Τον κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης, θρυλικό ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού, Νίκο Γόδα, τίμησαν οι φίλοι της ομάδας, στο παιχνίδι της Κυριακής με την Κέρκυρα.
Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού σήκωσαν πανό στις κερκίδες που έγραφε: «Στην τελευταία του πνοή, κόκκινη-άσπρη-ριγωτή. Νίκος Γόδας».
Ο Νίκος Γόδας εκτελέστηκε στις 19 Νοέμβρη του 1948 στην Κέρκυρα, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση μετανοίας».
Το ταλέντο του τον σπρώχνει στον «Κεραμεικό» Καμινίων και με την έναρξη του πολέμου παίρνει μεταγραφή για τον «Ολυμπιακό» τον οποίο και θα λατρέψει. Το 1942 είναι πλέον βασικός μεσοεπιθετικός του «Ολυμπιακού» και σκοράρει στην νίκη με 4-0 κατά του Εθνικού, ενώ το ίδιο κάνει και κατά του Απόλλωνα. Τον Μάιο του 1943 ξεκινά βασικός στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού, στον τελικό του τουρνουά που διοργανώνει ο Δήμος Πειραιά με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους είναι πρωταγωνιστής στον τελικό αγώνα του Κυπέλλου Χριστουγέννων, όταν ο Ολυμπιακός κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 5-2.
Ο Γόδας ήταν μέλος του ΚΚΕ και την περίοδο της κατοχής εντάσσεται στις γραμμές του ΕΛΑΣ φτάνοντας μέχρι το βαθμό του λοχαγού του 5ου λόχου της Κοκκινιάς. Ηγήθηκε στη μάχη της Ηλεκτρικής το Μάρτη του ’44 ενώ την ίδια χρονιά, το Δεκέμβρη, με το λόχο του πολεμάει τους Άγγλους στον Πειραιά. Αρχές του ’45, αμέσως μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, ο Γόδας, άρρωστος από πνευμονία, επιστρέφει στην Αθήνα για πρώτη φορά μετά τα Δεκεμβριανά. Τον καρφώνουν, συλλαμβάνεται και εξορίζεται.
«Νενικήμαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου», ήταν τα τελευταία του λόγια πριν φύγει για το Λαζαρέτο και το εκτελεστικό απόσπασμα μόλις στα 27 του χρόνια.
Η τελευταία του επιθυμία ήταν να πεθάνει φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα της αγαπημένης ομάδας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >