Τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ χτυπήθηκαν από τον ιό του νεοπλουτισμού. Της αλόγιστης σπατάλης που ισοδυναμούσε με επίδειξη δύναμης. Μεταμόρφωσε τον ιδιοκτήτη σε ηγέτη και θάμπωσε τους φαν, δημιουργώντας τους ασφάλεια και ενθουσιασμό για την κατάκτηση της κορυφής.
Ads
Του Θάνου Μπλούνα από την «Καθημερινή της Κυριακής», 19/09/2010
Η αστραφτερή βιτρίνα έσπασε και πίσω από τις μεταγραφές και τα συμβόλαια των εκατομμυρίων ευρώ, αποκαλύφθηκαν χρέη, ελλείμματα και δάνεια από τράπεζες στις οποίες υπάρχει κίνδυνος κάποιοι σύλλογοι ακόμη και να υποθηκευτούν.
Νούμερο ένα θέμα στην ατζέντα της UEFA είναι η διάσωση του ποδοσφαίρου από τον κίνδυνο της χρεοκοπίας. Οι αξιωματούχοι της το δηλώνουν χωρίς περιστροφές. Ο Μισέλ Πλατινί ο οποίος την περασμένη εβδομάδα ήταν στην Αθήνα ενημέρωσε την ΕΠΟ, την πολιτική ηγεσία του Αθλητισμού και τους επικεφαλής του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού για τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί και την πολιτική που θα ακολουθηθεί. Αλήθεια, ποιος θα περίμενε ότι περιπτώσεις τύπου Αμπράμοβιτς θα αντιμετωπίζονταν σήμερα ως παραδείγματα προς αποφυγή από την UEFA;
Ο Πλατινί μίλησε στη συνάντηση που είχε με τους Χρ. Αηδόνη και Σ. Πιλάβιο για ιδιοκτήτες – διάττοντες αστέρες που μπαίνουν στο ποδόσφαιρο, σπαταλούν υπέρογκα ποσά και με τη στάση τους οδηγούν και τους υπόλοιπους σε δαπάνες στις οποίες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.
Πριν από λίγους μήνες η UEFA ανακοίνωσε τη λειτουργία του «οικονομικού φερ πλέι» το οποίο θα εφαρμοστεί από την περίοδο 2013–14. Μέχρι τότε οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το νέο δόγμα περικλείεται στη φράση – οδηγία: «δεν ξοδεύουμε περισσότερα από όσα κερδίζουμε».
Αρμόδια επιτροπή θα ελέγχει την οικονομική κατάσταση των συλλόγων και όποιος δεν θα έχει υπαχθεί στην καινούργια οικονομική πραγματικότητα δεν θα παίρνει μέρος τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πρόεδρος της επιτροπής που «τρέχει» το πρόγραμμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Ζαν-Λικ Ντεάν και μέλος της ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.
Πριν η UEFA αποφασίσει να ακολουθήσει την πολιτική του παρεμβατισμού, ήρθε σε επαφή με την ευρωπαϊκή ένωση των μεγάλων κλαμπ και διενήργησε έρευνα στις 53 ομοσπονδίες – μέλη της. Η έρευνα έγινε σε πάνω από 600 συλλόγους -και ελληνικούς – και αποτυπώθηκε σε πόρισμα 80 σελίδων. Μεταξύ άλλων, το πόρισμα που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες αποκάλυπτε ότι:
α) Υπήρξαν 21 σύλλογοι μέχρι πέρυσι, που δεν πήραν μέρος στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο Γιουρόπα Λιγκ επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια αδειοδότησης τα οποία κυρίως είναι οικονομικά και οργανωτικά.
β) Τα έξοδα των συλλόγων, κυρίως για την απόκτηση και τη μισθοδοσία ποδοσφαιριστών, αυξήθηκαν κατά 18% (7 δισ. ευρώ). Αντιθέτως, η αύξηση των εσόδων των συλλόγων αυξήθηκε κατά 10,6%.
γ) Οι 20 μεγαλύτεροι σύλλογοι παρουσίασαν «μαύρη τρύπα» ύψους 344 εκατομμυρίων ευρώ. Αν προστεθούν οι μεταγραφές το ποσό φτάνει τα 735 εκατομμύρια ευρώ.
δ) Το 35% των συλλόγων που «συμμετείχε» στην έρευνα, δηλαδή οι 224 από τους 600, παρουσίασε αρνητικά οικονομικά στοιχεία το οικονομικό έτος 2008.
ε) Επτά σύλλογοι της Αγγλίας και έξι της Ισπανίας έχουν μεγάλες οφειλές σε τράπεζες.
Με βάση τη διαμορφωθείσα εικόνα και με το πέρασμα στην περίοδο της κρίσης και της ύφεσης αποφασίστηκε η επιβολή κυρώσεων στους συλλόγους από την περίοδο 2013–14.
Ο γενικός γραμματέας της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας, Τζιάνι Ινφαντίνο, παραδέχεται: «Με το οικονομικό φερ πλέι θέλουμε να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη υγεία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Ο βασικός στόχος είναι οι σύλλογοι να προβαίνουν σε έξοδα που είναι ανάλογα με τους πόρους που έχουν».
Από την τρέχουσα σεζόν και με χρονιά ορόσημο το 2013-14 οι σύλλογοι θα πρέπει να διευθετήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους ποδοσφαιριστές, τις φορολογικές αρχές και άλλους συλλόγους.
Επιπρόσθετα θα υποβάλουν στην αρμόδια επιτροπή της UEFA σχέδιο και πληροφορίες για τον μελλοντικό δημοσιονομικό τους προγραμματισμό. Το αποτέλεσμα που η UEFA θέλει να φέρει είναι η ισορροπία στα οικονομικά των συλλόγων και η στροφή στην παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών και στη βελτίωση των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων.
H Eλλάδα
Στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες, όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το 65% των συλλόγων που βρίσκεται στην πρώτη κατηγορία των πρωταθλημάτων των χωρών τους, αγωνίζεται σε γήπεδα που ανήκουν είτε στον δήμο είτε στο κράτος.
Ο Μισέλ Πλατινί παραδέχεται τα λάθη του παρελθόντος και προειδοποιεί: «Για χρόνια επικρατούσε καθεστώς αναρχίας. Ηταν ανάγκη να μπουν οι κατάλληλοι κανόνες. Οι σύλλογοι γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν και τι θα αντιμετωπίσουν από δω και στο εξής».
Το οικονομικό φερ πλέι της UEFA θα πλήξει τους ποδοσφαιριστές – σταρ με τα δυσθεώρητα συμβόλαια. Στόχος είναι να μειωθούν οι μισθοί και τα ποσά που δαπανούνται στις μεταγραφές, ώστε τα ευρωπαϊκά κλαμπ να αποκτήσουν σταθερότητα και αξιοπιστία. «Η οικονομική κρίση βοηθά τους ανθρώπους να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι για πράγματα που πρέπει να γίνουν», επιχειρηματολογεί ο Τζ. Ινφαντίνο και προσθέτει: «Στόχος μας δεν είναι να τιμωρήσουμε τους συλλόγους αλλά να τους προστατέψουμε και να τους βοηθήσουμε. Ο πρόεδρος της ένωσης των μεγάλων ευρωπαϊκών κλαμπ Καρλ Χάιντζ Ρουμενίγκε και οι ιδιοκτήτες έχουν εκφραστεί θετικά για τα νέα μέτρα». Οταν το ελληνικό ποδόσφαιρο λύσει τα προβλήματα της διαιτησίας και της βίας τα οποία στα προηγμένα πρωταθλήματα σε μεγάλο βαθμό έχουν ξεπεραστεί, τότε θα έρθει αντιμέτωπο με τη νέα οικονομική πραγματικότητα που η UEFA επιβάλλει…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >