Αφήστε το αυτοκίνητο και πάρτε το πατίνι! Αυτή τη λύση προτείνει η Seat ως αντίδοτο στο μποτιλιάρισμα: ένα ηλεκτρικό δίκυκλο που αποθηκεύεται εύκολα στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου και επιτρέπει στον οδηγό, αφού παρκάρει σε περιοχή που υπάρχει ευχέρεια στο πάρκινγκ, να κινηθεί στη συνέχεια στις βεβαρημένες περιοχές του κέντρου με χαρακτηριστική ευκολία.

Ads

Για τη δημιουργία του, η ισπανική εταιρία προχώρησε στη σύναψη συμφωνίας με την Segway, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στην ηλεκτρική κινητικότητα. Το υψηλό επίπεδο τεχνολογίας, η αποδοτικότητα και η βιωσιμότητα των προϊόντων της Segway, ήταν τα βασικά κριτήρια για τη σύναψη αυτής της εταιρικής στρατηγικής συνεργασίας. Μετά από την εξαγορά της από την εταιρεία ρομποτικής Ninebot το 2015, η Segway προώθησε διάφορες λύσεις “micromobility” στην αγορά.

image

Το νέο SEAT eXS σχεδιάστηκε αποκλειστικά από τη SEAT για τους πελάτες της και διαθέτει τη κορυφαία ηλεκτρική τεχνολογία Segway, ενσωματωμένη στη πλατφόρμα ES2 του μοντέλου. Χάρη στους μεγάλους του τροχούς με διάμετρο 8 ιντσών είναι εύκολο να οδηγηθεί, ενώ οι αναρτήσεις του προσφέρουν τη δέουσα άνεση. Διαθέτει ηλεκτροκινητήρα και  μπαταρία που επιτρέπει αυτονομία μέχρι και 25 χιλιόμετρα. To eXS είναι επίσης εξοπλισμένο με εμπρός και πίσω φώτα LED, προσαρμοσμένο φωτισμό περιβάλλοντος, οθόνη LCD, cruise control, αντικλεπτικό και πρόσθετη μπαταρία που μπορεί να συνδεθεί ώστε να αυξήσει την αυτονομία του έως τα 45 χλμ. ανάλογα με τις συνθήκες.

Ads

Στο πλαίσιο της Easy Mobility Strategy της Seat, στόχος της μάρκας είναι η εξεύρεση λύσεων αστικής κινητικότητας και η δημιουργία χαρτοφυλακίου σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών. Με αυτή την έννοια, η εφαρμογή της στρατηγικής micromobility του Volkswagen Group, προβλέπει το λανσάρισμα προτάσεων αστικής κινητικότητας από τις μάρκες του Ομίλου στο μέλλον.

Το eXS θα είναι διαθέσιμο προς πώληση στην Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία και Πορτογαλία πριν από το τέλος του έτους και μέσα στο 2019 και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η τιμή του προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί.

SEAT: αναζητώντας πόλεις για πιλοτικές δοκιμές
Στόχος της SEAT είναι να βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τα θεσμικά όργανα και τα δημοτικά συμβούλια των πόλεων προκειμένου να συμβάλλουν στη καλύτερη αστική κινητικότητα στο μέλλον. Το eXS είναι το πρώτο προϊόν της SEAT που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τη βελτίωση και την ενίσχυση της αστικής κινητικότητας, με σταθερή δέσμευση να γίνει βασικός παράγοντας στον ευρύτερο τομέα.
 
Με γνώμονα το στόχο αυτό, η SEAT επί του παρόντος αναζητά Ισπανικές πόλεις όπου θα πραγματοποιηθούν πιλοτικές οδηγικές δοκιμές του στόλου των SEAT eXS, ανοιχτές στο κοινό. Η ανεξάρτητη εταιρεία XMOBA θα είναι υπεύθυνη για τη διεξαγωγή των δοκιμών προκειμένου να εξετάσει τη δυναμική του eXS ως προς την βελτίωση της αστικής κινητικότητας. Επιπλέον, η SEAT έχει ήδη προγραμματίσει δοκιμές εντός του εργοστασίου στο Martorell από τους εργαζόμενους.
 
Η χρήση ενός στόλου από 10 πρωτότυπα ηλεκτροκίνητα Mii, από το προσωπικού του Barcelona Pier 01 στο πλαίσιο του προγράμματος car-sharing του Metropolis: Lab Barcelona και η εξαγορά της ισπανικής start-up Respiro, της πλατφόρμας ενοικίασης αυτοκινήτων με την ώρα, είναι δύο ενδεικτικά project κινητικότητας πάνω στα οποία εργάζεται η μάρκα επί του παρόντος.