Οργισμένες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εμφάνιση της εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Ουκρανίας ενόψει του Euro, αφού σε αυτήν αναγράφονται συνθήματα που έχουν συνδεθεί με τους Ουκρανούς συνεργάτες των ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ads

Οι εθνικιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας είχαν συνεργαστεί στενά με τους ναζί και έχει τεκμηριωθεί ιστορικά ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου και θηριωδίες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τόσο στην κατεχόμενη Ουκρανία – τότε δημοκρατία της ΕΣΣΔ – όσο και στην κατεχόμενη Πολωνία.

Μεταξύ άλλων ευθύνονται και για την μαζική σφαγή Ουκρανών Εβραίων, Ρώσων, Ρομά, αιχμαλώτων κλπ, στο Μπάμπι Γιαρ, όπου, από το 1941 έως και το 1943 δολοφονήθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, αμνάμεσά τους μωρά και παιδιά.

Το κίτρινο και μπλε μπλουζάκι, της Εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας της χώρας, που παρουσιάστηκε στο κοινό την Κυριακή, φέρει την ένδειξη «Δόξα στην Ουκρανία» και «Δόξα στους ήρωες». Αυτά τα συνθήματα έχουν μακρά και σκοτεινή ιστορία, που χρονολογείται από τα κείμενα του εθνικού ποιητή της χώρας, Ταράς Σεβτσένκο το 1800 και έκτοτε έχουν πάρει εθνικιστικές διαστάσεις.

Ads

Και οι δύο φράσεις χρησιμοποιήθηκαν από μέλη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών (OUN) και του ένοπλου βραχίωνά του, του UPA, υπό την ηγεσία του Ουκρανού εθνικιστή, Στεπάν Μπαντέρα. Οι δύο αυτές οργανώσεις ουσιαστικά λειτουργησαν ως τα ουκρανικά SS.

image

Γράφοντας στο Twitter, ο Eduard Dolinsky, γενικός διευθυντής της εβραϊκής επιτροπής της Ουκρανίας, έκανε τη σύνδεση μεταξύ των συνθημάτων και των δραστηριοτήτων του OUN-UPA, και υποστήριξε ότι «…είναι η πολεμική οργάνωση των Ουκρανών εθνικιστών που συμμετείχαν έντονα στο Ολοκαύτωμα και σκότωσαν 100 χιλιάδες άμαχους Πολωνούς στην εθνοκάθαρση».

Οι νεοναζιστικές – εθνικιστικές οργανώσεις επανήθαν στην επιφάνεια μετά τα γεγονότα του Μαϊντάν το 2014 και τα ένοπλα τμήματά τους προχώρησαν σε νέα εγκλήματα πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος από την Άνοιξη της ίδιας χρονιάς, όπως τεκμηριώνουν και διεθνείς οργανώσεις.

Εκτός όμως από τα συνθήματα, η ποδοσφαιρική φανέλα της Ουκρανίας που θα φορέσει στο τουρνουά του Euro που αρχίζει σε λίγες ημέρες, προκάλεσε οργή και στη Ρωσία, αφού σ’ αυτήν απεικονίζεται χάρτης της χώρας που περιλαμβάνει τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Η περιοχή ανακτήθηκε εκ νέου από τη Μόσχα το 2014, μέσω της διενέργειας δημοψηφίσματος αλλά το Κίεβο εξακολουθεί να θεωρεί την περιοχή δική του.

Ο επικεφαλής του ουκρανικού ποδοσφαιρικού συλλόγου, Andriy Pavelko, υπερασπίστηκε την ουκρανική εμφάνιση κατά την παρουσίασή της την Κυριακή, λέγοντας, «Πιστεύουμε ότι η φανέλα της Ουκρανίας θα δώσει δύναμη στους παίκτες γιατί θα αγωνιστούν για όλη την χώρα».

Ωστόσο, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα πρόσθεσε τη φωνή της σε εκείνες των επικριτών, κατακρίνοντας τους ισχυρισμούς ότι ο χάρτης με την αμφισβητούμενη περιοχή θα βελτιώσει την απόδοση των παικτών, προσθέτοντας πως «είναι κρίμα αν αυτή είναι η μόνη ελπίδα τους»…

image

Αποκάλεσε την απεικόνιση της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, «άστοχη», και είπε ότι αξιωματούχοι στο Κίεβο εργάζονταν ενεργά για να ασπρίσουν την ιστορία με τη συμπερίληψη των συνθημάτων.

Ενώ αρκετοί οπαδοί ζήτησαν την απόσυρση της εμφάνισης από τους διοργανωτές του διαγωνισμού, η UEFA άναψε το «πράσινο φως» υποστηρίζοντας: «Η στολή της εθνικής ομάδας της Ουκρανίας … έχει εγκριθεί από την UEFA σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες σχετικά με τον εξοπλισμό»!