Η βιβλική προσταγή οφθαλμός αντί οφθαλμού ειπώθηκε χιλιάδες χρόνια πριν αλλά στο χώρο της «στρογγυλής θεάς» είναι πάντα επίκαιρη και έχει κοστίσει σε ποδοσφαιριστές υστεροφημία, καριέρες ή ακόμα και… Παγκόσμια Κύπελλα. Το sport24.gr θυμάται μερικές απλώς περιπτώσεις εκδικητικότητας…

Ads

Ο Τζακ Τσάρλτον είχε πει πως είχε ένα μικρό μαύρο βιβλιαράκι που έγραφε ποιους παίκτες έπρεπε να εκδικηθεί μέσα στους αγώνες. Αργότερα βέβαια δήλωσε ότι δεν εννοούσε κάτι τέτοιο αλλά λίγοι τον πίστεψαν, διότι ο ρεβανσισμός είναι κάτι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μπάλα.

Οι παρακάτω παίκτες λοιπόν είναι ζόρικοι τύποι και αποδεδειγμένα, σε ένα ματς δεν θα ανέχονταν και πολλά πολλά. Ειδικά αν είχαν και απέναντι τους νταήδες που έψαχναν μια φάση για να προκαλέσουν ή να σε βγάλουν εκτός παιχνιδιού.

Ο ασίκης Φραντσέσκο Τότι

Ξεκινάμε με κάτι soft, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τελικός Κόπα Ιτάλια ανάμεσα σε Ίντερ και Ρόμα με τα νεύρα τεντωμένα. Οι «νερατζούρι» κερδίζουν 1-0 και λίγα λεπτά πριν λήξει το ματς, ο Φραντσέσκο Τότι κλοτσά στη ψύχρα από πίσω τον Μπαλοτέλι, χτύπημα που μπορούσε να σπάσει το πόδι του νεαρού επιθετικού. Ο αρχηγός της Ρόμα αποκάλυψε αργότερα ότι ο Μπαλοτέλι προκαλούσε καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Συμπέρασμα: Μη προκαλείτε τον Τότι.

Ads

Κάτω από τη ζώνη

Προκριματικά για το EURO του 2000 και στον πιο αμφίρροπο γκρουπ βρίσκονται Σέρβοι και Κροάτες. Στο τελευταίο και καθοριστικότερο ματς του ομίλου οι δυο ομάδες ήρθαν αντιμέτωπες μέσα σε μια κολασμένη ατμόσφαιρα στο “Μαξιμίρ” του Ζάγκρεμπ. Ο γνωστός μας Ρόμπερτ Γιάρνι, βασικό αριστερό μπακ της Κροατίας, ερχόταν αντιμέτωπος συνεχώς με τον Σέρβο δεξιό οπισθοφύλακα Ζόραν Μίρκοβιτς. Δε χρειαζόταν και πολύ για να ανάψουν τα αίματα και σε μία από τις μονομαχίες τους ο Μίρκοβιτς κερδίζει φάουλ παριστάνοντας ότι ο Κροάτης τον χτύπησε. Ο Γιάρνι πήγε από πάνω του λέγοντας του διάφορα “γαλλικά”, και απλώς δείτε την αντίδραση του Μίρκοβιτς στο βίντεο.

Με το κούτελο καθαρό

Αll time classic πλέον φάση με δεκάδες ανθρώπους που ερμηνεύουν τα χείλη να σπάνε τα κεφάλια τους επί μήνες και το σκηνικό να γίνεται ακόμα και παιχνίδι στο διαδίκτυο. Ο Μάρκο Ματεράτσι προσέβαλε την οικογένεια του Ζινεντίν Ζιντάν, κι όταν αυτά γίνονται σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου και δη στην παράταση, τότε η κουτουλιά του ορισμένες φορές οξύθυμου Ζιζού στον Μάρκο -παίζω πάντα βρώμικα- Ματεράτσι, είναι μια φυσιολογική εξέλιξη. Η αντιαθλητική και κατακριτέα ενέργεια του μέσου των τρικολόρ στο τελευταίο παιχνίδι της καριέρας του, στοίχισε στη Γαλλία, ο Μάρκο με τους συμπατριώτες του πήραν το τρόπαιο στα πέναλτι, ωστόσο η φάση αυτή θα σημαδεύει για πάντα τον τελικό.

«Σκοπός μου ήταν να τον γ…»

Ναι σωστά υποθέσατε, Ρόι Κιν. Τον Απρίλιο του 2001 στο ντέρμπι του Μάντσεστερ, ο Ιρλανδός με μία σοκαριστική σκαριά τραυμάτισε τον Αλφ-Ίνγκε Χάαλαντ, ο οποίος δεν κατάφερε ποτέ να συνέλθει πλήρως από το χτύπημα αυτό. Τέσσερα χρόνια πριν, ο Χάαλαντ είχε χτυπήσει στο πρόσωπο τον Κιν, σε αγώνα ανάμεσα στη Λιντς και τη Μάντσεστερ. Ο Νορβηγός είχε πάει πάνω από τον μέσο της Γιουνάιτεντ φωνάζοντας του για θέατρο, και ο Κιν δεν μπόρεσε ποτέ να το ξεχάσει. «Σκοπός μου ήταν να τον γ… Έχει ο καιρός γυρίσματα, και πήρε αυτό που του άξιζε. Με είχε γ…, και εγώ πιστεύω στο οφθαλμός αντί οφθαλμού» έγραψε στη αυτοβιογραφία του ο Ιρλανδός.

Μαραντόνα vs Αθλέτικ Μπιλμπάο

Το Σεπτέμβρη του 1983 ο Μαραντόνα όντας παίκτης της Μπαρτσελόνα τότε, είχε τραυματιστεί σοβαρά από ένα δολοφονικό μαρκάρισμα του «χασάπη» του Μπιλμπάο, Άντονι Γκοϊκοετσέα. Μπάρτσα και Αθλέτικ συναντήθηκαν στον τελικού του Κυπέλλου Ισπανίας την ίδια χρονιά, και ο Ντιέγκο διψούσε για ρεβάνς και αφού στο ματς δεν κατάφερε να γευτεί αγωνιστική εκδίκηση, αποφάσισε να προκαλέσει πανικό. Με τη λήξη του τελικού, όπου βρήκε την Αθλέτικ Κυπελλούχο, ο Αργεντινός έψαχνε με άγριες διαθέσεις να βρει τον Γκοϊκοετσέα κλοτσώντας στο πρόσωπο μέλος του τεχνικού τιμ των Βάσκων, αλλά και τους Σαράμπια και Ντε Αντρές, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων ενεπλάκησαν σε απίστευτες μονομαχίες και αποτέλεσμα: η χειρότερη κλοτσοπατινάδα στην ιστορία του ισπανικού ποδοσφαίρου.

Bonus: O απατημένος εκδικητής

Συγχωρέστε μας αλλά αυτό δεν έχει κλοτσιές, μπουνιές, σκαριές και κουτουλιές. Έχει όμως την ικανοποίηση και την απάντηση στο χορτάρι ενός ανθρώπου που έμαθε τι πάει να πει “άτιμος φίλος”, και λέγεται Γουέιν Μπριτζ. Το περσινό Τσέλσι-Μάντσεστερ Σίτι λοιπόν παίχτηκε, ενώ το σκάνδαλο με τον Τζον Τέρι και τη γυναίκα του Μπριτζ ήταν φρέσκο στην επικαιρότητα. Ο Άγγλος αριστερός μπακ δεν έδωσε το χέρι του στον αρχηγό της Τσέλσι κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού των ομάδων, και ο Κάρλος Τέβες “κάρφωσε” τους Λονδρέζους δύο φορές, αφιερώνοντας τα γκολ στον Μπριτζ! Σα να μην έφτανε αυτό, ο Τέρι είχε από πάνω του σύσσωμη την κατακραυγή του θηρίου που ονομάζεται βρετανικός Τύπος. Oh, hell…

Πηγή: sport24.gr