Η Βραζιλία επιβεβαίωσε το ρόλο του φαβορί και προκρίθηκε απο τον έβδομο όμιλο, άνετα στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Με πρωταγωνιστή τον Λουίς Φαμπιάνο που πέτυχε δύο σπουδαία γκολ (24΄, 50΄) και τον Ελάνο στο 62΄ να βάζει το κερασάκι στην τούρτα, οι παίκτες του Ντούνγκα νίκησαν την Ακτή με 3-1 που φάνηκε στο τελευταίο τέταρτο. Σκληρό ως αντιαθλητικό το παιχνίδι με αποκορύφωμα την κόκκινη του Κακά στο 87΄. Απέτυχε στον πειθαρχικό έλεγχο ο Γάλλος διαιτητής Λανουά.

Ads

Κακό ξεκίνημα

Με 4-3-3 ξεκίνησε τον αγώνα η Βραζιλία και με τους 11 που κέρδισαν τη Β. Κορέα στην πρεμιέρα του θεσμού ενώ η Ακτή Ελεφαντοστού με 4-2-3-1 και τον Ντρογκμπά από την αρχή του ματς στηνν κορυφή της επίθεσης με τον Τιντάν να πηγαίνει δεξιά.

Δυνατά μπήκε στον αγώνα η Βραζιλία με στόχο να αιφνιδιάσει τους Ιβοριανούς και μάλιστα από ξαφνική αντεπίθεση ο Ρομπίνιο προσπάθησε να «κρεμάσει» από μακριά τον γκολκίπερ της Ακτής.

Ads

Και ενώ όλοι περίμεναν να «ζεσταθεί» ο αγώνας και οι δύο ομάδες να ανεβάσουν ταχύτητα και να δημιουργήσουν ευκαιρίες, για τα επόμενα 20΄ είδαμε μια άνοστη…σούπα!

Οι «σελεσάο» εμφανίστηκαν χωρίς ρυθμό, δεν μπορούσαν να συνδυαστούν σωστά, έκαναν πολλά λάθη στις μεταβιβάσεις και έδωσαν την ευκαιρία στους παίκτες της Ακτής να κερδίσουν μέτρα στο κέντρο και να φαίνονται πιο απειλητικοί.

Η Βραζιλία το μόνο που κατάφερε ήταν να βγάλει δύο φάσεις από τα δεξιά με τις επελάσεις και τις σέντρες του Μαικόν. Από κόρνερ του αμυντικού της Ίντερ ο Κακά και ο Ρομπίνιο έκαναν δύο σουτ που πέρασαν ανεκμετάλλευτα και μια κεφαλιά του Ελάνο στο 19΄ που κατέληξε άουτ από καλή θέση.

Χάθηκε η μπάλα και 1-0

Τελικά η σούπα… χύθηκε στο χορτάρι του γηπέδου του «Σόκερ σίτυ» στο 24΄ όταν οι Βραζιλιάνοι θυμήθηκαν την καταγωγή τους και με ένα μαγικό συνδυασμό, όπου Ρομπίνιο, Κακά, Φαμπιάνο «έκρυψαν» την μπάλα και ο τελευταίος με φοβερό δεξί σουτ, νίκησε το Μπαρί και να γράφει μέσα σε αποθέωση το 1-0.

Το γκολ της Βραζιλίας «ζωντάνεψε» τον αγώνα, οι Ιβοριανοί έγιναν πιο επιθετικοί με στόχο να ισοφαρίσουν ενώ οι παίκτες του Ντούνγκα με άμυνα ψηλά προσπαθούσαν να κλέψουν μπάλες και να βγουν στην κόντρα με τους Ρομπίνιο και Κακά για να πετύχουν ένα δεύτερο γκολ.

Η Ακτή μπόρεσε και μπήκε στην περιοχή του Σέζαρ στο 36΄όταν σουτ του Έμπουε βρήκε σώμα αμυντικού ενώ στο 38΄και 40΄ δύο καλά σουτ από τους Τιντάν και Έμπουε δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Βραζιλιάνο πορτιέρο.

Στα υπόλοιπα πέντε λεπτά ο αγώνας δεν είχε κάτι ιδιαίτερο και οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τους Βραζιλιάνους να έχουν προβάδισμα με 1-0.

«Ξαναχτύπησε» ο Φαμπιάνο

Φαμπιάνο σόου είχαμε και στο δεύτερο ημίχρονο. Ο επιθετικός της Σεβίλης με εκπληκτική ατομική προσπάθεια, «άδειασε» με προσποιήσεις Τιενέ, Ζοκορά και Κόλο Τουρέ και αφού στόπαρε τη μπάλα με τη βοήθεια του χεριού, εκτέλεσε τον Μπαρί και έκανε από κοντά το 2-0.

Η Ακτή απάντησε στο 53΄ με μεγάλη ευκαιρία του Ντρογκμπά. Από σέντρα του Τιντάν από δεξιά, οι αμυντικοί των Βραζιλιάνων αδράνησαν και ο επιθετικός της Τσέλσι με κεφαλιά από εξαιρετική θέση αστόχησε και δεν μπόρεσε να βάλει και πάλι στον αγώνα τους συμπαίκτες του.

Κακά, Ελάνο και 3-0

Μετά το 60΄ οι Βραζιλιάνοι ανέβασαν την απόδοση τους και έψαξαν το τρίτο γκολ. Στο 61΄ από συνδυασμό Ρομπίνιο-Κακά και σουτ του παίκτη της Ρεάλ, ο Μπα΄ρι απέκρουσε δύσκολα. Στο 62΄είχαμε το 3-0.

Από ωραίο συνδυασμό Μαικόν-Κακά από τα αριστερά και συρτή πάσα στον Ελάνο που βγήκε σαν κρυφός κυνηγός, ο τελευταίος με πλασέ νίκησε τον Μπαρί και έγραψε το 3-0.

Ο ‘Ερικσον στη συνέχεια ρίσκαρε επιθετικά έριξε στον αγώνα Ζερβίνιο και Κειτά και είδε δίχτυα. Στο 79΄ από εκπληκτική κούρσα του Ζερβίνιο, ο τελευταίος πάσαρε στον Γιάγια Τουρέ, ο τελυταίος με σέντρα ακριβείας βρήκε ολομόναχο τον Ντρογκμπά που με κεφαλιά μείωσε σε 3-1.

Επεισόδια και αποβολή Κακά

Το παιχνίδι όμως «χάλασε» στο τελευταίο δεκάλεπτο. Οι παίκτες των δύο ομάδων δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα νεύρα τους, ο Γάλλος Λανουά έχασε τον έλεγχο και το παιχνίδι έγινε… ροντέο.

Αποκορύφωμα η αποβολή του Κακά με δεύτερη κίτρινη κάρτα ύστερα από τζαρτζάρισμα με τον Κειτά και θεατρινίστικη πτώση του Ιβοριανού επιθετικού. Ακολούθησε συμπλοκή των παικτών των δύο ομάδων αλλά με την επέμβαση των ψυχραιμότερων, τα πνεύματα ηρέμησαν και ο αγώνας συνεχίστηκε.

Στο φινάλε του αγώνα και στις καθυστερήσεις η Ακτή πλησίασε σε ένα δεύτερο γκολ αλλά μια σέντρα σουτ του Κειτά στο 89΄ και ένα επικίνδυνο γύρισμα του ίδιου παίκτη από τα δεξιά υποχρέωσαν τον γκολκήπερ Ζούλιο Σέζαρ σε δύσκολες επεμβάσεις και στη διατήρηση του τελικού 3-1.

Διαιτητής: Στεφάν Λανουά (Γαλλία)

Κίτρινες: Τιενέ, Κεϊτά, Τιοτέ

Κόκκινες: Κακά (88` δεύτερη κίτρινη)

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Κάρλος Ντούνγκα): Ζούλιο Σέζαρ, Μαϊκόν, Λούσιο, Ζουάν, Μέλο, Μπάστος, Ελάνο (67` Ντάνι Άλβες), Ζιλμπέρτο Σίλβα, Λουίς Φαμπιάνο, Κακά, Ρομπίνιο (+90` Ραμίρες).

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ (Σβεν Γκόραν Έρικσον): Μπάρι, Κόλο Τουρέ, Ζοκορά, Καλού (68` Κ. Κεϊτά), Τιοτέ, Ντρογκμπά, Ντιντάν (54` Ζερβίνιο), Τιενέ, Γιάγια Τουρέ, Ντεμέλ, Έμπουε (71` Ρομαρίκ).

Πηγή: Sportdog.gr