Στην περιοχή Nelspruit της Νοτίου Αφρικής φτιάχτηκε ένα στάδιο που στοίχισε 137 εκατομμύρια δολάρια για τις ανάγκες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο. Το υπέρογκο κόστος σε σχέση με την αναγκαιότητα ενός τέτοιου γηπέδου, που θα φιλοξενήσει μόνο 4 από τους 60 αγώνες, έχει οδηγήσει σε αποκαλύψεις γύρω από την χρόνια πολιτικής διαφθορά στην περιοχή.

Ads

Οι άνθρωποι που ζουν δίπλα στο στάδιο, είναι περήφανοι που θα φιλοξενηθεί το Παγκόσμιο Κύπελλο από τη χώρα τους αλλά αναρωτιούνται πως βρέθηκαν τα λεφτά για ένα στάδιο 46.000 θέσεων τη στιγμή που πολλοί Νοτιοαφρικανοί παίρνουν νερό από λασπόνερα και ζουν χωρίς ηλεκτρισμό ή τουαλέτες.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010, που πρώτη φορά φιλοξενείται σε αφρικανική χώρα, θα αναδείξει την Νότιο Αφρική ως μία σύγχρονη, ευημερούσα, ανοιχτή στο εμπόριο, στον τουρισμό και στα δημοκρατικά ιδεώδη χώρα. Ο πρώην πρόεδρος της, Thabo Mbeki είχε πει ότι η ανάθεση του Κυπέλλου στην Νότια Αφρική είναι ένα ορόσημο για όλη την ήπειρο μεταδίδοντας κύματα αυτοπεποίθησης από το Κέιπ Τάουν στο Κάιρο.

Τέτοιες ενέσεις αυτοπεποίθησης απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Η Νότια Αφρική έχει ήδη ξοδέψει 6 δισεκατομμύρια δολάρια σε στάδια, δρόμους, αεροδρόμια και άλλες υποδομές αλλά η πόλη Nelspruit, προετοιμαζόμενη για τις έξι ώρες που θα φιλοξενήσει το πρωτάθλημα είναι η εκδοχήτης χώρας στη χειρότερη κατάστασή της, με θλιβερές ανισότητες ίσως τις πιο ακραίες παγκοσμίως, σύμφωνα με οικονομολογικές μετρήσεις, και μία τοπική διαφθορά εν είδη επιδημίας, που συχνά οδηγεί τους καταπιεζόμενους σε εκρήξεις θυμού.

Ads

Συνεπώς, η επένδυση του σταδίου προκάλεσε εισροή χρήματος, έτοιμο να το καταχραστούν αυτοί που βρίσκονται στη συμβολή της εισροής χρημάτων και της εξουσίας. «Δεν υπάρχει λόγος να το κρύψουμε, υπάρχει πλήρης κατάρρευση της χρηστής διοίκησης κυρίως λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου», λέει ο Lassy Chiwayo, δήμαρχος του Nelspruit, που διορίστηκε εκτάκτως το 2008 μετά την παραίτηση του προκατόχου του. Ανεξάρτητοι επιθεωρητές ανακάλυψαν ότι εκατομμύρια δολάρια χάθηκαν σε μεγάλες συμβάσεις έργων. Η τελική τους αναφορά ζητά την καταδίκη του δημοτικού συμβούλου και των διευθυντών των τριών εταιριών που διαχειρίζονταν το έργο του σταδίου.

Η περιοχή του Nelspruit, στα ανατολικά της χώρας έχει πληθυσμό 600.000 ατόμων και εδώ και χρόνια είναι εστία μιας μακράς διαμάχης μεταξύ αντίπαλων μελών του κυβερνώντος κόμματος της Νότιας Αφρικής, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου.
Οι ανταγωνιστές θέλουν μεγαλύτερο μερίδιο των πελατειακών σχέσεων και των άλλων προνομίων. Οι δολοφονίες φαίνεται να είναι ένα τακτικό όπλο στην διαμάχη αυτή.

Ακούστηκε ότι στις εγχώριες εφημερίδες έφτασαν λίστες ονομάτων ανθρώπων προς πυροβολισμό και προς δηλητηρίαση. Οι Sunday Times παρουσίασαν πρόσφατα ένα μετανιωμένος δολοφόνο από την Μοζαμβίκη, ο οποίος υποστήριξε ότι είχε προσληφθεί από ανώτατα πολιτικά πρόσωπα και επιχειρηματίες για να σκοτώσει τους αντιπάλους τους, περιγράφοντας το επάγγελμά του ως την δουλειά ενός «καθαριστή».

Τον Ιανουάριο του 2009, ο εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου, Jimmy Mohlala, δολοφονήθηκε μπροστά στο σπίτι του. Είχε συγκεντρώσει στοιχεία σχετικά με προσφορές στα γήπεδα και είχε δηλώσει ότι ήταν έτοιμος να αναφέρει ονόματα.

Επίσης, τον περασμένο Ιανουάριο, ένα άλλο άτομο, ο Sammy Mpatlanyane, αναπληρωτής διευθυντής της επαρχιακού Τμήματος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Αναψυχής, πυροβολήθηκε στο κρεβάτι του.

Όλα αυτά έχουν ενταθεί με την απόκτηση του σταδίου. Ο δήμος ήθελε να πείσει τους ιδιοκτήτες γης να πωλήσουν 173 στρέμματα για 1 ραντ, ή 13 σεντς. Αυτοί που αποσκοπούσαν να επωφεληθούν από τη συμφωνία, διαμαρτυρήθηκαν και ένας δικαστής ακύρωσε τη συμφωνία, παρομοιάζοντας την με την κλοπή των ιθαγενών από τους αποίκους με αντάλλαγμα “κουμπιά και λαμπερούς καθρέφτες”. Η πραγματική τιμή της γης ήταν περίπου1 εκατ. δολάρια.

Πηγή:New York Times