναι η πρώτη ποιητική της συλλογή και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Βακχικόν.

  • Τι είναι εκείνο που σας ωθεί να γράφετε;

Η αποκρυπτογράφηση των σκέψεων και των εικόνων. Όταν γράφεις μοιάζει να διυλίζονται οι σκέψεις. Γίνονται ξεκάθαρες. Παίρνουν το χώρο που τους αναλογεί μέσα στη λογική και στο συναίσθημα. Άλλοτε σε παρασύρει μια σκηνή που παρατηρείς, άλλοτε ένα τραγούδι, μια φωτογραφία, η φράση ενός περαστικού. Όταν κάτι μοιάζει να αποτυπώνεται στο μυαλό μου, είναι σα να ζητά να πάρει την μορφή που του αξίζει. Έτσι απλά γραφώ.

  • Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για εσάς είναι να καταφέρετε να εκφράσετε τη σκέψη σας πάνω στο χαρτί;

Είναι στιγμές που η έκφραση της σκέψης χρειάζεται μόνο μια στιγμή, απλά ο γραφίτης ρέει στο χαρτί. Άλλες φορές είναι πιο δύσκολή. Εξαρτάται από τον χώρο, την περίοδο, τους εξωτερικούς παράγοντες, την ψυχολογία. Μοιάζει σα μια φιλία που σε δέχεται χωρίς να σε κρίνει. Όταν χρειάζεται να εκφραστείς, ο φίλος είναι εκεί για να σε ακούσει. Όταν πάλι θέλεις να απομονωθείς, είναι απλά κοντά σου και δεν σε πιέζει.

Ads
  • Ποιες είναι οι επιρροές σας;

Η καθημερινότητα, οι σκέψεις των ανθρώπων γύρω μου, τα αδιέξοδα που βιώνουν, οι επιτυχίες τους, οι σχέσεις, η ανυπομονησία για ζωή, για επίτευξη στόχων, η φύση, τα κοινωνικά δρόμενα, οτιδήποτε κεντρίζει την ψυχή μου. Αλλά κυρίως τα βλέμματα και οι κινήσεις των ανθρώπων.

  • Ποια θεματολογία κρατεί τον κυρίαρχο ρόλο στα έργα σας;

Αν θελήσει κάποιος να δώσει ένα κύριο θέμα είναι η ενσυναίσθηση. Πόσο βαθιά μπορείς να καταλάβεις κάποιον μέσα από όσα σου λέει, σου δείχνει, σου κρύβει και γιατί όλο αυτό αγγίζει εσένα.

  • Πείτε μας λίγα λόγια για το βιβλίο σας.

Το βιβλίο είναι ένα ταξίδι. Παρέα σου είναι πάντα ο Έκπτωτος. Είναι ο συνοδοιπόρος, ο τυχαίος περιπατητής, ο φίλος, ένας άνθρωπος που τυχαία γνώρισες και σε στιγμάτισε, ο συγγενής, ένα χωριό στα βουνά που σε φιλοξένησε, οι αναμνήσεις σου. Είναι η πορεία σου μέσα από ανθρώπους, χώρους και χρόνους προς την ανακάλυψη του πραγματικού σου στόχου.

  • Συγγραφέας γεννιέσαι ή γίνεσαι;

Για εμένα όλοι είμαστε συγγραφείς, ακόμα και αν δεν γράφουμε. Ποιητικό ακούγεται, αλλά έτσι το νιώθω εγώ. Τώρα με την συγκεκριμένη ερμηνεία της λέξης συγγραφέας είσαι ή γεννιέσαι, αλλά θέλει τόλμη να το ανακαλύψεις και πολύ κόπο και δουλειά να το κατακτήσεις.

  • Αν μπορούσατε να αλλάξετε κάτι στον τομέα της λογοτεχνίας τι θα ήταν αυτό;

Για να αλλάξει κάτι σε οποιοδήποτε τομέα, χρειάζεται η δύναμη της ψυχής και η παρακίνηση του συνόλου. Θα ευχόμουν η λογοτεχνία να μπορούσε να κάνει τους ανθρώπους καλύτερους. Να μάθει από την αρχή όλους μας να κοιτάζουμε κατάματα το κακό και να νιώθουμε πως μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο προς το καλύτερο.

  • Έχετε επόμενα συγγραφικά σχέδια;

Η αλήθεια είναι πως άργησα πολύ να αποφασίσω να εκδώσω αυτή την συλλογή και στο ενδιάμεσο στάδιο έχω ξεκινήσει την επόμενη. Χρειάζεται όμως πολύ χρόνο ακόμα ώστε να ολοκληρωθεί και να αποτελεί ένα σύνολο έτοιμο να εκτεθεί στο αναγνωστικό κοινό. Επομένως θα ακολουθήσουμε τον Έκπτωτο στο ταξίδι του για την ώρα και θα απολαύσουμε όσα έχει να μας δώσει και με το πέρας του χρόνου θα ξανασυναντηθούμε για ένα επόμενο με κάποιον άλλο ίσως πιο κοντινό μας ήρωα.