Στον μικρό τελικό του Eurocup θα αγωνιστεί τελικά ο Πανελλήνιος ο οποίος λύγισε με 92-80 από την Βαλένθια στον ημιτελικό. Οι «Ολυμπιονίκες» υπέκυψαν στα τρίποντα των «νυχτερίδων» που τελείωσαν το ματς με 16 εύστοχα!

Ads

Η Βαλένθια είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων και τους Ντεκολό με 20 π. (5 τρ.), Κελάτι 16 και Νίλσεν 14 να κάνουν τη μεγάλη «ζημιά» στην ομάδα της Κυψέλης. Από την άλλη ο Πανελλήνιος εκτός από την κακή άμυνα που έδωσε ελεύθερα τρίποντα στους Ισπανούς, ξεχώρισε ο Σμιθ με 29 και ο Μπλάκνει με 15.

Την Κυριακή στην πόλη της Βιτόρια, στις 19.15 ο Πανελλήνιος θα παίξει στο μικρό τελικό με τον ηττημένο Μπιλμπάο-Άλμπα Βερολίνου ενώ η Βαλένθια θα αγωνιστεί στον τελικό (22.00)

Καλό ξεκίνημα κακή συνέχεια

Καλό ξεκίνημα έκανε ο Πανελλήνιος στην πρώτη περίοδο και μάλιστα με τον Σμιθ πήρε προβάδισμα +5 πόντων (10-15) στο 5΄. Οι Ισπανοί «ζεστάθηκαν» πολύ γρήγορα και απέναντι στη ζώνη άμυνα τους Πανελληνίου δέχτηκαν σφοδρό βομβαρδισμό τριπόντων που άλλαξαν τη μορφή του αγώνα.

Ads

Αρχικά ο Μαρτίνεθ με 7 σερί πόντους ισοφάρισε σε 17-17 τον Πανελλήνιο και με τον τρίποντο του Ντεκολό προηγήθηκαν με 25-22 στο 9΄. Ο Πανελλήνιος πολύ άστοχος δεν μπόρεσε να ισοφαρίσει ενώ ο Καλαϊτζής έκανε φάουλ στον Κελάτι στα 3, 3΄΄ και οι τυπικά γηπεδούχοι με τρεις ξεκούραστες βολές έκαναν το 28-25 που ήταν το αποτέλεσμα της περιόδου. Από τον Πανελλήνιο ο Σμιθ ξεχώρισε με 10 πόντους ενώ η Βαλένθια τελείωσε με 5/7 τρίποντα.

“Βομβαρδισμός” τριπόντων

Το σόου των «νυχτερίδων» έξω από τα 6, 25 συνεχίστηκε και στο δεύτερο δεκάλεπτο. Αρχικά με τον Μαρίνοβιτς ξέφυγαν με +7 (31-24) στο 12΄ και στο 15΄ ο Κελάτι με νέο τρίποντο αύξησε τη διαφορά στους +12 (39-27)! Ο Πανελλήνιος αντέδρασε και με τους Σμιθ-Βουγιούκα έριξε τη διαφορά στο -5 (39-34) στο 17΄. Οι παίκτες του Ζούρου δεν πρόλαβαν να χαρούν και η Βαλένθια με γρήγορο 8-2 ξέφυγε με 47-36 στο 19΄.

Με δύο τρίποντα από τον Ντεκολό η Βαλένθια εκτόξευσε τη διαφορά στο +14 (53-39) που ήταν το αποτέλεσμα του ημιχρόνου. Ο Ντεκολό τελείωσε με 17 πόντους και η Βαλένθια με το εξωπραγματικό 65% στα τρίποντα αφού σημείωσε συνολικά 11/17 σουτ τριών πόντων ενώ είχε και 55% στα δίποντα!

Πίστεψε στην ανατροπή

Οι Ισπανοί κατέβασαν ταχύτητα στο τρίτο δεκάλεπτο και ο Πανελλήνιος μείωσε στους 10 (63-53) στο 28΄. Με πρωταγωνιστή τον Πέροβιτς, η ομάδα του Σπαχια προηγήθηκε 71-58 στο 30΄ που ήταν το αποτέλεσμα του δεκαλέπτου.

Ο Πανελλήνιος πίστεψε στην ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο και συγκεκριμένα μετά το 34΄! Με ηγέτες τους Σμιθ, Μπλάκνει και Χαραλαμπίδη, οι “Ολυμπιονίκες” κατάφεραν να μειώσουν ακόμη και στους 6 πόντους (75-69) στο 35΄, βάζοντας «φωτιά» στον αγώνα.

Οι «νυχτερίδες» βρήκαν όμως πολύ γρήγορα την συγκέντρωση τους και με δύο καθοριστικά τρίποντα του Νίλσεν ξέφυγαν με +11 (83-74) στο 38΄ και ουσιαστικά τελείωσαν τον αγώνα. Ο Παπαμακάριος με τρίποντο διαμόρφωσε το τελικό 92-80

Τα δεκάλεπτα: 28-22, 53-39, 71-58, 92-80

Βαλένθια (Σπάχια): Πέροβιτς 13, Κλαβέρ 4, Σιμέον, Λίστσουκ 2, Μαρίνοβιτς 10(2), Μαρτίνεθ 13(2), Πιετρούς, Ντε Κολό 20(5), Κελάτι 14(3), Νίλσεν 16(3).

Πανελλήνιος (Ζούρος): Ξανθόπουλος, Παπαμακάριος 5(1), Χαραλαμπίδης 10(1), Καλαϊτζής, Όουενς 9(1), Σμιθ 29(2), Μπλάκνεϊ 15(5), Ντέιβις 2, Βουγιούκας 6, Όστοϊτς 4.

Στον τελικό η Άλμπα

Η Αλμπα Βερολίνου προκρίθηκε στον τελικό του Eurocup ανδρών, καθώς στον ημιτελικό του φάιναλ φορ, που διεξάγεται στην Βιτόρια της Ισπανίας, επικράτησε 77-70 της Μπιλμπάο.

Έτσι, η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη θα αντιμετωπίσει στον μικρό τελικό τον Πανελλήνιο, ενώ οι Γερμανοί θα διεκδικήσουν το τρόπαιο με αντίπαλο την Παμέσα Βαλένθια.

Όσον αφορά την εξέλιξη του ματς, οι Γερμανοί από το δεύτερο δεκάλεπτο και έπειτα απέκτησαν προβάδισμα στο σκορ, το οποίο και διατηρούσαν σταθερά μέχρι το τελικός σφύριγμα. Η Άλμπα όντας αουτσάιντερ, έπαιξε χωρίς άγχος και κατάφερε να φτάσει σε μια σπουδαία επιτυχία. Είχε τον έλεγχο σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και με τον Άνταμ Τσαμπ να τελειώνει το ματς με 27 πόντους (11/16 δίπονταο, 7 ριμπάουντ) πανηγύρισε την πρόκριση στον τελικό επικρατώντας των Βάσκων με 77-70

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 35-30, 56-49, 77-70

Άλμπα: Μπίαρς 10, Χάμαν, Ντόιτσιν, Γκόλεματς 5(1), Σέκουλιτς 2, Τζένκινς 11(2), Ράιτ 9(2), Τσαμπ 27(7ρ), ΜακΙλρόι 13(3/3τρ)

Μπιλμπάο: Ουάρεν 14(0/5τρ, 8ρ), Μουαζό 12, Ροντρίγκεθ, Βάσκεθ, Σεϊμπούτις 6, Μάρκοτα, Μπάνιτς 4, Σαλγάδο 9(1), Μουμπρού 10(1), Ερβέλ 10(2τρ, 5ρ), Μπλουμς 5(1)

Ζούρος: Είναι μάγκες!

«Είναι μάγκες. Πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις και έκαναν τα πάντα για να μπορέσουν να κερδίσουν και να πάνε στον τελικό. Τώρα θα τα δώσουμε όλα για την 3η θέση. Με τα ποσοστά ευστοχίας που είχε η Βαλένθια, ήταν αδύνατο να χάσει. Με 55% στα τρίποντα τι να πούμε. Είμαι υπερήφανος για την ομάδα μου. Τα παιδιά τα έδωσαν όλα, ακόμη κι αν χάσαμε», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Ρισκάραμε κάποια πράγματα που δεν μας βγήκαν, όπως το να αφήσουμε αμαρκάριστο έξω απ’ το καλάθι τον Νίλσεν. Στις κρίσιμες στιγμές μας εκτέλεσε. Ο Ντε Κολό από την άλλη ήταν απίστευτος στο πρώτο μέρος. Είχε κι αυτός τρομερά ποσοστά ευστοχίας. Παρόλα αυτά δεν τα παρατήσαμε και δείξαμε πως είμαστε μαχητές. Παλέψαμε μέχρι τέλους. Αποδείξαμε ότι αξίζαμε να είμαστε εδώ».

Ο Ελληνας τεχνικός αναφέρθηκε και για τη διαιτησία: «Δεν θέλω να μιλήσω για την διαιτησία. Ολοι όσοι ήρθαμε εδώ, αξίζουμε τον σεβασμό. Η Βαλένθια απλά είναι ένα μεγαλύτερο κλαμπ. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο κ. Κυριακού γιατί μας έχει στηρίξει αφάνταστα αυτά τα χρόνια, αλλά και τον γενικό διευθυντή κ. Φιλιππούση που βοήθησε τα μέγιστα για να χτιστεί αυτό το σύνολο. Δεν θα σταματήσουμε εδώ την προσπάθεια, θα παλέψουμε και στον μικρό τελικό».

Αναλυτικά, όσα δήλωσαν και οι παίκτες του Πανελληνίου:

Κώστας Χαραλαμπίδης: «Παλέψαμε αλλά τα τρίποντα που δεχθήκαμε κυρίως στο δεύτερο δεκάλεπτο ήταν καθοριστικά. Όπως και να έχει όμως είναι μεγάλη επιτυχία που βρισκόμαστε εδώ και έχουμε αρχίσει να καταξιωνόμαστε. Τώρα κοιτάμε το ελληνικό πρωτάθλημα».

Μανώλης Παπαμακάριος: «Δείξαμε ότι δεν ήρθαμε για τουρισμό. Ίσως τα λάθη που κάναμε στο δεύτερο δεκάλεπτο να έφεραν αυτό το αποτέλεσμα. Δείξαμε τι αξίζουμε και τώρα κοιτάμε την τρίτη θέση».

Ιαν Βουγιούκας: «Δεν ήμασταν καλοί αμυντικά και δεν έπρεπε να αφήσουμε τόσα ελεύθερα σουτ. Πλέον κοιτάμε το μικρό τελικό και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να κατακτήσουμε την τρίτη θέση».

Ντέβιν Σμιθ: «Παλέψαμε, αλλά το ότι τους αφήσαμε τόσα ελεύθερα σουτ, μας στοίχισε. Η Βαλένθια είναι πολύ δυνατή ομάδα και περισσότερο από όσο νομίζαμε. Τώρα κοιτάμε το μικρό τελικό και θα δώσουμε το 100% για να πάρουμε την τρίτη θέση».

Πηγή: https://www.sportdog.gr/