Δεν έρχεται απλώς να συμπληρώσει τη γκάμα του ήδη δημοφιλούς 500X – του οποίου η παραγωγή έχει ήδη ξεπεράσει τα 500.000 κομμάτια – το νέο μοντέλο της Fiat, αλλά επιχειρεί να προσφέρει και κάτι διαφορετικό, αφού προορίζεται για όσους αναζητούν σπορ δυναμικά χαρακτηριστικά και προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Το νέο Fiat 500Χ Sport. που θα δοκιμάσει αυτόν τον μήνα την τύχη του στην ελληνική αγορά, έρχεται με νέο κινητήρα και βελτιωμένη ανάρτηση να αποτελέσει ένα πραγματικά σπορ crossover στη γκάμα της ιταλικής εταιρίας.

Ads

Δυναμικός χαρακτήρας
Το νέο 500X Sport διαθέτει σειρά σημαντικών χαρακτηριστικών που στόχο έχουν να ενισχύσουν το δυναμικό χαρακτήρα και την ακρίβεια στον έλεγχο του αυτοκινήτου. Αναμφισβήτητα ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του νέου μοντέλου παίζει ο κινητήρας 1.3 Τurbo FireFly με τους 150 ίππους και τα 270 Nm ροπής που συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DCT, το οποίο έχει υποστεί και αυτό με τη σειρά του εκτεταμένες αλλαγές.

image

Το σύστημα διεύθυνσης απέκτησε νέα ρύθμιση για πιο άμεση απόκριση και πληροφόρηση, ενώ αλλαγές έγιναν και στην ανάρτηση όπου τοποθετήθηκαν αμορτισέρ τεχνολογίας FSD (Frequency Selective Damping) για ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια, ευελιξία και ασφάλεια, χωρίς καμία παραχώρηση στον τομέα της άνεσης. Σημειώστε ότι η ειδική για την περίπτωση ανάρτηση μειώνει επίσης την απόσταση από το έδαφος κατά 13 mm, σε σχέση με τις εκδόσεις Urban και Cross, ενώ και οι τροχοί ελαφρού κράματος 19 ιντσών με ελαστικά υψηλών επιδόσεων διάστασης 225/40 συνέβαλαν στην περαιτέρω βελτίωση του κρατήματος.
Το αποτέλεσμα είναι η βελτιωμένη ευστάθεια που με την γλώσσα των αριθμών εκφράζεται με την αύξηση της πλευρικής επιτάχυνσης που μπορεί να αναπτύξει το 500X Sport κατά 8% -σε σχέση με ένα αντίστοιχο 500Χ Cross με τροχούς 18 ιντσών, ενώ επήλθε επίσης μείωση της υποστροφής κατά 26% και της υπερστροφής κατά 17%.

Ads

image

Ιταλική γοητεία
Το νέο Fiat λοιπόν είναι δεόντως δυναμικό, αλλά δεν μένει εκεί, φροντίζει και να το δείχνει με νέα στοιχεία στην εμφάνιση του που το διαφοροποιούν, όπως οι ειδικά σχεδιασμένοι προφυλακτήρες εμπρός και πίσω, τα σπορ πλαϊνά μαρσπιε και το ειδικό φινίρισμα στους καθρέπτες και τις χειρολαβές. Το σήμα Sport στα εμπρός φτερά, ο διαχύτης και η διπλή χρωμιωμένη απόληξη της εξάτμισης ολοκληρώνουν την εικόνα μαζί με τις νέες ζάντες ελαφρού κράματος 18 ή προαιρετικά 19 ιντσών. Παράλληλα για όσους αναζητούν μια ακόμα πιο ξεχωριστή εμφάνιση η Mopar, επίσημη μάρκα υπηρεσιών After Sales του ομίλου FCA, προσφέρει μία πλήρη γκάμα αξεσουάρ.

Αντίστοιχα και στο εσωτερικό μια σειρά στοιχείων όπως η σκούρα επένδυση στις εμπρός κολόνες, το νέο τιμόνι με το επίπεδο κάτω μέρος, ο επιλογέας αλουμινίου, αλλά και οι κόκκινες λεπτομέρειες τονίζουν το σπορ χαρακτήρα του μοντέλου. Προαιρετικά διαθέσιμη είναι και η επιλογή της επένδυσης του πίνακα οργάνων και του τιμονιού με Alcantara, ένα στοιχείο που ενισχύει περαιτέρω την αίσθηση δυναμισμού και πολυτέλειας.

image

Το νέο 500X Sport, όπως και η υπόλοιπα σειρά του 500Χ διαθέτει ένα πλήθος συστημάτων υψηλής τεχνολογίας που αφορούν και την ασφάλεια και τη συνδεσιμότητα. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται τα Full LED φώτα, που προσφέρουν αυξημένη κατά 160% απόδοση σε σχέση με τα φώτα αλογόνου καθώς και μειωμένη κατανάλωση ενέργειας, ενώ η λίστα με τα προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης είναι πλήρης περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων αυτόματο φρενάρισμα, τυφλή γωνία, adaptive cruise control και σύστημα ενεργής προειδοποίησης ακούσιας αλλαγής λωρίδας. Αντίστοιχα το σύστημα πολυμέσων και πλοήγησης Uconnect με την οθόνη αφής υψηλής ανάλυσης των 7 ιντσών προσφέρει την απαραίτητη συνδεσιμότητα χάρη και στη συμβατότητα του με τις εφαρμογές Apple CarPlay και Android Auto.

Σημειώνουμε ότι το Fiat 500X Sport, εκτός από τον κινητήρα 1.3 Turbo FireFly 150hp θα είναι διαθέσιμο και με έναν Diesel 1.6MTJ 120hp με χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο DCT.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ