Στην αντιαμερικανική Βενεζουέλα, ένας προπονητής του baseball, o Buddy Bailey, είναι ο προπονητής της πιο λαοφιλούς ομάδας της Βενεζουέλας, των Tigres de Aragua. Πως σε μια χώρα, που απεχθάνεται τις ΗΠΑ ένας Αμερικανός έχει γίνει μύθος του béisbol, όπως το λένε στην Βεναζουέλα;

Ads

Αρχικά, ο λαός της Βενεζουέλας είναι παθιασμένος με το άθλημα, σε τέτοιο βαθμό, ώστε σχεδόν κανένας αγώνας στις ΗΠΑ να μην μπορεί να πλησιάσει την ένταση, που υπάρχει σε συνηθισμένους αγώνες των Ομίλων Βενεζουέλας. Πολλοί στις κερκίδες πίνουν ουίσκι, βρίζουν, και μερικές φορές τσακώνονται άσχημα. Σε μία χώρα που το béisbol είναι θρησκεία, δεν έχει και τόση σημασία η πολιτική την ιερή ώρα του αγώνα.

Έτσι, το baseball μοιάζει να μένει ανεπηρέαστο από την χειροτέρευση των πολιτικών σχέσεων Ουάσιγκτον-Καράκας. Αμερικανοί ανιχνευτές ταλέντων ακόμη ψάχνουν στα πιο «κρυφά» χωριά της Βενεζουέλας για να ξετρυπώσουν ταλέντα. Η ανταλλαγή είναι αμφίδρομη. Κάποιοι Αμερικανοί παίχτες και μάνατζερ της δεκαετίας του ’60, ακόμη ξεχειμωνιάζουν στο Καράκας, κερδίζοντας μισθούς που ανταγωνίζονται ή ξεπερνούν αυτούς που θα έπαιρναν σε μία μικρή ομάδα των ΗΠΑ.

Η ομάδα του Buddy Bailey οι Tigres de Aragua έχουν κερδίσει πέντε πρωταθλήματα αυτή την δεκαετία στον επαγγελματικό όμιλο. Η φήμη του Bailey τον κάνει ένα σπάνιο άνθρωπο καθώς είναι ένας Αμερικανός επιτυχημένος και λαοφιλής στην χώρα του Hugo Chávez. Επίσης, ο Bailey αντιφάσκει με την νοοτροπία της χώρας όντας φοβερά επίσημος και αυστηρός με τους παίχτες του, όμως ξέρει να πώς να κερδίζει.

Ads

Ο Bailey έχει πολλές σελίδες αφιερωμένες σε αυτόν στο Facebook , άλλες φιλικές και άλλες εχθρικές. Όχι πολύ καιρό πριν, πριν ο Chávez ξεκινήσει να εθνικοποιεί τις ξένες επιχειρήσεις και να απελαύνει μερικούς Αμερικανούς, το κλίμα για τους Αμερικάνους που ήθελαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη Βενεζουέλα ήταν πολύ καλύτερο.

Το Καράκας με το στάδιο του, τα αυτοκίνητά, τα εμπορικά κέντρα, είναι πιο αμερικάνικο από κάθε άλλη πόλη στην Λατινική Αμερική. Αμερικανοί με διάφορες καταβολές, δημιούργησαν την μεγαλύτερη κοινότητα ομογενών του κόσμου, σύμφωνα με την ιστορικό Judith Ewell.

Το παιχνίδι κινδυνεύει κατά καιρούς, καθώς μεγάλοι όμιλοι έχουν κλείσει τς ακαδημίες τους στη Βενεζουέλα. Επίσης, ένας κυβερνήτης της περιοχής, που απείλησε να εθνικοποιήσει μία ισχυρή ομάδα, την Navegantes del Magallanes, άλλαξε γνώμη μετά από παρέμβαση του Chávez, οπαδού της Magallanes.

Πηγή:New York Times