To Forza 125, το premium, σπορ GT scooter της Honda, παραμένει στο προσκήνιο με νέες χρωματικές επιλογές για το 22YM. Ο στάνταρ εξοπλισμός περιλαμβάνει HSTC, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενη ζελατίνα, θύρα USB Type-C, αποθηκευτικό χώρο για δύο full-face κράνη, φωτισμό full LED και λειτουργία Smart Key.

Ads

Το Forza 125 της Honda σχεδιάστηκε ειδικά για επιλεκτικούς Ευρωπαίους αγοραστές που έχουν τις μέγιστες απαιτήσεις από το scooter τους, σε όλα τα επίπεδα. Από το 2015 που κυκλοφόρησε, έχει υπερβεί κάθε προσδοκία, ενώ κάθε χρόνο εξελίσσεται σύμφωνα με το feedback των πελατών, και μέχρι σήμερα οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις 80.000 μονάδες.

Για το 21YM, εφαρμόστηκαν αισθητικές βελτιώσεις στα εμπρός και πλαϊνά φέρινγκ, στους καθρέπτες, τα πίσω πλαϊνά πάνελ, και τα καλύμματα του κινητήρα, για τη στιλιστική ανανέωση του Forza 125 και τη δημιουργία μιας πιο κομψής συνολικής εμφάνισης, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αεροδυναμικής. Η επανασχεδιασμένη  ηλεκτρική ζελατίνα έχει μεγαλύτερο εύρος ρύθμισης κατά 40mm για μέγιστη προστασία από τον αέρα. Μία θύρα USB αντικατέστησε την ρίζα ACC.

Για το 22YM, δύο εντυπωσιακές νέες χρωματικές επιλογές αναδεικνύουν περαιτέρω τη γοητεία και το στυλ του.

Ads

Στυλ & Εξοπλισμός
•             Ηλεκτρική ζελατίνα με εύρος ρύθμισης 180mm,
•             Χώρος για δύο full-face κράνη κάτω από τη σέλα, θύρα φόρτισης USB
•             Λειτουργία εκκίνησης μέσω Smart Key και (προαιρετικό) top box 45 λίτρων
•             Λειτουργία προειδοποίησης απότομου φρεναρίσματος (ESS) ενημερώνει τους άλλους οδηγούς σε φρεναρίσματα έκτακτης ανάγκης

Οι γραμμές του Forza 125 ρέουν προς τα πίσω, ξεκινώντας από την ηλεκτρική ζελατίνα (ελεγχόμενη από ένα διακόπτη στο αριστερό γκριπ) που ρυθμίζεται σε μία συνολική διαδρομή 180mm. Είναι σχεδιασμένη ώστε να παρέχει προστασία από τον αέρα, προωθώντας τη ροή του αέρα πάνω από το κεφάλι του αναβάτη και περιορίζοντας τους θορύβους.

Το πλάτος τιμονιού παραμένει στα 750mm όπως και το ύψος των καθρεπτών στα 1125mm – ιδανικές διαστάσεις για μέγιστη ευελιξία στους πολυσύχναστους δρόμους της πόλης. Το ύψος της σέλας έχει μείνει ίδιο στα 780mm. Παρέχεται άφθονος χώρος για δύο αναβάτες, οι οποίοι μπορούν να ταξιδεύουν με άνεση και ασφάλεια. Όλα τα φώτα είναι τεχνολογίας LED.

Κινητήρας
•             Κινητήρας 125 κ.εκ. αποδίδει μέγιστη ισχύ 15 PS (11kW) με ροπή 12.2Nm
•             Ο κινητήρας υιοθετεί τεχνολογίες eSP της Honda και Idling Stop
•             Η κάλυψη 42,7km με ένα λίτρο καυσίμου, προσφέρει αυτονομία σχεδόν 500km μεταξύ των ανεφοδιασμών
•             Το Honda Selectable Torque Control (HSTC) αυξάνει την αυτοπεποίθηση του οδηγού

Ο τετραβάλβιδος, υδρόψυκτος SOHC κινητήρας τεχνολογίας eSP (enhanced Smart Power) του  Forza 125 αποδίδει ισχύ 15 PS (11kW) στις 8.750 σαλ. με μέγιστη ροπή 12,2Nm στις 6.500 σαλ. Η διάμετρος και η διαδρομή του κυλίνδρου έχουν ρυθμιστεί στα 53,5mm x 55,5mm, ενώ η σχέση συμπίεσης είναι 11.5:1.

Εκκινώντας από στάση, το Forza 125 επιταχύνει γρήγορα (0-200m καλύπτονται σε λιγότερο από 13,3 δευτ.), με υποδειγματική απόκριση σε ταχύτητες πόλης 40-60km/h (εξαιρετικές επιδόσεις σε ρεπρίζ). Ταξιδεύει άνετα γύρω στα 90km/h και έχει τελική ταχύτητα (V-max) 108km/h.
Το Idling Stop διακόπτει αυτόματα τη λειτουργία του κινητήρα μετά από τρία δευτερόλεπτα στο ρελαντί, όταν το Forza είναι σταματημένο και τα φρένα πατημένα. Το Idling Stop ‘διαβάζει’ το επίπεδο φόρτισης της μπαταρίας και απενεργοποιείται αυτόματα για την καλύτερη προστασία της. Η μπαταρία είναι μακράς διαρκείας, τύπου YTZ8V.

Ένας από τους αρχικούς στόχους του Forza 125 είναι να επισκέπτεται το πρατήριο ανεφοδιασμού μία φορά την εβδομάδα (για τον μέσο χρήστη). Η αυτονομία των περίπου 500km είναι εφικτή χάρη σε μία απόδοση περίπου 42,7km/l (WMTC mode) και ένα ρεζερβουάρ καυσίμου 11,5L.

Ο κινητήρας πληροί επίσης τις προδιαγραφές EURO5, που από την 1η Ιανουαρίου 2020 εισήγαγαν πολύ αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών ρύπων συγκριτικά με το EURO4.

Πλαίσιο
•             Ατσάλινο πλαίσιο, τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm και δύο αμορτισέρ με ρυθμιζόμενη προ-φόρτιση ελατηρίων
•             Το βάρος με όλα τα υγρά είναι μόλις 161kg συμβάλλοντας στην ευελιξία και ευχρηστία
•             Τροχοί από χυτό αλουμίνιο, εμπρός και πίσω δισκόφρενα, ABS στάνταρ εξοπλισμός

Παραμένοντας ίδιο για το 22YM, το ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο του Forza 125 παρέχει την απαραίτητη ακαμψία και αντοχή για τις ποικίλες συνθήκες που θα συναντήσει. Ανθεκτικό, τηλεσκοπικό πιρούνι 33mm συνεργάζεται με δύο πίσω αμορτισέρ – με ρυθμιζόμενη προ-φόρτιση ελατηρίων 7 σταδίων – λειτουργώντας μέσα από ένα μονοκόμματο, αλουμινένιο ψαλίδι.

Το μικρό βάρος του Forza 125, μόλις 161kg πλήρες υγρών, διευκολύνει το χειρισμό σε μικρές ταχύτητες και το παρκάρισμα. Το μεταξόνιο των 1.490mm εξασφαλίζει σταθερότητα, ενώ η γεωμετρία του τιμονιού – 26,5° γωνία κάστερ και 89mm ίχνος – παρέχει ευελιξία.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ