Στους τέσσερις του παγκοσμίου κυπέλλου προκρίθηκε η Ισπανία μετά τη νίκη 1-0 επί της Παραγουάης σε έναν συναρπαστικό προημιτελικό. Ο Νταβίντ Βίγια σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης για τους «φούριας ρόχας», φτάνοντας τα πέντε γκολ στη διοργάνωση. Από ένα χαμένο πέναλτι για τις δυο ομάδες, με τους Καρντόσο και Αλόνσο. Κορυφαίοι παίκτες για την ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε οι Κασίγιας και Ινιέστα. Έπεσε «μαχόμενη» η Παραγουάη, που θα μπορούσε να έχει κάνει τη μεγάλη έκπληξη και να αφήσει εκτός συνέχειας τους πρωταθλητές Ευρώπης. Την Τετάρτη ο ημιτελικός μεταξύ της Ισπανίας και της Γερμανίας.

Ads

Ενδεκάδες με εκπλήξεις

Με 4-4-2 ξεκίνησε την αναμέτρηση η Παραγουάη. Ο Μαρτίνο άφησε στην άκρη το 4-3-3 το οποίο χρησιμοποίησε στις προηγούμενες αναμετρήσεις και χρησιμοποίησε στην κορυφή της επίθεσης τους Βαλντέζ και Καρντόσο. Οι τέσσερις της μεσαίας γραμμής ήταν οι Βερόν, Κάσερες, Μπαρέτο και Σαντάνα, ενώ οι τέσσερις της άμυνας ήταν οι Μορέλ, Ντα Σίλβα, Αλκαράζ και Ριβέρος. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Βιγιάρ. Στον πάγκο για τους Παραγουανούς έμειναν οι Μπάριος και Σάντα Κρουζ.

Από την άλλη πλευρά, ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε διατήρησε το 4-2-3-1 που χρησιμοποίησε και στις προηγούμενες αναμετρήσεις της Ισπανίας. Ο Κασίγιας έκατσε κάτω από τα δοκάρια, με τους Πικέ και Πουγιόλ στο κέντρο της άμυνας. Ο Καπντεβίλα κάλυψε το αριστερό άκρο της άμυνας και ο Σέρχιο Ράμος το δεξί. Οι Αλόνσο και Μπούσκετς ήταν οι δυο κεντρικοί χαφ, με τον Τσάβι μπροστά τους σε επιτελικό ρόλο. Ο Βίγια αγωνίστηκε ως αριστερός επιθετικός και ο Ινιέστα ως δεξιός, με τον Τόρες στην κορυφή της επίθεσης.

Αποφασισμένοι οι Παραγουανοί

Αρκετά δυνατά μπήκαν στην αναμέτρηση οι παίκτες της Παραγουάης. Οι τυπικά γηπεδούχοι προσπάθησαν να πιέσουν ψηλά την Ισπανία και να κλείσουν τους χώρους στη μεσαία γραμμή για να δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανάπτυξη των Ισπανών. Οι Ίβηρες από την πλευρά τους θέλησαν να πάρουν τον έλεγχο της μεσαίας γραμμής για να επιβάλλουν σταδιακά τον ρυθμό τους στο ματς. Αυτό το κατάφεραν στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου, χωρίς βέβαια να καταφέρουν να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις μπροστά στην εστία του Βιγιάρ.

Ads

Ανούσιοι οι Ισπανοί

Η Ισπανία πήρε την κατοχή της μπάλας στο πρώτο μέρος, με την Παραγουάη να δίνει χώρο και να ψάχνει γρήγορες αντεπιθέσεις, κυρίως με τον Βαλντέζ. Οι «φούριας ρόχας» παρουσίασαν πρόβλημα στο δημιουργικό κομμάτι, αφού οι ποδοσφαιριστές του Ντελ Μπόσκε ήταν στατικοί και ο Τόρες έμοιαζε αποκομμένος από την υπόλοιπη ομάδα. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ έδειξε σημάδια ανετοιμότητας στις περιπτώσεις που κατάφερε να γίνει κάτοχος της μπάλας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην απειλήσει ουσιαστικά την εστία των Παραγουανών.

Έπρεπε να προηγηθούν οι γηπεδούχοι

Στο φινάλε του πρώτου μέρους, ο Βαλντέζ βρήκε τον δρόμο προς τα αντίπαλα δίχτυα, όμως το γκολ ακυρώθηκε κακώς ως οφ σάιντ, καθώς ο Πικέ κάλυπτε τον επιθετικό της Παραγουάης. Στην αμέσως επόμενη φάση και πάλι ο Βαλντέζ δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα σε μια γρήγορη αντεπίθεση των τυπικά γηπεδούχων. Το πρώτο μέρος τελείωσε με τις δυο ομάδες ισόπαλες στο σκορ 0-0 και την Ισπανία να έχει 59% κατοχή μπάλας. Από τέσσερα σουτ στις δυο εστίες οι δυο ομάδες και είκοσι φάουλ συνολικά στα πρώτα 45 λεπτά.

Έψαξαν το αγχολυτικό γκολ οι Ισπανοί

Χωρίς αλλαγές οι δυο ομάδες μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο για το δεύτερο μέρος. Η Ισπανία προσπάθησε να δώσει ένα πιο γρήγορο τέμπο στην αναμέτρηση και πίεσε από τα πρώτα λεπτά της επανάληψης για να φτάσει σε ένα γκολ που θα έδιωχνε το άγχος και θα ωθούσε τους Παραγουανούς στην επίθεση, αφήνοντας παράλληλα χώρους στην άμυνα. Παρά τις προσπάθειες των παικτών του Ντελ Μπόσκε, το μηδέν έμεινε στο πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου. Ο Ντελ Μπόσκε πέρασε στον αγώνα τον Φάμπρεγας στη θέση του Τόρες στο 56’, μεταφέροντας τον Βίγια στην κορυφή της επίθεσης και περνώντας στα αριστερά τον μέσο της Άρσεναλ, στην πρώτη του κίνηση από τον πάγκο.

Το θαύμα του «Αγίου Ίκερ»

Στο επόμενο λεπτό, ο Πικέ τραβούσε τον Καρντόσο μέσα στη μεγάλη περιοχή του Κασίγια για περίπου πέντε μέτρα και ο διαιτητής έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο παίκτης που κέρδισε την εσχάτη των ποινών, ανέλαβε την εκτέλεσή της και ο Κασίγιας μπλόκαρε τη μπάλα, διατηρώντας ζωντανή την Ισπανία στην αναμέτρηση.

Νέος «Άγιος» ο Βιγιάρ

Το 0-0 παρέμεινε έως το 59’ όταν και ο διαιτητής έδειξε νέο πέναλτι αυτή τη φορά για τους Ισπανούς. Ο Βίγια κέρδισε το πέναλτι από τον Αλκαράζ και η Ισπανία είχε τη δική της ευκαιρία από τα έντεκα βήματα για να ανοίξει το σκορ. Ο Τσάμπι Αλόνσο δεν αστόχησε από το σημείο του πέναλτι στην πρώτη εκτέλεση, όμως ο διαιτητής έδειξε επανάληψη. Ο Βιγιάρ κατάφερε τη δεύτερη φορά να απομακρύνει τη μπάλα και το 0-0 παρέμεινε και σε αυτή την περίπτωση. Ο αγώνας είχε μετατραπεί σε θρίλερ μέσα σε πέντε λεπτά, με τον Βιγιάρ να διώχνει εντυπωσιακά στο 63’ το πλασέ του Ινιέστα μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Ο Βέρα πέρασε στη θέση του Μπαρέτο στην πρώτη αλλαγή των Παραγουανών στην αναμέτρηση στο 64’.

Επιφυλακτικές οι ομάδες στο τελευταίο τέταρτο

Ο Βαλντέζ απόχώρησε από το ματς στο 73’ και παραχώρησε τη θέση του στον Ρόκε Σάντα Κρουζ, στη δεύτερη κίνηση του Μαρτίνο από τον πάγκο. Πολύ καλός στο πρώτο μέρος ο Βαλντέζ, έπεσε η απόδοσή του στην επανάληψη, καθώς παρουσίασε σημάδια κούρασης. Ο Ντελ Μπόσκε από την πλευρά του, πέρασε στο ματς τον Πέδρο στη θέση του Αλόνσο, προχωρώντας και σε εσωτερικές αλλαγές στην ενδεκάδα της ομάδας του. Ο Πέδρο πήγε στα αριστερά και ο Φάμπρεγας πήρε θέση πίσω από τον Βίγια, με τον Τσάβι να αγωνίζεται δίπλα στον Μπουσκέτς και τον Ινιέστα να παραμένει στα δεξιά.

Ο Βίγια έδωσε και πάλι τη λύση

Στο 83’ η Ισπανία κατάφερε να ανοίξει το σκορ και να βρεθεί με το ένα πόδι στον ημιτελικό απέναντι στη Γερμανία. Ο Ινιέστα έκανε μια καταπληκτική ατομική προσπάθεια, έδωσε έτοιμο γκολ στον Πέδρο, όμως αυτός σημάδεψε το αριστερό κάθετο δοκάρι της εστίας του Βιγιάρ. Η μπάλα επέστρεψε στον Βίγια, ο οποίος με τη βοήθεια των δυο δοκαριών κατάφερε να την στείλει στα δίχτυα, φτάνοντας τα πέντε γκολ στο 19ο παγκόσμιο κύπελλο και ανοίγοντας το σκορ για τους «φούριας ρόχας».

Ο Μαρτίνο πέρασε στο ματς και τον Μπάριος, ενώ ο Ντελ Μπόσκε άλλαξε τον Πουγιόλ με τον Μαρτσένα, θέλοντας να προφυλάξει τα νώτα του στα τελευταία λεπτά της αναμέτρησης. Οι δυο προπονητές ολοκλήρωσαν τις κινήσεις τους από τον πάγκο και πλέον οι Ίβηρες περίμεναν το τελευταίο σφύριγμα για να πανηγυρίσουν την πρόκριση, ενώ οι Παραγουανοί ζητούσαν με κάθε τρόπο το γκολ της ισοφάρισης.

Κράτησαν οι Ισπανοί και πέρασαν

Στο 89’ ο Σάντα Κρουζ σταμάτησε πάνω στον Κασίγιας, στην καλύτερη στιγμή της Παραγουάης μετά το χαμένο πέναλτι και το προβάδισμα των Ισπανών παρέμεινε. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Βιγιάρ σταμάτησε τον Βίγια και κράτησε «ζωντανή» την Παραγουάη στο κυνήγι της ισοφάρισης. Το τελευταίο σφύριγμα της λήξης βρήκε τους Ισπανούς να πανηγυρίζουν μια σπουδαία νίκη-πρόκριση και τους Παραγουανούς να βρίσκονται απαρηγόρητοι στον αγωνιστικό χώρο, καθώς κατάλαβαν και οι ίδιοι πως έφτασαν κοντά σε μια τεράστια πρόκριση.

Διοργάνωση: Παγκόσμιο Κύπελλο Νοτίου Αφρικής

Φάση: Προημιτελικά

Αγώνας: Παραγουάη-Ισπανία

Γήπεδο: «Έλις Παρκ» – Γιοχάνεσμπουργκ

Διαιτητής: Κάρλος Μπάρτες (Γουατεμάλα)

Βοηθοί: Λεονέλ Λεάλ (Κόστα Ρίκα), Κάρλος Παστράνα (Ονδούρα)

4ος Διαιτητής: Μπενίτο Αρτσούντια (Μεξικό)

Οι συνθέσεις:

Παραγουάη
(Χεράρδο Μαρτίνο): Βιγιάρ, Βερόν, Μορέλ, Ε. Μπαρέτο (64′ Βέρα), Καρντόζο, Σαντάνα, Ντα Σίλβα, Β. Κάσερες (84′ Λούκας), Ριβέρος, Βαλντέζ (72′ Σάντα Κρουζ), Αλκαράζ.

Ισπανία
(Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Πικέ, Πουγιόλ (84′ Μαρτσένα), Ινιέστα, Βίγια, Τσάβι, Τόρες (56′ Φάμπρεγας), Καπντεβίλα, Τσάμπι Αλόνσο (75′ Πέδρο), Ράμος, Μπούσκετς.

Πηγή: www.sportdog.gr