Με την διεξαγωγή της 26ης αγωνιστικής ολοκληρώθηκε η κανονική περίοδος του φετινού πρωταθλήματος της Super League και για αρκετές ομάδες τώρα αρχίζει η «ώρα της κρίσεως».

Ads

Σήμερα το απόγευμα στα γραφεία της διοργανώτριας θα γίνει η κλήρωση των play-off και play-out, οπότε από το προσεχές Σαββατοκύριακο (αν δεν αλλάξει κάτι), θα ξεκινήσουν δύο μίνι πρωταθλήματα.

Στο πρώτο θα συμμετάσχουν οι ομάδες που κατετάγησαν στις θέσεις από το ένα ως το έξι και θα βγάλει τον πρωταθλητή και τις τρεις που θα  πάρουν εισιτήριο για το Europa Conference League.

Ο 2ος και ο 3ος των playoff θα κερδίσουν θέση στον 2ο προκριματικό γύρο της νέας τρίτης τη τάξει Ευρωπαϊκής διοργάνωσης, οπότε θα χρειαστούν 6 παιχνίδια για να φτάσουν στη φάση των ομίλων. Το εναπομείναν «εισιτήριο» για την Ευρώπη αφορά την ίδια διοργάνωση και τον ίδιο γύρο, αλλά ανήκει στον κυπελλούχο Ελλάδας.

Ads

Αν ο κυπελλούχος έχει εξασφαλίσει ήδη ευρωπαϊκή θέση μέσω πρωταθλήματος, το «εισιτήριο» θα παραχωρηθεί στον 4ο των playoff. Δηλαδή η μόνη περίπτωση να μην είναι ο 4ος των play-off που θα βγει Ευρώπη, είναι να πάρει το Κύπελλο Ελλάδος ο ΠΑΣ Γιάννινα.

Οι ομάδες μεταφέρουν την βαθμολογία της κανονικής περιόδου και θα γίνουν 10 αγωνιστικές (εντός και εκτός έδρας).

Η βαθμολογία των play-off

1. Ολυμπιακός 67
2. Άρης 51
3. ΑΕΚ 48
4. ΠΑΟΚ 47
5. Παναθηναϊκός 45
6. Αστέρας Τρίπολης 42

Έχει ενδιαφέρον και μία ειδική (άτυπη) βαθμολογία που δείχνει τους βαθμούς που συγκέντρωσαν οι πρώτες έξι ομάδες, στους μεταξύ τους αγώνες ως τώρα.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος αποτυπώνεται και στην ειδική βαθμολογία που προκύπτει από τα αποτελέσματα των έξι ομάδων που συμμετέχουν στα playoffs στα μεταξύ τους φετινά παιχνίδια. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν 21 βαθμούς, μετρώντας έξι νίκες, τρεις ισοπαλίες και μοναδική ήττα αυτή από τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς στα ματς αυτά έχει επίσης την καλύτερη επίθεση με 20 γκολ και την πιο αποτελεσματική άμυνα με παθητικό μόλις 6.

Τη δεύτερη θέση σε αυτό τον άτυπο πίνακα μοιράζονται Άρης και Παναθηναϊκός, που συγκέντρωσαν 14 βαθμούς, με τέσσερις νίκες, ισάριθμες ήττες και δύο ισοπαλίες. Αξίζει να σημειωθεί πως έχουν κι ανάλογα γκολ, 10-9 οι «κίτρινοι» και 9-9 οι «πράσινοι» έχοντας τη δεύτερη καλύτερη άμυνα. Το «τριφύλλι» είναι αξιοσημείωτο πως έχει πάρει τους λιγότερους βαθμούς απέναντι στον Αστέρα, μόλις έναν.

ΑΕΚ και Αστέρας έχουν από 11 βαθμούς στη βαθμολογία αυτή, με τους Αρκάδες να έχουν τη χειρότερη άμυνα με 16, ενώ οι δύο «Δικέφαλοι» έχουν τη δεύτερη χειρότερη με 15.

Πάντως έχουν φτάσει σε αυτή τη συγκομιδή πόντων με διαφορετικό τρόπο: η μεν «Ένωση» με δύο νίκες, πέντε ισοπαλίες και τρεις ήττες, η δε ομάδα της Τρίπολης με τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και πέντε ήττες.

Τελευταίος στη βαθμολογία είναι ο ΠΑΟΚ με δέκα βαθμούς και συγκομιδή μόλις δύο νίκες (έχει κερδίσει μόνο τον Αστέρα και τον Παναθηναϊκό στην Τούμπα), τέσσερις ισοπαλίες και τέσσερις ήττες. Η ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία έχει μεν τη δεύτερη καλύτερη επίθεση με 12 γκολ, αλλά και τη δεύτερη χειρότερη άμυνα με 15.

Αναλυτικά η άτυπη βαθμολογία στο πρωτάθλημα των έξι:

1. Ολυμπιακός 21 (6-3-1) 20-6 γκολ
2. Άρης 14 (4-2-4) 10-9 γκολ
3. Παναθηναϊκός 14 (4-2-4) 9-9 γκολ
4. ΑΕΚ 11 (2-5-3) 11-15 γκολ
5. Αστέρας 11 (3-2-5) 8-16 γκολ
6. ΠΑΟΚ 10 (2-4-4) 12-15

Στο δεύτερο μίνι πρωτάθλημα των play-out θα συμμετάσχουν οι οκτώ ομάδες που στην κανονική διάρκεια έλαβαν από την 7η ως την 14η θέση.

Εδώ οι αγώνες θα είναι μονοί, δηλαδή θα διεξαχθούν 7 αγωνιστικές, με τις τέσσερις τελευταίες ομάδες (ΑΕΛ, ΟΦΗ, Παναιτωλικό και Λαμία) να δίνουν 3 ματς στην έδρα τους και 4 εκτός, ενώ οι υπόλοιπες (Απόλλων Σμύρνης, Ατρόμητος, ΠΑΣ Γιάννινα και Βόλος) θα δώσουν 4 εντός και 3 εκτός.

Το διακύβευμα εδώ είναι η παραμονή στην μεγάλη κατηγορία και ουσιαστικά Λαμία, Παναιτωλικός, ΟΦΗ και ΑΕΛ είναι που θα δώσουν σκληρή μάχη.

Υπενθυμίζεται ότι ο τελευταίος των play-out υποβιβάζεται απευθείας στην δεύτερη επαγγελματική κατηγορία και ο προτελευταίος θα δώσει αγώνα μπαράζ με τον δεύτερο της Super League 2.

Η βαθμολογία των play-out

Βόλος 33
ΠΑΣ Γιάννινα 31
Ατρόμητος 28
Απόλλων Σμύρνης 28
Λαμία 23
Παναιτωλικός 20
ΟΦΗ 19
Λάρισα 16