Την Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου, την επόμενη μέρα ενός αγώνα της ποδοσφαιρικής ομάδας «Ρεάλ Μαδρίτης» στο Champions League, ο Καρίμ Μπενζεμά δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

Ads

Στο αποκορύφωμα της καριέρας του, ο 33χρονος επιθετικός σταρ των «Μπλε» κλήθηκε να παραστεί στο δικαστήριο, έως την Παρασκευή, για «συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης» ενώπιον του Ποινικού Δικαστηρίου των Βερσαλλιών στο πλαίσιο της δίκης της υπόθεσης ονόματι «sextape» («ερωτικής ταινίας διασήμου»), η οποία τον φέρνει αντιμέτωπο με τον 37χρονο πρώην συμπαίκτη του στη γαλλική ομάδα, Ματιέ Βαλμπουενά. Ο παίκτης θα εκπροσωπηθεί κατά την ακροαματική διαδικασία από τους δικηγόρους του, ανακοίνωσαν στην εφημερίδα «Le Monde» το πρωί της Τετάρτης.

Ο επιθετικός σταρ των «Μπλε», που χαρακτήρισε στο Instagram «παρωδία» την ακροαματική διαδικασία, κατά την παραπομπή του, τον Ιανουάριο, σε δίκη ενώπιον του Πλημμελειοδικείου, κινδυνεύει με μέγιστη ποινή πέντε ετών φυλάκισης και πρόστιμο 75.000 ευρώ. Άλλοι τέσσερις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων και ένας παιδικός φίλος του Καρίμ Μπενζεμά, προσήλθαν στο δικαστήριο για «απόπειρα εκβίασης».

Η διάταξη περί παραπομπής περιγράφει τα στάδια αυτής της αποτυχημένης ιστορίας εκβίασης, η οποία θέτει σε αναστολή τη διεθνή καριέρα του Μαδριλένου, πριν από την επιστροφή του στη γαλλική ομάδα το Μάιο, και έβαλε τέλος σε αυτήν του Ματιέ Βαλμπουενά, του υποτιθέμενου θύματος.

Ads

Όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2014, όταν ο Ματιέ Βαλμπουενά ζήτησε από τον Αξέλ Ανγκό, γνωστό στη Μασσαλία για τις «υπηρεσίες θυρωρού» για ποδοσφαιριστές, να μεταφέρει τα δεδομένα του σε ένα νέο τηλέφωνο. Τότε ο Ανγκό αντέγραψε ένα βίντεο που είχε τραβηχτεί από τον παίκτη κατά τη διάρκεια σεξ με μία γυναίκα. Σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτό το βίντεο ερωτικού περιεχομένου («sextape»), για να τακτοποιήσει ένα χρέος του, υπολογίζοντας στη «γενναιοδωρία του Βαλμπουενά, και ελπίζοντας για «τουλάχιστον 25.000 ευρώ». Ο Ανγκό αποφάσισε, την άνοιξη του 2015, να βασιστεί στο Μασσαλιώτη Μουσταφά Ζουαουί, γνωστό και ως «Sata». Και αυτός, επίσης, είναι χρεωμένος και κινείται στον μικρόκοσμο της ποδοσφαιρικής μπάλας.

Έξι ηχογραφημένες συνομιλίες

Οι δύο άνδρες κάλεσαν αρχικά τον πρώην επιθετικό των «Μπλε», Τζιμπρίλ Σισέ, για να ενεργήσει ως μεσάζοντες στον Ματιέ Βαλμπουενά. Ο Σισέ, θύμα – στο παρελθόν – παρόμοιας απόπειρας εκβιασμού, ειδοποίησε τον Βαλμπουενά το Μάιο του 2015 για την ύπαρξη αυτού του βίντεο, του οποίου είχε δει ένα απόσπασμα. Κατηγορούμενος το 2017 για «συνέργεια σε απόπειρα εκβίασης» στην υπόθεση αυτή, ο Τζιμπρίλ Σισέ απαλλάχθηε τελικά από την κατηγορία, διότι δεν έφερε τον Βαλμπουενά σε επαφή με τον Ζουαουί και «ούτε μετέδωσε, ούτε χρησιμοποίησε το απόσπασμα αυτού του βίντεο, που του είχε αποσταλεί».

Οι Ανγκό και Ζουαουί ανέθεσαν, στη συνέχεια, σε έναν συγγενή, τον Γιουνές Ουάς, να προσεγγίσει τον Βαλμπουενά, όπερ και εγένετο. Τον Ιούνιο του 2015, ο Ουάς του είπε ότι ήθελε να «συνεννοηθούν» για ένα βίντεο σεξουαλικού περιεχομένου, που πιθανό να αποκαλυφθεί πριν από το Euro 2016. Στη συνέχεια, ο Βαλμπουενά υπέβαλε καταγγελία και ένας αστυνόμος των Βερσαλλιών έλαβε εντολή του εισαγγελέα να ενεργήσει ως μεσάζων για τον εντοπισμό των υποτιθέμενων «εντολέων».

Με το ψευδώνυμο «Λούκας», ο αστυνομικός ενίσχυσε τις επαφές με τον Ουάς: Ζήτησε μάταια αποδείξεις για την ύπαρξη του βίντεο και ρώτησε για το ποσό που αξιώνουν οι υποτιθέμενοι εκβιαστές. «Λοιπόν, δεν είναι ένας Πικάσο, αλλά πώς αξιολογείς κάτι τέτοιο;», απάντησε ο Ουάς.

Έξι τηλεφωνικές συνομιλίες καταγράφηκαν από την αστυνομία μεταξύ Ιουνίου και Οκτωβρίου 2015. Ταυτοποίησαν τον 36χρονο Καρίμ Ζενατί, παιδικό φίλο του Καρίμ Μπενζεμά με πλήρες ποινικό μητρώο. Οι Ανγκό και Ζουαουί ανέθεσαν στον Ζενατί να ζητήσει από τον Καρίμ Μπενζεμά να προσεγγίσει τον Ματιέ Βαλμπουενά, το συμπαίκτη του στην Εθνική Γαλλίας.

Αναφερόμενος στην αποστολή που ανατέθηκε στον σέντερ φορ των «Μπλε», ο Καρίμ Ζενατί διαβεβαίωσε τον «Sata», στις 6 Οκτωβρίου 2015: «Είναι σαν να μιλούσα εγώ, μην ανησυχείς, λοιπόν».

Την ίδια μέρα, σε μία συγκέντρωση των «Μπλε» στην Clairefontaine (του νομού Υβελίν), ο Καρίμ Μπενζεμά ζήτησε από το συμπαίκτη του να κάνουν μία σύντομη συζήτηση. Αυτή διήρκησε «20 με 25 λεπτά» στον «προσωπικό χώρο» του επιθετικού της Μαδρίτης. «Μου είπε αμέσως “Ματ, υπάρχει ένα βίντεο, είναι καυτό”», δήλωσε ο Βαλμπουενά κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας. (…). Μου είπε “σου ορκίζομαι, είδα το βίντεο” (…). Μου είπε: “Προσοχή Ματ, είναι πολύ μεγάλοι απατεώνες” (…). Μου είπε ότι μπορούσε να με συστήσει σε κάποιον που μπορούσε να το χειριστεί, κάποιον έμπιστο (…). Σκέφτηκα ότι αυτό το άτομο που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημά μου δεν ήταν δωρεάν».

Μία υποκλαπείσα συνομιλία στις 6 Οκτωβρίου μεταξύ των Μπενζεμά και Ζενατί τράβηξε την προσοχή των ανακριτών. «Προχώρα, τον είδα τον άλλο, ε (…) Νομίζω, δεν μας παίρνει στα σοβαρά», εκμυστηρεύτηκε ο επιτιθέμενος στον παιδικό του φίλο, αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον Βαλμπουενά. «Δεν πρόκειται να το αφήσει, έτσι δεν είναι;», ρώτησε ο Ζενατί. Ο Καρίμ Μπενζεμά είπε στο φίλο του πως υποσχέθηκε στο συμπαίκτη του ότι δεν υπήρχε «αντίγραφο» του ερωτικού βίντεο: «Εάν θέλεις να καταστραφεί το βίντεο, φίλε μου, έρχεται να σε δει στη Λυών». «Εμείς, ούτως ή άλλως, είμαστε εδώ, για να το κανονίσουμε, εάν δεν το θέλει, ας φύγει, ας τα βγάλει πέρα μόνος του με τα πιράνχας», δήλωσε ενοχλημένος ο Ζενατί, αναφερόμενος στους φερόμενους ως εκβιαστές. «Θα τον πατήσουν αλύπητα (…) οι πιράνχας, θα τον φάνε, αδερφέ», είπε σαρκαστικά ο Μπενζεμά.

Η θέση της «FFF»

Το Νοέμβριο του 2015, συνέλαβαν τους δύο παιδικούς φίλους και τους απήγγειλαν κατηγορίες. Στη συνέχεια, ο Καρίμ Μπενζεμά παραδέχτηκε ότι είχε διαμεσολαβήσει, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στον εκβιασμό. Ο μόνος κατηγορούμενος που δεν αμφισβήτησε τις κατηγορίες εναντίον του, που διώχθηκε για «κατάχρηση εμπιστοσύνης», ο Αξέλ Ανγκό δήλωσε στους ανακριτές ότι, στη στρατηγική που τέθηκε σε εφαρμογή, οι Γιουνές Ουάς, Μουσταφά Ζουαουί και Καρίμ Ζενατί έπρεπε να αμειφθούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ρόλος του Καρίμ Μπενζεμά «ήταν να πείσει το συμπαίκτη του να πληρώσει».

Η ανακρίτρια, Αν Ντιουβάλ, παρατήρησε στη διάταξη περί παραπομπής ότι ο Μπενζεμά δεν συμβούλεψε «τον συμπαίκτη του να ειδοποιήσει την αστυνομία, όπως έκανε και ο ίδιος ως θύμα παρόμοιου εκβιασμού λίγα χρόνια νωρίτερα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Ζενατί». Υποπτεύεται ότι ο παίκτης «βοήθησε στην πραγματοποίηση αυτού του εκβιασμού, προτείνοντας στον Βαλμπουενά (…) – κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, την πρωτοβουλία για την οποία έλαβε αυτός – επίμονα (…) τις υπηρεσίες ενός στενού φίλου, ενώ επιβεβαίωσε το γεγονός ότι αυτή η προσφυγή δεν είναι δωρεάν».

Για την υπεράσπιση του Μπενζεμά, αυτή η κατηγορία είναι αβάσιμη. «Αυτό που βασικά αναμένει ο Καρίμ Μπενζεμά από αυτήν τη δίκη είναι να συνειδητοποιήσουμε τελικά τον παραλογισμό της κατηγορίας εναντίον του, σε αυτήν την υπόθεση», πιστεύει ο δικηγόρος Σιλβαίν Κορνιέ. «Περιμένουμε το δικαστήριο να αγνοήσει τη διασημότητα των πρωταγωνιστών και την αναταραχή στα ΜΜΕ», ζήτησε ο Εμμανιουέλ Μερσινιέ-Πανταλατσί, ο δικηγόρος του Καρίμ Ζενατί. Ο δικηγόρος του Αξέλ Ανγκό, Εμμανιουέλ Μολινά, έδειξε με το δάχτυλο, από πλευράς του, «μία γιγάντια υπόθεση που αναδεικνύει σίγουρα τις υπερβολές των κατηγορουμένων, αλλά και το περιβάλλον ενός αθλητισμού που αποτελεί το μεγεθυντικό καθρέφτη των υπερβολών μιας κοινωνίας, η οποία στρέφεται προς το εύκολο χρήμα και την ανάγκη αναγνώρισης».

Από πλευράς των πολιτικών εναγόντων, ο δικηγόρος του Ματιέ Βαλμπουενά, Πωλ-Αλμπέρ Ιβεΐνς, δήλωσε ότι ο πελάτης του «ανέκαθεν έλεγε ότι αναμένει μία δημόσια συζήτηση για αυτήν την υπόθεση, στην οποία η ιδιότητα του θύματος έχει ενίοτε αμφισβητηθεί». Κατά τη διάρκεια της δίκης, η θέση της Γαλλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου («FFF»), πολιτικής αγωγής από το φθινόπωρο του 2015, θα εξεταστεί ιδιαίτερα από τους δημοσιογράφους. «Αυτά που υπάρχουν στο φάκελο δεν είναι υπέρ του Μπενζεμά», είχε δηλώσει ο πρόεδρος του σώματος, Νοέλ Λε Γκρετ, το Δεκέμβριο του 2015, ανακοινώνοντας την προσωρινή αναστολή του επιθετικού «έως να ξεφουσκώσει η υπόθεση».

Ενώ ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης έγινε και πάλι ο επίσημος σκόρερ των «Μπλε» στο δρόμο για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 στο Κατάρ, ποια συνέπεια θα είχε μία καταδικαστική απόφαση για το υπόλοιπο της διεθνούς καριέρας του; «Η FFF δεν θα κάνει κανένα σχόλιο για μία υποθετική επικείμενη δικαστική απόφαση», απάντησε η Ομοσπονδία.