Στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου προκρίθηκε η Ουρουγουάη μετά από ένα αμφίρροπο ματς με την Νότιο Κορέα στο Πορτ Ελίζαμπεθ. Η «σελέστε» επιβλήθηκε με 2-1, κυρίως χάρις στον οίστρο του Λουίς Σουάρεζ που πέτυχε το νικητήριο τέρμα για την ομάδα του στο 80ο λεπτό με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ μέσα από την περιοχή. Το πάλεψαν οι Ασιάτες που έχασαν πολλές ευκαιρίες στο δεύτερο ημίχρονο και είχε δοκάρι με τον Τσουνγκ Γιουνγκ Παρκ στο πρώτο

Δοκάρι η Ν. Κορέα, γκολ η Ουρουγουάη!

Ads

Το απογευματινό παιχνίδι στο Πορτ Ελίζαμπεθ ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, παρότι ο αγωνιστικός χώρος φαινόταν αρκετά ταλαιπωρημένος. Με το «καλημέρα», οι Νοτιοκορεάτες προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν το δυνατό σημείο τους στην φάση των ομίλων, που δεν ήταν άλλο από τις στημένες φάσεις. Μόλις στο 5’, ο Τσου-Γιουνγκ Παρκ επιχείρησε να κάνει ότι και με την Νιγηρία, να σκοράρει δηλαδή με απευθείας εκτέλεση φάουλ, από παρόμοια, μάλιστα, θέση. Το σουτ του όμως εξοστρακίστηκε στο δεξί δοκάρι του Μουσλέρα.

Η απάντηση της Ουρουγουάης ήταν άμεση και ήρθε με γκολ. Στο 8’, μια έξυπνη σέντρα του Φορλάν από αριστερά μπέρδεψε τον Γιουνγκ-Σουνγκ Ριόνγκ που προσπάθησε να μπει στην πορεία της μπάλας. Ο τερματοφύλακας της Νότιας Κορέας δεν τα κατάφερε, η άμυνα του έμεινε κολλημένη και ο Λουίς Σουάρεζ εκτέλεσε σε πρώτο χρόνο από δύσκολη γωνία, για να ανοίξει το σκορ.

Βγήκαν στην επίθεση οι Ασιάτες

Χρειάστηκαν περίπου δέκα λεπτά στους Ασιάτες για να ξεπεράσουν το σοκ και να επιτεθούν συντεταγμένα. Η Ουρουγουάη έδωσε χώρο στην αντίπαλο της, ωστόσο ήταν πάντα επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις με την τριάδα των Φορλάν, Καβάνι, Σουάρεζ και οι μέσοι της έκαναν καλή δουλειά ανασταλτικά. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την «σελέστε» ήταν ο Τσου-Γιουνγκ Παρκ της Μονακό που είχε μια καλή ευκαιρία στο 32’ με ατομική ενέργεια και σουτ. Ο Ντου-Ρι Τσα δοκίμασε 1-2 φορές το πόδι του, ανεβαίνοντας όλη την δεξιά πλευρά, ο Παρκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέβηκε κάπως μετά το μισάωρο, όμως παρά την πίεση που ασκούσαν, οι Νοτιοκορεάτες δεν μπορούσαν να μπουν εύκολα στην περιοχή των αντιπάλων τους.

Ads

Υποψία πέναλτι…

Οι Λατινοαμερικάνοι διαμαρτυρήθηκαν δικαίως και για ένα χέρι του Λι-Γιουνγκ Σόο στο 44’ σε ωραία ενέργεια και σουτ του Μάξι Περέιρα, πήγαν όμως στα αποδυτήρια γνωρίζοντας πως είχαν κάνει την μισή δουλειά και έχοντας μεταφέρει το άγχος στην απέναντι πλευρά.

Καταιγίδα η… Ν. Κορέα

Το δεύτερο ημίχρονο είχε ακόμα περισσότερα να προσφέρει. Αρχικά την… βροχή που από κάποια στιγμή και ύστερα δυνάμωσε πολύ και έδωσε άλλο βαθμό δυσκολίας στις προσπάθειες των 22 ποδοσφαιριστών. Για ένα ανεξήγητο λόγο, οι Ουριουγουανοί οπισθοχώρησαν πάρα πολύ και άφησαν τους Ασιάτες να κάνουν παιχνίδι σε σημείο που το γκολ να μοιάζει θέμα χρόνου. Οι τρεις προωθημένοι του Όσκαρ Ταμπάρεζ ξέμειναν μπροστά και οι Νοτιοκορεάτες δημιουργούσαν την μία ευκαιρία μετά την άλλη. Οι πιο σημαντικές δημιουργήθηκαν στο 50’ με μια σέντρα του Λι Γιουνγκ Πιο, στο 51’ με ένα σουτ εντός περιοχής του Τσουνγκ Γιουνγκ Παρκ και στο 58’ με μια κεφαλιά του Γι Σουνγκ Παρκ που βρήκε σε ετοιμότητα τον Μουσλέρα.

Ισοφάριση που ερχόταν από μακριά…

Όμως ο γκολκίπερ της Λάτσιο δεν μπόρεσε να αποφύγει το πρώτο γκολ στην εστία της Ουρουγουάης, έχοντας σπάσει το ρεκόρ του Λαντισλάο Ματσούρκιεβιτς από το 1970, στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης. Ένα φάουλ που εκτέλεσε ο Τσουνγκ Γιουνγκ Παρκ στο 68’ απέφερε την ισοφάριση για την Νότιο Κορέα με μια κεφαλιά του Λι Τσουνγκ Γιονγκ, καθώς ο Μάξι Περέιρα δεν απομάκρυνε σωστά και ο Μουσλέρα πραγματοποίησε λάθος έξοδο.

Το τρομερό χτύπημα του Λουίς Σουάρεζ

Ο σκόρερ του τέρματος των Ασιατών μπορούσε να γίνει ο ήρωας του ματς, αφού τρία λεπτά αργότερα βγήκε απέναντι στον Μουσλέρα αλλά σούταρε πάνω του. Αφού έμειναν «ζωντανοί» σε εκείνοι την φάση, οι Λατινοαμερικάνοι θυμήθηκαν πως είναι η ζωή στο άλλο μισό του γηπέδου, με τον Λουίς Σουάρεζ να απειλεί δύο φορές μέσα στο δίλεπτο 73-‘-74’. Μια υπέροχη ενέργεια του επιθετικού του Άγιαξ, έφερε τελικά την νίκη-πρόκριση για την ομάδα του στο 80’. Με την μπάλα να μην απομακρύνεται από την περιοχή της Νότιας Κορέας, ο Σουάρεζ κινήθηκε από αριστερά και έπιασε ένα πανέμορφο φαλτσαριστό σουτ που δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στον Ριόνγκ, αφού η μπάλα βρήκε πρώτα το δοκάρι και ύστερα κατέληξε στα δίχτυα του.

Είχε την ευκαιρία της…

Η «σελέστε» αντέδρασε καλύτερα αυτήν την φορά στο προβάδισμα που πήρε, όμως και πάλι έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία στους Ασιάτες να στείλουν το ματς στο 2-2 και στην παράταση. Ωστόσο, ο Λι Ντονγκ Γκόοκ δεν μπόρεσε να νικήσει τον Μουσλέρα στο 88’ από πολύ πλεονεκτική θέση και η Νότια Κορέα ύψωσε «λευκή σημαία». Η Ουρουγουάη πήρε την πρόκριση για τους «8», εκεί που θα αντιμετωπίσει τον νικητή του ζευγαριού ΗΠΑ-Γκάνα, που παίζουν το βράδυ στο Ρούστενμπουργκ.

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες):
Μουσλέρα, Λουγκάνο, Γκοντίν (46` Βικτορίνο), Φουτσίλε, Μαξιμιλιάνο Περέιρα, Πέρεζ, Αρεβάλο, Καβάνι, Αλβάρο Περέιρα (74` Λοντέιρο), Σουάρεζ (84` Φερνάντεζ), Φορλάν.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ (Χου Γιουνγκ Μου)
: Γιουνγκ Σουνγκ Ριόνγκ, Ντου Ρι Τσα, Τσο Γιονγκ Χιουνγκ, Λι Γιουνγκ Σου, Λι Γιουνγκ Πιο, Λι Τσουνγκ Γιονγκ, Κι Σουνγκ Γιονγκ (60` Λι Ντονγκ Γκουκ), Κιμ Γιουνγκ Γου (86` Γέομ Κι Χουν), Παρκ Γι Σουνγκ, Γέομ Κι Χουν, Παρκ Τσου Γιουνγκ.

Πηγή: sportdog.gr