Η ΑΕΚ με σχετική ευκολία πέρασε με νίκη από τους «Ζωσιμάδες», επικρατώντας 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα, για την 12η αγωνιστική της Super League.

Ads

Το νικητήριο γκολ πέτυχε ο Στίβεν Τσούμπερ στο 7′ και έτσι η Ένωση πρόσθεσε τρεις βαθμούς στο βαθμολογικό της σακούλι, σε μια έδρα που πέρυσι ηττήθηκε, ανεβαίνοντας στους 27 βαθμούς, έχοντας έναν λιγότερο από τον Παναθηναϊκό (που παίζει αργότερα στου Χαριλάου κόντρα στον Άρη) και θα ολοκληρώσει τον πρώτο γύρο, παίζοντας κόντρα στον Άρη στην «OPAP Arena», την επόμενη (13η) αγωνιστική, ενώ ο ΠΑΣ παραμένει πολύ χαμηλά, έχοντας επτά βαθμούς και θα αντιμετωπίσει τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Ο Θανάσης Στάικος παρέταξε τον ΠΑΣ Γιάννινα με σύστημα 4-4-1-1 και τον Κλέιμαν στην εστία. Δεξί μπακ ο Πανάγου, με τον 25χρονο άσο να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα με τη φανέλα των Ιωαννίνων. Αριστερό ο Τσαούσης, ενώ στο κέντρο της άμυνας ήταν οι Παντελάκης και Εραμούσπε. Δίδυμο στα κεντρικά χαφ οι Καραχάλιος και Ριένστρα, με τον Ροσέρο στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, τον Τζίμα στο αριστερό και τον Παμλίδη να πλαισιώνει τον Μπάλαν στην επίθεση.

Διατήρησε το 4-4-1-1 για την ΑΕΚ και ο Ματίας Αλμέιδα. Κάτω από τα δοκάρια ο Στάνκοβιτς, με τους Σιντιμπέ και Μοχαμάντι στο δεξί και αριστερό άκρο της άμυνας, αντίστοιχα. Δίδυμο στο κέντρο αυτής οι Βίντα και Κάλενς, ενώ το αντίστοιχο στα κεντρικά χαφ συνέθεταν οι Σιμάνσκι και Πινέδα. Δεξιά στη μεσαία γραμμή ο Ελίασον, αριστερά ο Γκατσίνοβιτς, με τον Μάνταλο να κινείται περιφερειακά του προωθημένου Τσούμπερ.

Ads

Ο αγώνας

Φορτσάτη εκκίνηση στην αναμέτρηση για την ΑΕΚ. Το σύνολο του Ματίας Αλμέιδα μπήκε συγκεντρωμένο, πνευματικά και τακτικά, με εξαιρετικό πρέσινγκ ψηλά και κυκλοφορία. Στοιχεία που άρχισαν να αντικατοπτρίζονται αμέσως με πολλές τελικές και ευκαιρίες!

Πρώτες «προειδοποιήσεις» με Σιμάνσκι (2′) και Ελίασον (4′), για να έρθει το γκολ μόλις στο 7′: Τρομερή και ταχύτατη συνεργασία για την «Ένωση», με τον Σιντιμπέ να περνά στον Ελίασον, εκείνος με τη μία στον Πινέδα, τελικός αποδέκτης ο Τσούμπερ, που κοντρόλαρε στην περιοχή και πλάσαρε ψύχραιμα στην απέναντι γωνία για το 0-1.

Η «Ένωση» συνέχισε με το πόδι πατημένο στο γκάζι, δημιουργώντας και νέα στιγμή στο 9′, με τη σέντρα του Σιντιμπέ και την κεφαλιά του Μάνταλου.

Ο ρυθμός του παιχνιδιού ήταν εξαιρετικός. Παράλληλα, το γεγονός ότι ο «δικεφάλος» ήταν παρεταγμένος αρκετά ψηλά, επέτρεπε στον ΠΑΣ να σκεφτεί και να ψάξει την κόντρα, βρίσκοντας μάλιστα τις στιγμές του.

Σε μια τέτοια περίπτωση, λοιπόν, στο 10′ οι γηπεδούχοι είχαν τρομερή ευκαιρία και δοκάρι. Σε πρώτο χρόνο ο Στάνκοβιτς έβαλε τρομερό «στοπ» στον Μπάλαν, σε δεύτερο ο Παμλίδης πήρε το «ριμπάουντ» και προ κενής εστίας έστειλε την μπάλα στην οριζόντια δοκό.

Νέες προσπάθειες για την ΑΕΚ, με σουτ εκτός περιοχής από Γκατσίνοβιτς (12′) και Πινέδα (16′). Ένα πραγματικά καταιγιστικό πρώτο εικοσάλεπτο για τους νταμπλούχους Ελλάδος, οι οποίοι πατούσαν στην περιοχή του ΠΑΣ σχεδόν όποτε και όπως ήθελαν. Σε μια τέτοια στιγμή, στο 24′, οι Τσούμπερ και Μάνταλος έκρυψαν την μπάλα, με μόνο κέρδος τους όμως το κόρνερ.

Για να φτάσουμε στο 26′, όταν η ΑΕΚ ισοφάρισε στα δοκάρια με τρομερή διπλή ευκαιρία: Εξαιρετική σέντρα του Μοχαμάντι από αριστερά, ο Τσούμπερ σε πρώτο χρόνο έπιασε σκαστή κεφαλιά, με την μπάλα μετά την απόκρουση του Κλέιμαν να βρίσκει στο δοκάρι, να επιστρέφει στον Ελβετό άσο που από κοντινή απόσταστη σούταρε άουτ.

Το σουτ του Τζίμα στο 27′ δεν ανησύχησε ιδιαίτερα τον Στάνκοβιτς, ο οποίος στο 30′ έδειξε εκ νέου τα αντανακλαστικά του με εξαιρετική επέμβαση στο τετ-α-τετ με τον Ροσέρο. Σε μια ως μη γενόμενη φάση τελικά για τον ΠΑΣ, καθώς μετά την ολοκλήρωσή της σηκώθηκε το σημαιάκι (δεν ήταν καλό το ριπλέι).

Ακόμα μία σπουδαία διπλή ευκαιρία για την ΑΕΚ, στο 31′ με Μάνταλο και Γκατσίνοβιτς, με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο 0-1 και την «Ένωση» -που είχε 13(5) τελικές έναντι 4(2) του ΠΑΣ- να μπορεί να αισθάνεται αδικημένη από το εύρος του σκορ.

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν με τον ίδιο τρόπο και στο δεύτερο μέρος, με τον Ελίασον να απελευθερώνεται ωραία στο 47′ και να απειλεί, δίχως όμως να βρει εστία. Όπως συνέβη και στο 52′ με την απευθείας εκτέλεση φάουλ του Τσούμπερ από εξαιρετικό σημείο.

Το παιχνίδι όπως και στο φινάλε του πρώτου μέρους, εξελισσόταν πλέον σε πιο αργό τέμπο. Η ΑΕΚ ήλεγχε τον ρυθμό, βρίσκοντας στιγμές με Γκατσίνοβιτς (64′) και τη διπλή με Σιμάνσκι-Γκατσίνοβιτς στο 68′.

Η πρώτη τελική για τον ΠΑΣ στο δεύτερο μέρος σημειώθηκε στο 71′, με την κεφαλιά του νεοειλθόντα Λεό να φεύγει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 75′ ο Ματίας Αλμέιδα προχώρησε σε τετραπλή αλλαγή, με τους Άμραμπατ, Πισάρο, Πόνσε και Γαλανόπουλο να μπαίνουν αντί των Ελίασον, Μάνταλου, Τσούμπερ και Πινέδα αντίστοιχα.

Δεν άλλαξε κάτι στα εναπομείναντα λεπτά, παρά την προσπάθεια του ΠΑΣ να διεκδικήσει ό, τι μπορούσε μέχρι το φινάλε, αλλά και την προσπάθεια της ΑΕΚ να βρει ένα δεύτερο γκολ (με αρκετά ορεξάτο τον Άμραμπατ).

ΠΑΣ Γιάννινα (Θανάσης Στάικος): Κλέιμαν – Πανάγου, Παντελάκης, Εραμούσπε, Τσαούσης – Καραχάλιος, Ριένστρα, Τζίμας (66′ Λεό) – Παμλίδης, Μπάλαν (66′ Γκάρο), Ροσέρο (85′ Κόντε)

ΑΕΚ (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς – Σιντιμπέ, Βίντα, Κάλενς (82′ Μήτογλου), Μοχαμάντι – Ελίασον (75′ Άμραμπατ), Σιμάνσκι, Πινέδα (75′ Γαλανόπουλος), Γκατσίνοβιτς – Τσούμπερ (75′ Πόνσε), Μάνταλος (75′ Πισάρο)

Διαιτητής: Διαμαντόπουλος Αριστοτέλης (Αρκαδίας)

Βοηθοί: Ψαρρής Κωνσταντίνος (Ζακύνθου), Τριανταφύλλου Κωνσταντίνος (Αρκαδίας)

4ος Διαιτητής: Μαλούτας Δημήτριος (Ημαθίας)

VAR: Μανούχος Ευάγγελος (Αργολίδας)

AVAR: Μεϊντανάς Ανδρέας (Αχαΐας)