Ο Lassy Chiwayo, δήμαρχος του δήμου Mbombela της Νότιας Αφρικής έλαβε ένα μήνυμα στο κινητό του. Ήταν μία προειδοποίηση: «να κρατήσει τα στοιχεία για τον εαυτό του ή θα βρεθεί στο φέρετρο»

Ads

Τα επίμαχα στοιχεία αφορούν στους ισχυρισμούς του δημάρχου σχετικά με τη διεφθαρμένη διαδικασία υποβολής προσφορών για την κατασκευή τμημάτων του νέου γηπέδου που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου κοντά στην Νέλσπρουιτ. Ο πρώην δήμαρχος του δήμου Mbombela, Jimmy Mohlala, δήλωσε επίσης ότι είχε ενδείξεις ότι οι προσφορές για το στάδιο δεν είχαν ανατεθεί δικαίως. Ο Mohlala είναι τώρα νεκρός.

Τουλάχιστον άλλα τρία άτομα που σχετίζονταν με την υπόθεση έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ ακόμη τρεις πέθαναν με ύποπτους τρόπους – ενδεχομένως από δηλητηρίαση. Πιστεύεται ότι υπάρχει ένας δολοφόνος ο οποίος κινείται κατά μήκος των συνόρων της Μοζαμβίκης. Η αστυνομία μέχρι στιγμής, ωστόσο, δε συνδέει κανέναν από τους φόνους με τις προσφορές για το στάδιο.

Το γήπεδο που κατασκευάστηκε είναι πάντως εντυπωσιακό και έχει σχεδιαστεί για να θυμίζει ένα από τα πέντε μεγάλα άγρια ζώα που οι επισκέπτες συρρέουν για να δουν στο πάρκο Kruger. Οι κατασκευές που συγκρατούν τη στέγη μοιάζουν με γιγαντιαίες καμηλοπαρδάλεις. Οι ντόπιοι αγαπούν το γήπεδο. Θα ήθελαν όμως να έχουν επίσης δίκτυο ύδρευσης, δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, ασφαλτοστρωμένο δρόμο καθώς και κατάλληλη στέγη.

Ads

Αυτό είναι το δεύτερο σκάνδαλο που συνδέεται με το νέο στάδιο. Το συμβούλιο της Mbombela υποσχέθηκε στους κατοίκους του κοντινού χωριού Matsafeni ότι η κατασκευή του γηπέδου θα συμβαδίσει με τις βελτιώσεις του χωριού. Όμως δεν έγινε τίποτα. Ο νέος δρόμος που οδηγεί στο στάδιο της Mbombela αλλά σταματά πριν την είσοδο στο χωριό. Ο Δήμαρχος Chiwayo δέχτηκε όλες τις καταγγελίες των κατοίκων και δεσμεύτηκε ότι το χωριό θα αποκτήσει παροχές νερού, ρεύματος και αξιοπρεπούς στέγασης αλλά κι έναν σωστό δρόμο.

Όπως δήλωσε στο BBC, η ευθύνη βαρύνει τους προκατόχους του, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στα πλούτη που μπορούσαν να αποκομίσουν από την κατασκευή του σταδίου και παραμέλησαν τις ανάγκες του χωριού. Τόνισε ότι η αποτυχία αυτή θα μπορούσε να παρομοιαστεί με ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Όσο για τις απειλές θανάτου που δέχεται ο Chiwayo υποστηρίζει ότι δεν παύουν 24 ώρες το 24ωρο. «Έχουμε λάβει ορισμένα μέτρα» διευκρινίζει στο BBC.