Πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ολίγον μαζοχιστικό να ασχολείσαι και να γράφεις για ένα ανύπαρκτο μέγεθος, δηλαδή το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρακολουθώ αυτές τις μέρες το σίριαλ του τελικού του κυπέλλου και την αηδία που αναδύει το όλο σκηνικό και δεν βλέπω από πουθενά κάτι νέο να γίνεται ή να λέγεται, που να μπορεί να αλλάξει τον ρου του αθλήματος ( με τις εξαιρέσεις να επιβεβαιώνουν τον κανόνα ).

Ads

Το πλέον ανυπόφορο είναι η προσπάθεια κάποιων να αποδώσουν την αποκλειστική ευθύνη στην μία ή την άλλη ομάδα, ενώ είναι ηλίου φαεινότερο ότι και οι δύο ( Ολυμπιακός και ΑΕΚ ) ελάχιστα ενδιαφέρονται για μία πραγματικά μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου.

Ο στόχος τους είναι περάσει το δικό τους και μέσω αυτού να αποδείξουν την ισχύ τους, να επικοινωνήσουν πως τάχα νίκησε το σωστό που βεβαίως εκπροσωπούν αυτοί και να « εισπράξουν » τα όποια αγωνιστικά ή άλλα οφέλη. Με απλά λόγια η κάθε ομάδα και μαζί της ο « στρατός » υποταγμένων, πληρωμένων και φοβισμένων ακολούθων της, έχει αυτή και μόνο αυτή όλο το δίκιο του ντουνιά και ο αντίπαλος όλο τ’ άδικο.

Είναι εντελώς γελοία κι ανάξια αναφοράς τα επιχειρήματα όλων για την εξέλιξη της υπόθεσης τελικός κυπέλλου, που ανεβλήθη μεν αλλά συνεχίζει να τροφοδοτεί την επικαιρότητα με καταιγισμό ανακοινώσεων, μηνύσεων, άρθρων κλπ.

Ads

Πόσο δύσκολο ήταν από την στιγμή που έγινε γνωστό το ζευγάρι του τελικού ( 24 Ιουνίου ) και με δεδομένο πως δεν θα υπάρχουν θεατές λόγω κορωνοϊού, να συνεννοηθούν οι δύο ομάδες ώστε να γίνει στο ΟΑΚΑ ή σε κάποιο άλλο κατάλληλο γήπεδο και να μην αφήσουν περιθώρια άρνησης στην ντε φάκτο άχρηστη ΕΠΟ;

Δυστυχώς δεν είναι απλώς πολύ δύσκολο, είναι αδύνατο.

Ο Ολυμπιακός θεώρησε ότι ο Μελισσανίδης μέσω ΕΠΟ προσπαθεί να τον στριμώξει, η δε ΑΕΚ παρέμενε σιωπηλή σε όλη αυτή την περίοδο οχυρωμένη πίσω από την νομιμότητα της απόφασης της ομοσπονδίας, ενώ αν την ενδιέφερα πραγματικά ένας τελικός αντάξιος του ονόματος και της ιστορίας των δύο συλλόγων, δεν θα έπρεπε με τίποτα να συναινέσει στον ορισμό της Ριζούπολης ως έδρας του τελικού.

Τώρα αν πρέπει να αναπτυχθούν επιχειρήματα γιατί είναι προσβλητικό και « βλαχιά » να γίνεται τελικός κυπέλλου Ελλάδος σε ένα τέτοιο γήπεδο, μάλλον έχει χαθεί οριστικά η… μπάλα.

Τούτων δοθέντων είναι μάλλον άσκοπο να αναλυθεί ο τρόπος διεξαγωγής του κυπέλλου, το βλακώδες και αντιεμπορικό format του, το γεγονός πως κανέναν δεν ενδιαφέρει πραγματικά η διοργάνωση πριν φτάσει στους 8 ή στα ημιτελικά. Οι μεγάλες ομάδες κοιτούν πως θα πάρουν το πρωτάθλημα και την Ευρωπαϊκή τους παρουσία, οι λεγόμενες μικρομεσαίες ακόμα κι όταν είναι κοντά στην έκπληξη, γίνονται θύματα διαιτητικής σφαγής.

Για τις ευθύνες της πολιτείας, των θεσμών και υπηρεσιών της, μάλλον δεν μπορεί να εκπλήξει κανέναν ότι και να γραφτεί. Εδώ δεν μπορούν να ασχοληθούν σοβαρά και να λύσουν σημαντικότερα ζητήματα της κοινωνίας, θα ήταν αφύσικο να το κάνουν  για τέτοια θέματα, άσε που ένα κανονικό κράτος δεν θα έπρεπε να έχει λόγο, θα είχε φροντίσει να ήταν ρυθμισμένα τα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Τελικά συντελείται ένα ακόμη μεγάλο διεθνές ρεζιλίκι για το ποδόσφαιρο μας και δεν υπάρχει ευήκοον ους ικανό να ακούσει την φωνή της λογικής.