Στις καλένδες κινδυνεύει να καταλήξει η υπόθεση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και των «στημένων» αγώνων, αφού παρόλες τις βαρύγδουπες εξαγγελίες της πολιτείας επί της ουσίας ουδείς έχει τιμωρηθεί, ούτε καν πειθαρχικά. Νέα ερώτηση από τη ΔΗΜΑΡ στη Βουλή. Αιχμές Νικητιάδη για την αποτελεσματικότητα της Δικαιοσύνης. Απομάκρυνση των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων. Τοποθέτηση από τον «γκουρού» στο είδος Ντέκλαν Χιλ, υπό την επίκληση του «ψηλού με το πούρο».

Ads

«Ακόμα και οι ομάδες που υποβιβάστηκαν δεν τιμωρήθηκαν για αυτό τον λόγο και δυστυχώς αναμένουμε η υπόθεση να μπει στο αρχείο, εν αντιθέσει με άλλες χώρες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται οργανωμένες προσπάθειες», αναφέρει σε νέα ερώτηση για το θέμα η ΔΗΜΑΡ, η οποία επισημαίνει ως ανεκπλήρωτες τις εξαγγελίες μετά τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων, στο οποίο φέρονταν να εμπλέκονται ομάδες, παράγοντες, παίκτες, διαιτητές και υπάλληλοι ομοσπονδιών.

Ειδικότερα, τονίζει ότι η διερεύνηση της υπόθεσης κωλυσιεργεί και πως «το νέο νομοσχέδιο για τον αθλητισμό είναι στην αναμονή, οι χορηγίες από τον ΟΠΑΠ στις επαγγελματικές ομάδες συνεχίζονται, τα φαινόμενα βίας δεν έχουν εκλείψει αφού δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να αποτραπούν και οι ποδοσφαιρικές εταιρείες φαίνεται να λειτουργούν στην εντέλεια αφού καμιά φορολογική παράβαση δεν έχει διαπιστωθεί». 

Σε ανάλογα ζητήματα καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι υπουργοί Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης Διαφάνειας / Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών, την ώρα που ερωτήματα εγείρει η διαγραφή των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων Ανδρέα Φάκου και Μανώλη Αντωνακάκη, ύστερα από απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ να ικανοποιήσει σχετικό αίτημα της Σούπερ Λίγκας.
 
Ως αιτιολογικό της απόφασης αναφέρθηκε πως οι δύο εισαγγελείς δεν ήταν αποτελεσματικοί στα καθήκοντά τους και είχαν διαρκή παρουσία σε τηλεοπτικούς σταθμούς. Έως ότου αντικατασταθούν, χρέη ποδοσφαιρικού εισαγγελέα θα ασκούν τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΕΠΟ (Πιλάβιος, Παπουτσάκης, Οικονομίδης, Σταθόπουλος, Αναστόπουλος, Γκιρτζίκης). Οι Φάκος και Αντωνακάκης, οι οποίοι είχαν αναλάβει το βάρος της ποδοσφαιρικής κάθαρσης, διαφωνούσαν συχνά με τις αποφάσεις της ΕΠΟ και της Σούπερ Λίγκας και είχαν ασκήσει εφέσεις σχεδόν σε όλες τις αθωωτικές αποφάσεις για ομάδες οι οποίες εμπλέκονταν στο σκάνδαλο.
 
Μιλώντας στο 30ο διεθνές συνέδριο αθλητικών συντακτών Ελλάδας και Κύπρου, με θέμα: «Η κρίση στο ποδόσφαιρο και ο ρόλος των ΜΜΕ», ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, περιέγραψε τη σημερινή εικόνα ως εξής: 

Ads

«Το ελληνικό ποδόσφαιρο περνάει τη μεγαλύτερη κρίση του. Ποτέ δεν είχε δείξει τόσο άσχημο επίπεδο, τόσο άσχημη εικόνα. Εικόνα κακούργων που στήνουν παιχνίδια και εξαπατούν αθώους ανθρώπους που παίζουν στοίχημα. Είναι βόθρος, ντροπή για την ελληνική κοινωνία».
 
Υπερασπίστηκε την προσπάθεια της πολιτείας και τόνισε με νόημα ότι αυτή «θα συνεχίσει το έργο της παρά τις ιλαροτραγικές εικόνες κάποιοι να μένουν ελεύθεροι και να μην μπαίνουν φυλακή, για τις οποίες εμείς πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή».
 
Στο μεταξύ, επισκεπτόμενος την Αθήνα ο Ντέκλαν Χιλ -συγγραφέας του βιβλίου «Τα στημένα», ακαδημαϊκός και ειδικός για θέματα διαφθοράς στο διεθνή αθλητισμό- πρότεινε χαρακτηριστικά «να δημιουργηθεί τηλεφωνική γραμμή ώστε οι ποδοσφαιριστές, οι διαιτητές και ο οποιοσδήποτε να καταγγέλλουν πιέσεις ανάλογες με αυτές που έκανε ο ‘ψηλός με το πούρο’», προφανώς εννοώντας το Μάκη Ψωμιάδη. 

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι παρόμοια σκάνδαλα εκτυλίχθηκαν και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004: «Ξέρω ότι υπήρχαν ασιατικά συμφέροντα από ‘στησίματα’ που γίνονταν εδώ. Κάποιοι μιλούσαν με ομάδες, με αθλητές και προσπαθούσαν να στήσουν παιχνίδια εθνικών ομάδων. Υπάρχει πρόβλημα σε όλη την Ευρώπη. Ειδικά στην Τουρκία και στην Ελλάδα και πρέπει να κάνουμε κάτι. Δεν αναφέρω ονόματα γιατί δεν θέλω να χάσω την αξιοπιστία μου. Αν άκουσα πολλά για την Ελλάδα; Ναι, άκουσα».

Πάντως, εκτίμησε ότι σήμερα «διαφαίνεται λύση», υπογραμμίζοντας ότι «πριν από τρία χρόνια κανείς δεν ήθελε να συζητήσει για διαφθορά».