Έπειτα από ένα ντέρμπι με τα όλα του στην άδεια (δυστυχώς) «OPAP Arena», ΑΕΚ και Παναθηναϊκός αναδείχτηκαν ισόπαλοι 2-2, για τη 18η αγωνιστική της Super League.

Ads

Ο Παναθηναϊκός κρατούσε στα χέρια του τη νίκη, διαμαρτύρεται μάλιστα για πέναλτι υπέρ του που δεν καταλόγισε ο Σουηδός διαιτητής, η Ένωση όμως που δεν είχε την συνηθισμένη καλή της απόδοση, με πέναλτι του Λιβάι Γκαρσία στο 90+6′ έσωσε την παρτίδα. Ο ίδιος άνοιξε το σκορ στο 24′, αλλά το τριφύλλι έκανε προσωρινά την ανατροπή χάρη στα γκολ των Γεντβάι και Αράο.

Η Ένωση άνοιξε το σκορ με τον Λιβάι Γκαρσία στο 24ο λεπτό. Ο Σιμάνσκι με βαθιά μπαλιά στην πλάτη της άμυνας του Παναθηναϊκού βρήκε τον 26χρονο φορ που έφυγε από κανονική θέση και με ωραίο πλασέ μέσα από την περιοχή έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Οι πράσινοι απάντησαν στο 31ο λεπτό με τον Τιν Γεντβάι. Ο Χουάνκαρ με μια γλυκιά σέντρα στο ύψος του πέναλτι βρήκε τον Κροάτη, ο οποίος έπιασε αμαρκάριστος μια ωραία κεφαλιά και ην έστειλε στο βάθος της εστίας του Στάνκοβιτς.

Ads

Το τριφύλλι έκανε την ανατροπή στο 66ο λεπτό. Ο Μπερνάρ εκτέλεσε το φάουλ μέσα στην περιοχή και ο Κώτσιρας με κεφαλιά πάσα βρήκε τον Αράο, ο οποίος με ωραίο τελείωμα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Νωρίτερα η ΑΕΚ είχε σκοράρει στο 59ο λεπτό με τον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος πλάσαρε σωστά τον Λοντίγκιν, ωστόσο το γκολ ακυρώθηκε μέσω VAR για φάουλ του Σιμάνσκι στον Μπερνάρ νωρίτερα στη φάση.

Ο Παναθηναϊκός με αυτή την ισοπαλία είναι στους 41, όσους έχει και ο ΠΑΟΚ (που τον περνά στην ισοβαθμία), ενώ η ΑΕΚ έχει 39 βαθμούς.

Η βαθμολογία

Η ΑΕΚ παίζει την Τετάρτη στο «Κλεάνθης Βικελίδης» απέναντι στον Άρη για το Κύπελλο (πρώτο ματς 0-0), όσον αφορά δε την Super League, θα αντιμετωπίσει στα πλαίσια της 19ης αγωνιστικής, τον Ατρόμητο στο Περιστέρι.

Οι πράσινοι θα παίξουν την Τετάρτη στο Γ. Καραϊσκάκης κόντρα στον Ολυμπιακό, στη ρεβάνς του Κυπέλλου (πρώτο ματς 1-1), ενώ για το πρωτάθλημα, την επόμενη (19η) αγωνιστική, θα υποδεχτούν τον Αστέρα Τρίπολης.

Ο αγώνας

Η ΑΕΚ πήρε την πρωτοβουλία των κινήσεων στο ξεκίνημα, χωρίς ωστόσο να απειλήσει ιδιαίτερα, ενώ συχνά πυκνά επέλεγε να σηκώσει στον αέρα την μπάλα, προκειμένου να βγει στην «πλάτη» της αντίπαλης άμυνας.

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη, πιέζοντας ψηλά κατάφερνε να κλείνει καλά τους χώρους, κυκλοφορόντας με υπομονή και ψυχραιμία την μπάλα, αλλά δίχως να μπορέσει να κάνει κι αυτός αισθητή την παρουσία του στα καρέ του Στάνκοβιτς.

Κάπως έτσι, φτάσαμε στο 15’, μέχρι να γίνει η πρώτη… υποψία φάσης, από πλευράς «πράσινων». με τον Αράο να τροφοδοτεί ωραία τον Βέρμπιτς, εκείνον να πατάει περιοχή, αλλά τον Βίντα να του βάζει το «στοπ» όταν εκείνος σούταρε.

Το σκληρό παιχνίδι και το χαμηλό τέμπο, όπως και τα πολλά χιλιόμετρα που έκαναν οι ποδοσφαιριστές διατηρήθηκαν και στη συνέχεια, ενώ στο 22’ ο Μπερνάρ κέρδισε τη μπάλα κοντά στην περιοχή της «Ένωσης», έκανε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε λίγα εκατοστά εκτός εστίας.

Αντιθέτως, η ΑΕΚ δεν λάθεψε στην πρώτη της ευκαιρία, δύο λεπτά μετά. Με τον Σιμάνσκι να βγάζει την «βαθιά» μπαλιά για τον Γκαρσία, ο οποίος νίκησε, αρχικά, στο σπριντ τον Γεντβάι και ακολούθως τον Λοντίγκιν, για το 1-0.

 

Οι γηπεδούχοι έδειξαν διάθεση να αφήσουν συνειδητά μέτρα στον αντίπαλό τους, προφανώς για να τον «χτυπήσουν» σε μια ακόμα κόντρα. Έκαναν όμως και εύκολα λάθη, όπως στο 27’, όταν ο Μαντσίνι πίεσε τον Στάνκοβιτς και τον ανάγκασε σε λάθος απομάκρυνση, κερδίζοντας την μπάλα στην περιοχή, αλλά επέλεξε να σουτάρει από πλάγια δεξιά στην κλειστή γωνία, στέλνοντας τη μπάλα άουτ.

Τελικά, ο Παναθηναϊκός έφτασε στην ισοφάριση στο 31ο λεπτό, καθώς από την εκτέλεση φάουλ του Μπερνάρ στο δεύτερο δοκάρι και τη λάθος απομάκρυνση του Σιντιμπέ, ο Χουάνκαρ με σέντρα ακριβείας από αριστερά έδωσε τη δυνατότητα στον Γεντβάι να σκοράρει με κεφαλιά, κάνοντας το 1-1.

 

Από εκείνο το σημείο και μετά, το «τριφύλλι» πήρε ψυχολογία, ανέβασε ακόμα περισσότερο την έντασή του, την ώρα η ΑΕΚ μάλλον έχασε την συγκέντρωσή της. Μάλιστα, είχε δύο ακόμα καλές φάσεις για να πάει στα αποδυτήρια έχοντας κάνει την ανατροπή και μπροστά στο σκορ.

Ωστόσο, στο 39’, από εκτέλεση κόρνερ του Μαντσίνι, ο Βέρμπιτς πήρε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Δύο λεπτά μετά, ο Βαγιαννίδης έκανε το γύρισμα από τα δεξιά αλλά ο Βέρμπιτς σούταρε υπό πίεση, στέλνοντας τη μπάλα μόλις άουτ.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με την «Ένωση» να μπαίνει καλύτερα και να καταγράφει πρώτη τελική, την πρώτη της μάλιστα μετά το 1-0. Στο 48’, με το φαλτσαριστό σουτ του Σιμάνσκι έξω από την περιοχή, που έδειχνε να ελέγχει πάντως ο Λοντίγκιν. Ενώ δύο λεπτά μετά, ήταν η σειρά του Τσούμπερ να σουτάρει, ψηλά και άστοχα.

Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να κερδίσει πέναλτι στο 56’, σε ξεκάθαρη ανατροπή του Βέρμπιτς από τον Πινέδα μέσα στην περιοχή και αριστερά, ωστόσο Αλ Χακίμ και Μπέμπεκ «έκλεισαν τα μάτια».

Πλην αυτού, ο Σουηδός ρέφερι σε πρώτο χρόνο δεν είδε το φάουλ του Σιμάνσκι πάνω στον Μπερνάρ, από το οποίο ξεκίνησε η φάση του 2-1 υπέρ της ΑΕΚ, με τον Γκαρσία να φεύγει στο όριο του οφσάιντ και να σκοράρει με πλασέ κάτω από τα πόδια του Λοντίγκιν, στο 58’. Για να ακολουθήσει τελικά επί τόπου έλεγχος μέσω VAR και να ακυρωθεί ορθώς το γκολ.

Οι φιλοξενούμενοι ανέβασαν εκ νέου την απόδοσή τους, πήραν μέτρα στο γήπεδο και έχασαν φοβερή ευκαιρία για το 1-2 στο 63’. Όταν ο Μαντσίνι σέντραρε από δεξιά και ο Ιωαννίδης με κοντινή προβολή στο δεύτερο δοκάρι, δεν μπόρεσε να βρει σωστά τη μπάλα, αστοχώντας.

Τρία λεπτά αργότερα όμως, από εκτέλεση φάουλ του Μπερνάρ, ο Κώτσιρας έκανε την κεφαλιά-πάσα στο όριο της μικρής περιοχής και ο Αράο με σουτ μέσα από τη μικρή περιοχή, «υπέγραψε» την σπουδαία ανατροπή, υπέρ του Παναθηναϊκού, γράφοντας το 1-2.

 

Ο Αλμέιδα πέρασε τους Πισάρο, Ελίασον, Γιόνσον και ο Τερίμ αποφάσισε να παίξει με δύο «κόφτες» (Ζέκα, Κώτσιρα) για να κρατήσει προφανώς την ΑΕΚ μακριά από τον Λοντίγκιν.

Η «Ένωση» προσπαθούσε να αλλάξει τη μοίρα της χάνοντας κάποιες ευκαιρίες, έχοντας σχεδόν όλη την ομάδα της κάτω από το κέντρο και τον Παναθηναϊκό να παίζει με τρεις στόπερ.

Στο 92’ ο Λιβάι Γκαρσία σούταρε προς την εστία, η μπάλα χτύπησε στο απλωμένο χέρι του Ζέκα με τον διαιτητή να δίνει το πέναλτι αφού είδε τη φάση στο VAR και ο… παθών ισοφάρισε σε 2-2, ενώ στο 99’ο Αραούχο έχασε τρομερή ευκαιρία να σκοράρει, με τον Βαγιαννίδη να κοντράρει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή και τι δύο ομάδες να μένουν ισόπαλες 2-2.

 

AEK (Ματίας Αλμέιδα): Στάνκοβιτς, Ρότα, Βίντα, Κάλενς, Σιντιμπέ, Άμραμπατ (79′ Ελίασον), Σιμάνσκι (79′ Γιόνσον), Πινέδα (63′ Μάνταλος), Γκατσίνοβιτς (63′ Αραούχο), Γκαρσία, Τσούμπερ (79′ Πισάρο)

Παναθηναϊκός (Φατίχ Τερίμ): Λοντίγκιν, Βαγιαννίδης, Αράο, Γεντβάι, Χουάνκαρ, Κώτσιρας, Βιλένα, Μπερνάρ (78′ Ζέκα), Μαντσίνι (74′ Αϊτόρ), Ιωαννίδης (86′ Σπόραρ), Βέρμπιτς (74′ Λημνιός)

 

Διαιτητής: Αλ Χακίμ Μοχάμεντ (Σουηδία)

Βοηθοί: Κούλουμ Μέχμετ, Κλάιβερ Φρέντρικ (Σουηδία)

4ος Διαιτητής: Τζήλος Αθανάσιος (Λάρισας)

VAR: Μπέμπεκ Ιβάν (Κροατία)

AVAR: Μπούξμπάουμ Ράινχαρντ (Αν. Αττικής)