Μετά από ένα εξαιρετικό παιχνίδι, η Γερμανία γύρισε το 1-2 σε 3-2 και κατέκτησε την τρίτη θέση. Ο Κεντιρα πέτυχε το νικητήριο γκολ, ενώ ο Φορλάν είδε την μπάλα να σταματάει στο δοκάρι στο 93ο λεπτό.

Οι αρχικές ενδεκάδες

Ads

Ο Γιόακιμ Λεβ παρέταξε τη Γερμανία με τον Μπουτ κάτω από τα δοκάρια και τους Μπόατενγκ, Μέρτεζακερ, Φρίντριχ και Αόγκο να αποτελούν την αμυντική τετράδα από τα δεξιά προς τα αριστερά.
Σβάινσταϊγκερ και Κεντίρα ήταν τα αμυντικά χαφ, ο Οζίλ ανέλαβε οργανωτικό ρόλο ενώ Γιάνσεν και Μίλερ κάλυψαν τις πτέρυγες. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Κακάου στο 4-2-3-1 του Λεβ.

Από την πλευρά του, ο Όσκαρ Ταμπάρες επέλεξε το 4-4-2 με τον Μουσλέρα στο τέρμα και τους Γκοντίν-Λουγκάνο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, ενώ Φουσίλε και Κάσερες ήταν τα ακραία μπακ.
Αρέβαλο και Πέρες πήραν τις θέσεις τους στο κέντρο, Καβάνι και Περέιρα αγωνίστηκαν σε ρόλο αριστερού και δεξιού εξτρέμ αντίστοιχα, με τον Φορλάν λίγο πιο πίσω από τον Σουάρες στη γραμμή κρούσης.

Ανοικτό παιχνίδι από την αρχή

Χωρίς το άγχος να βαραίνει τα πόδια τους, οι δύο ομάδες μπήκαν με διάθεση να παίξουν ανοικτό ποδόσφαιρο, χωρίς σκοπιμότητες κι έτσι να χαρίσουν πλούσιο θέαμα σε όσους βρέθηκαν στις εξέδρες του «Νέλσον Μαντέλα Μπέι».
Ο Ντιέγο Φορλάν είχε την πρώτη καλή στιγμή με ωραία εκτέλεση φάουλ στο 7’, για να απαντήσουν οι Γερμανοί με την κεφαλιά του Φρίντριχ στο 10’ και τη μπάλα να σταματά στο οριζόντιο δοκάρι του Μουσλέρα.

Πέμπτο γκολ για τον Μίλερ

Ads

Ο γρήγορος ρυθμός έφερε και το πρώτο γκολ στην αναμέτρηση, με τον Τόμας Μίλερ να ανοίγει το σκορ στο 19’ εκμεταλλευόμενος τη λανθασμένη αντίδραση του Μουσλέρα στο δυνατό μακρινό σουτ του Σβάινσταϊγκερ.
Ο παίκτης-αποκάλυψη για τα «πάντσερ» στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής με πλασέ σε κενή εστία σημείωσε το πέμπτο του γκολ στο Μουντιάλ.

Άμεση απάντηση

Η Ουρουγουάη, ωστόσο, δεν απογοητεύτηκε και στο 27’ ήλθε η ισοφάριση με τον Έντινσον Καβάνι. Ο Πέρες έκλεψε τη μπάλα από τον Σβάινσταϊγκερ στο χώρο της μεσαίας γραμμής, τροφοδότησε τον Σουάρες κι εκείνος με τη σειρά του βρήκε τον φορ της Παλέρμο, που με ψύχραιμο πλασέ νίκησε τον Μπουτ για να γίνει το 1-1.

Έψαξαν το δεύτερο τέρμα

Μέχρι το τέλος του ημιχρόνου οι δύο ομάδες κυνήγησαν το δεύτερο τέρμα, χωρίς όμως να τα καταφέρουν. Η πιο σημαντική ευκαιρία χάθηκε από πλευράς «σελέστε», με τον Σουάρες να βγαίνει τετ α τετ με τον Μπουτ στο 42’, να κάνει όμως κακό σουτ και να αποτυγχάνει να βάλει την Ουρουγουάη μπροστά στο σκορ. Έτσι μετά τα πρώτα 45 λεπτά Γερμανοί και Λατινοαμερικανοί άφησαν ανοικτούς λογαριασμούς.

Εκπληκτικό τέταρτο

Το δεύτερο μέρος επεφύλασσε δυνατές συγκινήσεις με το…καλημέρα. Στο 48’ Καβάνι και Σουάρες δεν κατάφεραν να νικήσουν τον Μπουτ κι ενώ η γερμανική άμυνα ήταν εξουδετερωμένη.

Ωστόσο, ο Ντιέγο Φορλάν πέτυχε ότι δεν μπόρεσαν οι συμπαίκτες του, σκοράροντας με καταπληκτικό δεξί βολέ στην κίνηση στο 51’. Ανατροπή για την Ουρουγουάη και πέμπτο γκολ στο Μουντιάλ και για τον άσο της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Οι Γερμανοί δεν παραδίνονται ποτέ

Η χαρά όμως των παικτών του Ταμπάρες δεν κράτησε παραπάνω από πέντε λεπτά. Ο Μπόατενγκ έβγαλε τη σέντρα από τα δεξιά στο 56’, ο Μουσλέρα έκανε κάκιστη έξοδο και ο Γιάνσεν με κεφαλιά έφερε και πάλι την ισορροπία στο παιχνίδι. Πιστοί στις συνήθειές τους οι Γερμανοί, είχαν έτοιμη την απάντηση και παρέμειναν ζωντανοί στον αγώνα.

Ο Κεντίρα τον τελευταίο λόγο

Όσο τα λεπτά περνούσαν η κούραση γινόταν μεγάλη για αμφότερους τους αντιπάλους, τη στιγμή που επικρατούσε δυνατή βροχόπτωση. Σουάρες και Φορλάν έχασαν σπουδαίες ευκαιρίες στο 63’ και στο 65’, ο Κίσλινγκ, ο οποίος αντικατέστησε τον Κακάου, δεν τα κατάφερε με τη σειρά του στο 76’ και το 80’ κι όλα έδειχναν πως όποια ομάδα έβαζε το τρίτο γκολ θα έπαιρνε και τη νίκη.
Τελικά, ο Σάμι Κεντίρα ήταν εκείνος που βρήκε τον στόχο στο 82’ με κεφαλιά, εκμεταλλευόμενος ακόμη ένα ουρουγουανικό λάθος και δίνοντας τη νίκη στη «νατσιονάλμανσαφτ»

Ο Φορλάν ακριβώς στην τελευταία φάση του αγώνα σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι με εκτέλεση φάουλ κι έτσι η Γερμανία ήταν η νικήτρια του μικρού τελικού, κάτι που συνέβη για δεύτερη συνεχή φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Παράλληλα, οι Γερμανοί πέτυχαν ότι και το 1970 όταν στο Μεξικό είχαν επικρατήσει και τότε της Ουρουγουάης στον τελικό της παρηγοριάς με 1-0.

Οι συνθέσεις:

Γερμανία: Μπουτ, Μπόατενγκ, Γιάνσεν (81’ Κρόος), Φρίντριχ, Μέρτεζακερ, Σβάινσταϊγκερ, Κεντίρα, Αόγκο, Οζίλ (90+1’ Τάσκι), Μίλερ, Κακάου (73’ Κίσλινγκ)

Ουρουγουάη: Μουσλέρα, Μάξι Περέιρα, Φουσίλε, Γκοντίν, Λουγκάνο, Αρεβάλο, Πέρες (77’ Γκαργκάνο), Κάσερες, Φορλάν, Καβάνι (89’ Αμπρέου), Σουάρες

Πηγή: Sportdog.gr