Είναι χιλιοειπωμένο ότι η ζωή γράφει τα πιο περίεργα και ανατρεπτικά σενάρια. Κάτι που επιβεβαιώθηκε με τραγικό τρόπο για τον Ζινεντίν Ζιντάν, έναν απ’ τους μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές που ανέδειξε το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, στις 10 Ιουλίου 2006 στον τελικό του Μουντιάλ της Γερμανίας.
 
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, Ιταλία και Γαλλία τέθηκαν αντιμέτωπες στον μεγάλο τελικό. Ο αόρατος σεναριογράφος, η μοίρα για όποιους πιστεύουν σ’ αυτή ή η συγκυρία, έφεραν δύο ποδοσφαιριστές να είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του αγώνα. Ο πανύψηλος Ιταλός στόπερ Μάρκο Ματεράτσι και ο βιρτουόζος Γαλλοαλγερινός σταρ Ζινεντίν Ζιντάν, σημάδεψαν τον τελικό και δημιούργησαν έκτοτε μία ιδιότυπη συζήτηση η οποία  κράτησε πολλά χρόνια, περί ηθικής, ευθύνης, αξιών και μέσων που χρησιμοποιεί κάποιος για την νίκη.

Ads

Ήταν ήδη γνωστό ότι ο Γάλλος θα ολοκλήρωνε την αγωνιστική του δράση με την παρουσία του στο Μουντιάλ.

Ας θυμηθούμε τα γεγονότα που σημάδεψαν τον τελικό και είχαν την υπογραφή των δύο ποδοσφαιριστών.

Στο 7′ πέναλντι υπέρ της Γαλλίας. Ποιος το έκανε; Μα φυσικά ο Ματεράτσι! Ποιος το εκτέλεσε και σημείωσε το πρώτο γκολ του τελικού; Ο Ζιντάν με περίτεχνο τρόπο και πολύ ρίσκο (οριζόντιο δοκάρι και μέσα). Στο 19′ ισοφάριση για τους Ιταλούς. Σκόρερ ο Ματεράτσι με κεφαλιά, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ του Πίρλο! Έτσι ο στόπερ της Σκουάντρα Αντζούρα εξιλεώνεται για το πέναλτι που υπέπεσε. 

Ads

Ο τελικός οδηγείται στην παράταση και στο 109′ γίνεται η φάση που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη και συζητήθηκε περισσότερο από κάθε θεαματικό γκολ ή αγωνιστική ενέργεια. Ο Ιταλός τραβούσε από την φανέλα τον Ζιζού, ο οποίος του είπε: «αν την θέλεις τόσο πολύ, θα στην δώσω όταν τελειώσει το ματς». Ο Ματεράτσι του απάντησε: «προτιμώ την πόρνη την αδελφή σου». Η αντίδραση του Γάλλου ήταν άμεση και πολύ βίαιη, ενώ κατευθυνόταν προς το κέντρο του γηπέδου, γύρισε και έδωσε κουτουλιά στο στέρνο του αντιπάλου του, σωριάζοντας τον στο έδαφος. 

image

Η συνέχεια αναμενόμενη, ο διαιτητής (που δεν είδε την φάση αλλά τον ενημέρωσε ο 4ος ), έδειξε την κόκκινη κάρτα στο αρχηγό της εθνικής Γαλλίας και ουσιαστικά τερμάτιζε την ένδοξη και γεμάτη τίτλους και διακρίσεις καριέρα του. Το παιχνίδι οδηγήθηκε στα πέναλτι, όπου επικράτησε η Ιταλία (και εδώ πρωταγωνιστής ο Ματεράτσι που ευστόχησε σε ένα απ’ αυτά).

Παρ’ όλα αυτά ο Ζιντάν αναδείχτηκε ο καλύτερος παίχτης της διοργάνωσης και η FIFA τιμώρησε και τους δύο παίχτες. Στην Ιταλία ο Ματεράτσι αντιμετωπίστηκε σαν ήρωας, στη Γαλλία με οργή και ανάθεμα για την προκλητική του συμπεριφορά απέναντι στον αρχηγό τους, κάτι που συνήθιζε και στους αγώνες της Serie A.

Μετά από χρόνια ο Ζιντάν δέχτηκε τη συγνώμη του Ιταλού, άλλωστε το άδοξο αυτό τέλος στην ποδοσφαιρική του πορεία, δεν μπόρεσε να επισκιάσει την φήμη και την μεγάλη προσφορά του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Τα παρεπόμενα αυτής της ιστορίας ακόμη απασχολούν και είναι αντικείμενο συζήτησης διεθνώς. Είναι επιτρεπτό να προσπαθείς να νικήσεις με κάθε μέσον; Πρέπει να ισχύει και στο ποδόσφαιρο το αποκρουστικό «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα;». Ήταν ώριμη και έξυπνη η  συμπεριφορά του Ζιντάν που όντας αρχηγός, έμπειρος και η ελπίδα μίας ολόκληρης χώρας για την κατάκτηση του Μουντιάλ, «τσίμπησε» από τις προκλήσεις του αντιπάλου και άφησε την ομάδα του με 10 παίχτες;

Οι απαντήσεις ποικίλουν, ωστόσο δεν πρέπει να αγνοούμε ότι ο Ζιντάν, παιδί μεταναστών από την Αλγερία που μεγάλωσε στις γειτονιές της Μασσαλίας, ανήκει σε εκείνους που δεν σηκώνουν χωρατά σε θέματα τιμής, όπως αυτή υπαγορεύεται από την δική του κλίμακα αξιών. Συνεπώς ωραία και εύκολα μπορούμε να μιλάμε για την ευθύνη κάποιου που κουβαλάει τις προσδοκίες μίας χώρας στις πλάτες του, ότι η πατρίδα είναι το πλέον σημαντικό κλπ… κλπ, αλλά ο βρασμός ψυχής δεν υπακούει σε τέτοια επιχειρήματα και εντέλει μιλάμε για ένα παιχνίδι, που συχνά πολλοί θέλουν να το αναγάγουν σε Εθνική υπόθεση, όμως πάντα είναι και θα πρέπει να είναι ένα παιχνίδι. Το λαοφιλέστερο παιχνίδι σε όλο τον πλανήτη!
 
Θυμηθείτε εδώ την επίμαχη φάση: 

Και ένα αφιέρωμα στον θρυλικό «Ζιζού»