Η Αμερικανίδα σπρίντερ Sha’Carri Richardson, η οποία αναμενόταν να κάνει μία πρωταγωνιστική εμφάνιση στους Ολυμπιακούς του Τόκιο αυτό τον μήνα, μπορεί να χάσει τους Αγώνες αφότου βρέθηκε θετική στη μαριχουάνα.

Ads

Η εικοσιενός ετών Σα-Κάρι Ρίτσαρντσον, κέρδισε τον αγώνα των 100 στους προκριματικούς του στίβου στο Όρεγκον το περασμένο μήνα, αλλά το θετικό της τεστ ακύρωσε το αποτέλεσμα σε εκείνο το σημαντικό αγώνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times η Αμερικανική Επιτροπή κατά του Ντόπινγκ ανακοίνωσε το θετικό αποτέλεσμα τη Παρασκευή το πρωί και είπε ότι η Richardson αποδέχτηκε την αποχή της από τις αθλητικές διοργανώσεις για ένα μήνα, ξεκινώντας από τις 28 Ιουνίου.

Κάτι τέτοιο θα της επέτρεπε να τρέξει στον αγώνα σκυταλοδρομίας 4Χ100 που λαμβάνει χώρα αργότερα στους Αγώνες αν συμπεριληφθεί στην Αμερικανική αποστολή.

Ads

Σε συνέντευξη της στο NBC την Παρασκευή, η Richardson απέδωσε το γεγονός ότι βρέθηκε θετική στην μαριχουάνα, στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει την είδηση του αναπάντεχου θανάτου της βιολογικής της μητέρας, ενώ αυτή βρισκόταν στο Όρεγκον για τους προκριματικούς.

Είπε ότι έμαθε την είδηση του  θανάτου από ένα δημοσιογράφο κατά τη διάρκεια μίας συνέντευξης γεγονός που τη σόκαρε και την αναστάτωσε ψυχικά. «Με έστειλε σε μία κατάσταση συναισθηματικού πανικού» είπε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε συγγνώμη από τους οπαδούς της, την οικογένεια της και τους χορηγούς της λέγοντας ότι «σας απογοήτευσα όλους».

«Δεν ήξερα πώς να ελέγξω τα συναισθήματα μου εκείνη τη περίοδο» είπε.

Να σημειωθεί ότι η μαριχουάνα δεν είναι στεροειδές και σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να βελτιώσει τις επιδόσεις κάποιου αθλητή. Στο ΝΒΑ δεν υπάρχει τιμωρία στους παίκτες για χρήση (εκτός εάν πιαστεί κάποιος τρεις φορές θετικός), είναι χαλαρή η αντιμετώπιση και επιπλέον στις ΗΠΑ σε τουλάχιστον 15 πολιτείες είναι ελεύθερη η χρήση μαριχουάνας.

Μία από αυτές είναι και το Όρεγκον η πολιτεία της Richardson.

Σύμφωνα με πηγή που έχει απευθείας πρόσβαση σε πληροφορίε,ς η Αμερικανική ομάδα Στίβου ειδοποίησε τις υπόλοιπες αθλήτριες που αγωνίστηκαν στον τελικό των 100 στους προκριματικούς, σχετικά με το αποτέλεσμα του ελέγχου και αρκετές δρομείς ενημερώθηκαν ότι ανέβηκαν μία θέση στη τελική κατάταξη.

Η Jenna Prandini, που τερμάτισε τέταρτη στους προκριματικούς, ειδοποιήθηκε ότι θα είναι μία από τις τρεις Αμερικανίδες που θα τρέξουν στα 100 μέτρα στο Τόκυο και η Gabby Thomas που τελείωσε πέμπτη στους προκριματικούς έγινε αναπληρωματική σύμφωνα πάντα με αυτή την πηγή.

Η Richardson θα είναι σε θέση να επιστρέψει στη ενεργό δράση μόλις πριν αρχίσουν οι  αγώνες του Στίβου στις 30 Ιουλίου. Όμως  ενώ η απαγόρευση συμμετοχής της θα έχει λήξει, το θετικό αποτέλεσμα στον έλεγχο διέγραψε τη συμμετοχή της στο τελικό των 100 μέτρων.

Αντίθετα με τη διαδικασία επιλογής άλλων χωρών, οι διαδικασίες επιλογής της  Αμερικανικής Ομοσπονδίας Στίβου δεν αφήνουν χώρο σε διακριτικές επιλογές. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, οι τρεις πρώτοι αθλητές των προκριματικών προκρίνονται στους Ολυμπιακούς, εφόσον πληρούν τα όρια των αγώνων.

Είναι πιθανόν η Richardson να μπορέσει να αγωνισθεί στη σκυταλοδρομία των 4Χ100 ακόμα και αν εξαιρεθεί από την ατομική κούρσα. Η απόφαση θα παρθεί από την Αμερικανική Ομοσπονδία Στίβου που είναι το κύριο όργανο σε εθνικό επίπεδο.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς μέχρι έξι αθλήτριες επιλέγονται για τον αγώνα σκυταλοδρομίας με τους τέσσερις να είναι οι τρεις πρώτοι φιναλίστ των προκριματικών μαζί με την αναπληρωματική τέταρτη. Η ομοσπονδία επιλέγει τις επόμενες δύο αθλήτριες.

Σε δήλωση της η Αμερικανική Ομοσπονδία Στίβου είπε ότι η περίπτωση της Richardson « είναι εξαιρετικά ατυχής και καταστροφική για όλους όσους εμπλέκονται» αλλά δεν ανέφερε κατά πόσο ή πως θα μπορούσε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς.

Ο Renaldo Nehemiah, που είναι ο μάνατζερ της Richardson δεν απάντησε σε τηλεφωνική κλήση ούτε σε μήνυμα. Η μαριχουάνα συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις απαγορευμένες ουσίες του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ και η Αμερικανική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή είναι υπογράφοντα μέλη του της WADA.