To Honda SH125i – ένα από τα πιο δημοφιλή scooter της Ευρωπαϊκής αγοράς – διαθέτει τετραβάλβιδο κινητήρα eSP+ με Honda Selectable Torque Control (HSTC) και Idling Stop (σβήσιμο κινητήρα στις σύντομες στάσεις)  και πλούσιο εξοπλισμό που περιλαμβάνει οθόνη LCD, φωτισμό full LED, αποθηκευτικό χώρο 28L, θύρα USB Type-C και λειτουργία Smart Key. Αυτό το δίκυκλο επανέρχεται δριμύτερο για το 2022 με δύο νέες επιλογές χρωμάτων που το καθιστούν ακόμα πιο ελκυστικό.

Ads

Μέλος της δημοφιλούς οικογένειας SH που απαριθμεί εκατομμύρια πωλήσεις, ιδρυτής της οποίας είναι το SH50 που κυκλοφόρησε το 1984, το τετράχρονο SH125 έφτασε για πρώτη φορά στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2001. Έκτοτε έχει καταφέρει, αθόρυβα αλλά σταθερά, να φέρει σε πέρας την αποστολή του προσφέροντας απολαυστικές και άνετες μετακινήσεις με στυλ, και να εξελιχθεί σε ένα από τα αγαπημένα scooter της Γηραιάς Ηπείρου.
 
Εκείνο το πρώτο scooter έφερε μαζί του τη συνταγή της επιτυχίας: έναν οικονομικό όσο και ζωηρό κινητήρα, ευελιξία, ευκολία χειρισμού και σταθερότητα με τροχούς 16 ιντσών.
 
Διαθέτοντας σύστημα ψεκασμού PGM-FI από το 05YM, τα τελευταία 14 χρόνια το SH125i αντιπροσωπεύει ένα αποτελεσματικό μέσον αστικής μετακίνησης με την τέλεια ισορροπία στυλ, αξιοπιστίας, οικονομίας και εξαιρετικής χρηστικότητας.
 
Πρόκειται για ένα μοντέλο το οποίο εξελίσσεται διαρκώς ανάλογα με τις ανάγκες και προσδοκίες των ιδιοκτητών. Άλλωστε, επιθυμία της Honda είναι να τους προσφέρει πάντα μία ακόμα καλύτερη έκδοση του SH τους. Το 13YM απέκτησε τον κινητήρα χαμηλών τριβών eSP (enhanced Smart Power) της πonda και τεχνολογία Idling Stop, αυξάνοντας την ισχύ και βελτιώνοντας την κατανάλωση. Το 2017, η εμφάνιση ανανεώθηκε με πιο σμιλεμένες γραμμές, εμπρός/πίσω φώτα LED και την προσθήκη του Honda Smart Key.
 
Το SH125i οποίο κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Honda στην Atessa της Ιταλίας και στην έκδοση του 2020 ήταν ουσιαστικά ένα εντελώς καινούργιο scooter. Συνεχίζοντας την ένδοξη ιστορία των προκατόχων του, έγινε ταχύτερο, ακόμα πιο μοντέρνο, άνετο και εύχρηστο παραμένοντας οικονομικό από άποψης τιμής αγοράς και λειτουργικού κόστους. Σε κάθε περίπτωση, είναι ένα SH και, ως εκ τούτου, τα standards παραμένουν υψηλά.
 
Για το 22YM, δύο κομψοί νέοι χρωματισμοί, με μοναδικά κόκκινα λογότυπα και μαύρες ζάντες του προσδίδουν μία πιο σπορ νότα και καθιστούν το SH125i ακόμα πιο επιθυμητό.

Επισκόπηση μοντέλου
Η βελτίωση του SH125i δεν ήταν εύκολος στόχος για την ανανέωση του 20YM – δεν είναι τυχαία ένα από τα αγαπημένα scooter της Ευρωπαϊκής αγοράς. Αλλά ένα καλό σημείο εκκίνησης ήταν η αύξηση της ισχύος, της ροπής και της απόδοσης του νέου τετραβάλβιδου κινητήρα eSP+ προδιαγραφών EURO5. Η προσθήκη του HSTC εξασφάλισε επίσης ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τον αναβάτη.
 
Το επανασχεδιασμένο πλαίσιο απελευθέρωσε πρόσθετο ωφέλιμο αποθηκευτικό χώρο (συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης μιας θύρας USB), ενώ η βελτιστοποίηση της γεωμετρίας της πίσω ανάρτησης αύξησε την άνεση. Το πολυτελές νέο σώμα και το κομψό, χαρακτηριστικό εμπρός τμήμα ενίσχυσαν την παρουσία του SH125i, με φωτισμό full LED και ευδιάκριτα όργανα LCD.

Φωτισμός full LED με όργανα LCD
‘Αρμονικό’ και ‘στιβαρό’ είναι δύο λέξεις που περιγράφουν το κομψό και ενιαίο στυλ του scooter,   ενώ ο δυνατός συνδυασμός τους ενίσχυσε την αίσθηση πολυτέλειας. Το εμπρός τμήμα του SH125i το κάνει να ξεχωρίζει – ο προβολέας που εδράζεται στο φέρινγκ (σχηματίζει ένα ‘H’ από λυχνίες LED) περιλαμβάνει μια κεντρική δέσμη και δύο περιφερειακές, ενώ τα φώτα θέσεως εδράζονται πάνω από το κέλυφος του τιμονιού.
 
Η κομψή εμφάνιση συνδυάζεται με άνεση και πρακτικότητα. Οι συνολικές συμπαγείς διαστάσεις, το επίπεδο πάτωμα και η όρθια θέση οδήγησης (βασικό συστατικό για ευχρηστία και ορατότητα στην πυκνή κυκλοφορία) είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της SH εμφάνισης. Ο αποθηκευτικός χώρος των 28 λίτρων κάτω από τη σέλα, χωρά ένα κράνος full-face. Περιλαμβάνεται επίσης θύρα φόρτισης USB.
 
Η επίπεδη σέλα προσφέρει άφθονη στήριξη και χώρο για ελευθερία κινήσεων ενώ το μελετημένο σχήμα της και το στενό πάτωμα επιτρέπουν στον αναβάτη να πατάει με σιγουριά στο έδαφος. Επειδή πολλές διαδρομές στην πόλη γίνονται με συνεπιβάτη, υπάρχει άφθονος χώρος για δεύτερο άτομο: τα αναδιπλούμενα μαρσπιέ αλουμινίου κουμπώνουν όταν δεν χρησιμοποιούνται και είναι ιδιαίτερα σταθερά για τα πόδια του συνεπιβάτη – κυρίως κατά το φρενάρισμα.
 
Το πίσω φως είναι τεχνολογίας LED με χρωμιωμένο πλαίσιο, ασορτί με το εμπρός, και ο νέος πίνακας οργάνων LCD περιλαμβάνει όλες τις προειδοποιητικές λυχνίες – όπως Smart Key, HSTC/ABS και λειτουργία Idling Stop – διατεταγμένες γύρω από ένα κεντρικό ψηφιακό ταχύμετρο/χιλιομετρητή. Όλες οι λειτουργίες του πίνακα εκτελούνται μέσω διακοπτών A/B στο αριστερό γκριπ.
 
Με το έξυπνο κλειδί (Smart Key) στην τσέπη του αναβάτη, ο χειρισμός του κεντρικού διακόπτη, της κλειδαριάς της σέλας και της τάπας ανεφοδιασμού καυσίμου, είναι πλέον απλή υπόθεση. Το κλειδί διαθέτει δύο πλήκτρα για την έξυπνη λειτουργία on/off και τη λειτουργία “answer back” η οποία ενεργοποιεί τα φλας από απόσταση για εντοπισμό του scooter.
 
Με το Smart Key εντός εμβέλειας, αρκεί ένα πάτημα του κεντρικού διακόπτη για να ξεκλειδώσει το τιμόνι και να πάρει εμπρός ο κινητήρας, ενώ μέσω δύο διακοπτών ξεκλειδώνει η τάπα καυσίμου και η σέλα. Ο διακόπτης γίνεται μπλε όταν πατηθεί ή με τη λειτουργία “answer back” στο Smart Key.
 
Ο υδρόψυκτος, τετραβάλβιδος κινητήρας 125cc eSP+ (‘enhanced Smart Power’) του SH125i παράγει μέγιστη ισχύ 13PS (9,6kW) στις 8.250 σαλ. ενώ η μέγιστη ροπή των 12Nm αποδίδεται στις 6.500 στροφές ανά λεπτό.
 
Η κατανάλωση καυσίμου (χωρίς ενεργοποιημένο Idling Stop) είναι 45,7km/l (WMTC mode). Επιπροσθέτως, ο κινητήρας του SH125i είναι προδιαγραφών EURO5. Τα επιτρεπόμενα όρια εκπομπών ρύπων όπως μονοξείδιο του άνθρακα, υδρογονάνθρακες και οξείδια του αζώτου, όπως ορίζει το EURO5 μειώνονται δραστικά συγκριτικά με τα αντίστοιχα του EURO4.
Δείτε το πλήρες άρθρο με τις φωτογραφίες κάνοντας κλικ εδώ

Ads