Όλα δείχνουν πως το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα τελείωσε για όσο διάστημα στην ΕΠΟ παραμένει η σημερινή της διοίκηση. Ο ορισμός προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ από τη FIFA είναι μόνη λύση που φαίνεται πως μπορεί να δώσει διέξοδο στο απόλυτο αδιέξοδο που υπάρχει αυτή την στιγμή. Και προς αυτή την κατεύθυνση κοιτάει και η ελληνική κυβέρνηση ανοιχτά πλέον.

Ads

Η δήλωση του Σταύρου Κοντονή νωρίτερα σήμερα (Παρασκευή) ξεκαθαρίζει με πολύ χαρακτηριστικό τρόπο τη στάση της κυβέρνησης από εδώ και πέρα. Πάει όμως και μερικά βήματα παρακάτω…

Δεν είναι μόνο το θέμα των τακτικών δικαστών και της παρέμβασης που έκανε η ΕΠΟ στη σύνθεση των πειθαρχικών οργάνων ενόψει της παραπομπής μελών της στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Θέτει και μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν όλο το πλαίσιο διεξαγωγής του πρωταθλήματος και το κλίμα που έχει διαμορφωθεί.

Με την ΕΠΟ να είναι σχεδόν σε όλα, στο επίκεντρο.

Ταυτόχρονα έχει στείλει νέα επιστολή στη FIFA, με την οποία την καλεί να παρέμβει για να δοθεί τέλος σε αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα με τη διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας και τον ρόλο που θέλει να παίζει ακόμη και σαν ρυθμιστής αγωνιστικών αποτελεσμάτων. Δηλαδή προσωρινή διοίκηση…

Ads

Αλλά εξακολουθεί να είναι ξεκάθαρο πως χωρίς την άμεση παρέμβαση της FIFA λύση δεν θα δοθεί. Ο σκληρός διοικητικός πυρήνας της ΕΠΟ δεν υποχωρεί σε τίποτα αν δεν υποχρεωθεί από τξ FIFA και αυτό αποδείχθηκε και στην υπόθεση του τελικού του Κυπέλλου και στο θέμα της αλλαγής του κώδικα δεοντολογίας.

Και όταν υποχωρεί, όπως φάνηκε στην τελευταία περίπτωση, ψάχνει τρόπο να υπονομεύσει τις συμφωνίες στις οποίες υποχρεώθηκε. Άρα άκρη δεν βρίσκεται με αυτή την πλευρά, για κάποιον που θέλει οπωσδήποτε να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Λύση χωρίς την παρέμβαση της FIFA, λοιπόν, δεν γίνεται να υπάρξει. Είτε αυτή είναι προς την κατεύθυνση που θέλει ο Κοντονής είτε όχι.

Δηλαδή μπορεί υποθετικά η FIFA να κάνει αυτό που πάντα επικαλείται η EΠΟ, δηλαδή να πάρει απόλυτα το μέρος της και λόγω των παρεμβάσεων του υφυπουργού να προχωρήσει σε πειθαρχικά μέτρα κατά τής εδώ ομοσπονδίας και αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Και αυτό λύση θα ήταν. Αν και το περιβόητο «Grexit» είναι ο εφιάλτης της σημερινής διοίκησης της ΕΠΟ και όχι του Κοντονή.

Μόνο που προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δείχνει προς την παραπάνω κατεύθυνση. Η FIFA σε δύο περιπτώσεις στην ουσία δικαίωσε τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Η στάση της ώς τώρα δηλώνει πως αναγνωρίζει το πρόβλημα.

Θέλει να αποφύγει όμως τα πιο ακραία μέτρα και μάλλον ήθελε να ελπίζει πως μετά από όσα έγιναν με τελικό Κυπέλλου και κώδικα δεοντολογίας, τελικά θα βρισκόταν μια άκρη και δεν θα είχαμε ξανά εντάσεις.

Μόνο που στην ΕΠΟ είχαν διαφορετική γνώμη και πλέον στην ουσία προκαλούν την παρέμβαση της FIFA, σε μια κατεύθυνση που προς το δικό τους συμφέρον πολύ δύσκολα θα είναι.

Το δείχνει άλλωστε και η επιστολή που έλαβε η ΕΠΟ από τη γενική γραμματέα της FIFA, Φάτμα Σαμούρα. Με αφορμή την επιστολή που έλαβαν από τον Κοντονή την περασμένη εβδομάδα, έστειλαν δική τους στην ΕΠΟ που ζητούν διευκρινίσεις για το θέμα της παρέμβασης στα πειθαρχικά όργανα του ποδοσφαίρου.

Πολύ περισσότερο, στην επιστολή του υψηλόβαθμου στελέχους της FIFA αφήνεται ξεκάθαρα να εννοηθεί πως αυτό που έγινε με την αλλαγή της σύνθεσης των τακτικών δικαστών παραβιάζει το καταστατικό της ίδιας της ΕΠΟ!

Γι’ αυτό και ενώ οτιδήποτε υπάρχει από FIFA που θεωρούν πως τους εξυπηρετεί επικοινωνιακά τρέχουν να το διαρρεύσουν από την ΕΠΟ, τη συγκεκριμένη πολύ σημαντική επιστολή που την έχουν από την περασμένη Τρίτη, προσπάθησαν με κάθε τρόπο να την κρατήσουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Μάταια όμως…

Τι γίνεται από εδώ και πέρα; Υπάρχουν δύο δεδομένα. Από τη μία δεν αλλάζει η στάση του υφυπουργού και από την άλλη το ίδιο ισχύει και για την ΕΠΟ. Άρα πρακτική εξέλιξη που θα οδηγεί σαφώς σε μια συγκεκριμένη εξέλιξη δεν προβλέπεται να υπάρχει πριν από την έλευση κλιμακίου της FIFA εδώ, που είναι προγραμματισμένη για τις 29 Αυγούστου.

Ήταν να έρθουν για να συζητήσουν με την κυβέρνηση το θέμα των νομοθετικών παρεμβάσεων που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Πλην όμως, για να γινόταν αυτό, προϋπόθεση ήταν να είχαν τηρηθεί όλες οι συμφωνίες που είχαν συναφθεί με συμμετοχή και της FIFA.

Αυτό δεν έγινε και πλέον οι άνθρωποι της παγκόσμιας συνομοσπονδίας έρχονται εδώ και για να αντιμετωπίσουν το νέο τοπίο που έχει δημιουργηθεί με την απόφαση για αναβολή του πρωταθλήματος.

Στις δέκα μέρες που μεσολαβούν, βέβαια, μπορεί να μην είναι πιθανό να δούμε εξελίξεις που θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα στο προσκήνιο, θα έχουμε όμως σίγουρα πολλά στο παρασκήνιο.

Ειδικά ως προς το πολύ σοβαρό πλέον ενδεχόμενο του ορισμού προσωρινής διοίκησης στην ΕΠΟ από τη FIFA. Δεν αποκλείεται καθόλου, στο τέλος η έλευση του κλιμακίου της τελευταίας να έχει να κάνει αποκλειστικά με την ολοκλήρωση αυτής της εξέλιξης.

Στο εσωτερικό «μέτωπο» τώρα η θέση που πήρε ο Κοντονής για τις -εναντίον της απόφασης αλλά και του ίδιου προσωπικά- ανακοινώσεις που υπήρξαν από χθες είναι επίσης ξεκάθαρη. Δεν τον επηρεάζουν σε τίποτα.

Από εκεί και πέρα η εξέλιξη με την οριστικοποίηση της αναβολής του πρωταθλήματος βρίσκει τη Super League σχεδόν σε αποσύνθεση, μετά και την παραίτηση του προέδρου της Γιώργου Στράτου. Κατάσταση από την οποία θα προσπαθήσει να βγει στο Δ.Σ. που θα γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν θα είναι εύκολο.

Η δήλωση του αναπληρωτή προέδρου της Λίγκας, Χρήστου Δάρρα (πρόεδρος του Πανιωνίου) κατά της απόφασης του Κοντονή δεν εκφράζει το σύνολο των ομάδων του συνεταιρισμού και δεν επιχειρεί καν να το ισχυριστεί αυτό.

Η κατάσταση διαμορφώνεται περίπου όπως την περιμέναμε. Ο Ολυμπιακός και κάποιες ομάδες που συνήθως στηρίζουν τις θέσεις του, όπως η Λάρισα και ο Αστέρας Τρίπολης, έχουν εκδηλωθεί ενάντια στις πρωτοβουλίες του υφυπουργού Αθλητισμού, αλλά δεν συνθέτουν πλειοψηφικό ρεύμα. Γενικώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο πλειοψηφικό ρεύμα.

Υπάρχουν οι άλλοι τρεις «μεγάλοι», κάποιες ομάδες που θα ταχθούν με τις δικές τους θέσεις και κάποιες που δεν θα πάρουν σαφή θέση. Προβλέπεται να είναι πολύ δύσκολη υπόθεση ακόμη και η εκλογή νέου προέδρου, πόσο μάλλον η χάραξη κοινής γραμμής.

Άλλωστε αυτό είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα έτσι και αλλιώς. Η αδυναμία των δυνατών «παικτών» να συμμετέχουν σε οποιουδήποτε είδους συναινετική διαδικασία, που με βάση μια ρεαλιστική εκτίμηση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, θα βοηθούσε να βρεθεί μια λύση στο μπάχαλο.

Ο καθένας θέτει ως βασική του επιδίωξη αυτό που θεωρεί το συμφέρον για τον ίδιο, ενώ ορισμένοι δίνουν και πολύ μεγάλη σημασία στο ποιος φαίνεται ο πιο ισχυρός προς τα έξω.

Μοιραία λοιπόν ο πρώτος λόγος δίνεται στην κυβέρνηση από τη στιγμή που έχει παρέμβει δραστικά. Η απόφαση πως έτσι δεν παίζεται ποδόσφαιρο και δεν πρόκειται να παιχθεί όσο δεν αλλάζει η κατάσταση, δημιουργεί μια πραγματικότητα από την οποία όσο και να θέλουν να ξεφύγουν κάποιοι, συνειδητοποιούν σιγά σιγά πως δεν μπορούν.

Σίγουρα δεν την περίμεναν…

Πηγή: ΕΦημερίδα των Συντακτών