Λίγα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και ενώ οι φιλοξενούμενοι προηγούνταν με 1-0, διακόπηκε το μεγάλο ντέρμπι στο ΟΑΚΑ μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, καθώς ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ των ΜΑΤ και κουκουλοφόρων. Κατά την διάρκεια των επεισοδίων, οπαδοί και αστυνομικοί αντάλλαξαν βόμβες μολότοφ και δακρυγόνα. Ο διαιτητής Αναστάσιος Κάκος διέκοψε το ματς και οι ομάδες αποχώρησαν για τα αποδυτήρια. Καταστροφή για τους «πράσινους» που -βάσει ΚΑΠ- κινδυνεύουν με μηδενισμό, βαρύ χρηματικό πρόστιμο και αφαίρεση βαθμών από το φετινό, αλλά και το επόμενο πρωτάθλημα. Είκοσι τρεις συλληφθέντες 57 προσαχθέντες και 20 αστυνομικοί τραυματίες ο απολογισμός. Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής (26ης) της Σούπερ Λίγκας άφησε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Ads

 
Συνολικά 23 άτομα συνελήφθησαν στα χθεσινά επεισόδια στο ΟΑΚΑ για κατοχή βομβών μολότοφ, επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλα αδικήματα αθλητικής βίας, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Προσήχθησαν επίσης άλλα 57 άτομα. Σύμφωνα με την αστυνομία τραυματίστηκαν 20 αστυνομικοί. Από τα επεισόδια προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές τόσο στις κερκίδες του σταδίου όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Κατά τη διάρκεια των αστυνομικών επιχειρήσεων και ερευνών κατασχέθηκαν έξω από θύρα τρία δοχεία των 16 λίτρων έκαστο με εύφλεκτο υλικό, τρεις αυτούσιες βόμβες μολότοφ και αρκετά υπολείμματα άλλων, 15 βεγγαλικά και κροτίδες, καθώς και ένα σφυρί.
 
Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

 
Αναφορικά με την είσοδο των εν λόγω ατόμων και των αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας «πριν την έναρξη του αγώνα άτομα που είχαν εισέλθει μετά από έλεγχο σε ορισμένες κερκίδες εξήλθαν από αυτές σπάζοντας τις θύρες επιτιθέμενοι στις αστυνομικές δυνάμεις, ταυτόχρονα με άτομα που ανέμεναν να υποβληθούν σε έλεγχο με αποτέλεσμα να εισέλθουν στις κερκίδες άτομα χωρίς να ελεγχθούν».

Ads

«Ανοιχτό» το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής
 
Ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής της επόμενης αγωνιστικής (26ης) της Σούπερ Λίγκας άφησε ο γενικός γραμματέας αθλητισμού, Παναγιώτης Μπιτσαξής με δηλώσεις που έκανε στα ΜΜΕ με αφορμή τα θλιβερά επεισόδια στο ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων.
 
«Είχαμε δύο επιλογές. Η πρώτη να αναβάλλουμε το παιχνίδι και η δεύτερη να πάρουμε τα μέτρα μας και να γίνει. Άλλες επιλογές δεν είχαμε. Αν το είχαμε αναβάλλει επειδή μύριζε μπαρούτι θα έλεγαν ότι παρενέβη η Πολιτεία στη Λίγκα. Κρίναμε πως η σημασία του παιχνιδιού ήταν τόσο μεγάλη που δεν έπαιρνε αναβολή», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός παράγοντας και συνέχισε:
 
«Γιατί μπαίνουν οι κροτίδες και οι μολότοφ μέσα; Πρόσφατα περάσαμε ένα νόμο, με τον οποίο δώσαμε δικαίωμα στις ΠΑΕ να μην περάσουν κάποιον μέσα αν δεν θέλουν. Υπάρχει και ένα θετικό σε όλο αυτό. Εφαρμόστηκε ένας κανονισμός που προβλέπει βαριές τιμωρίες και για αυτό και για το επόμενο πρωτάθλημα. Αν κάποιοι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού θέλουν να οδηγήσουν την ομάδα τους στην καταστροφή, εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι ομάδες έχουν την ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν αυτή τη στιγμή να αναλάβει η Πολιτεία την ευθύνη της διοργανώτριας αρχής. Εμείς αντιμετωπίζουμε τα πάντα. Μέχρι σήμερα είχαμε 200 ματς και την «πάθαμε» στο ένα. Οφείλουμε να κοιτάμε ξεχωριστά κάθε αγωνιστική, αγώνα προς αγώνα. Θα το δούμε αν αναβάλουμε την επόμενη αγωνιστική».

image
 
Τιμωρία περιμένει τον ΠΑΟ
 
Τιμωρία περιμένει τον Παναθηναϊκό, που μεθαύριο Τρίτη πρόκειται να κληθεί σε απολογία από το πειθαρχικό όργανο της Σούπερ Λίγκας, για τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Από τη στιγμή που ο διαιτητής, Τάσος Κάκος, διέκοψε τον αγώνα εις βάρος των «πρασίνων», στο 83ο λεπτό, το «τριφύλλι» θα τιμωρηθεί, με βάσει αυτά που προβλέπει ο νέος ΚΑΠ, με το να χάσει το ματς στα χαρτιά με 3-0, ενώ επιπλέον, θα του αφαιρεθούν τρεις βαθμοί από το τρέχων πρωτάθλημα κι άλλοι δύο από αυτό της περιόδου 2012/2013.
 
Από κει και πέρα προβλέπεται βαρύτατο πρόστιμο που θα κυμαίνεται από 100-180 χιλιάδες ευρώ, καθώς και τιμωρία της έδρας του Παναθηναϊκού από 1-2 αγωνιστικές, λόγω του ότι οι «πράσινοι» δεν είναι υπότροποι για εκτεταμένα επεισόδια.
 
Συγγνώμη ΠΑΟ από τους υγιείς φιλάθλους
 
Συγγνώμη από τους υγιείς φιλάθλους που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ χθες το βράδυ ζήτησε με ανακοίνωσή της η ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
 
«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει τις δεκάδες χιλιάδες υγιών φιλάθλων που προσήλθαν μαζικά στο γήπεδο για να στηρίξουν την ομάδα μας. Ταυτόχρονα είμαστε υποχρεωμένοι να τους ζητήσουμε συγγνώμη που έγιναν μάρτυρες μιας από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία του Συλλόγου. Σαν οργανισμός καταβάλαμε κάθε προσπάθεια στο πλαίσιο του ανθρωπίνως εφικτού, τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά ώστε να διαφυλάξουμε τις ομαλές συνθήκες διεξαγωγής του αγώνα. Δυστυχώς υπήρξαν γεγονότα που κατέστη αδύνατο να ελεγχθούν και φτάνουμε να λέμε πως ευτυχώς αποφεύχθηκαν τα χειρότερα. Είναι ντροπή για την ιστορία του Παναθηναϊκού και κρίμα για την προσπάθεια αυτής της ομάδας να σημαδεύονται από αυτά τα γεγονότα».
 

Απογοητευμένος και προβληματισμένος για το μέλλον του στον πάγκο του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στη συνέντευξη Τύπου. «Θα προτιμούσα να μιλήσω για ένα μεγάλο ντέρμπι, για έναν μεγάλο αγώνα, αλλά δεν μπορώ να σχολιάσω κάτι που δεν υπήρξε, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Σαν επαγγελματίας λυπάμαι πολύ, σαν άνθρωπος που αγαπάει τον Παναθηναϊκό, δεν τα κατανοώ αυτά», είπε ο Πορτογάλος, ο οποίος είχε πολλά παράπονα από τους παίκτες του: «Επίσης δεν μπορώ να σχολιάσω για παίκτες που δεν ήρθαν να παίξουν και να είναι παρατηρητές», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε:
 
«Δεν θα ήθελα να πω πράγματα για τα οποία στο μέλλον να μετανιώσω. Ξέρω ότι το μέλλον θα είναι χειρότερο από ότι μέχρι τώρα. Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη από τους δημοσιογράφους γιατί δεν θα μιλήσω για τον αγωνιστικό τομέα».

image

ΠΑΕ Ολυμπιακός: Να μην προβληθούν άλλο τα επεισόδια

Τα επεισόδια που δημιουργήθηκαν στο ΟΑΚΑ και αποτέλεσαν αιτία να διακοπεί το ντέρμπι Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός καταδίκασε η “ερυθρόλευκη” ΠΑΕ με ανακοίνωση που εξέδωσε. Συγκεκριμένα αναφέρει πως δεν θα πρέπει να προβληθούν περαιτέρω τα συγκεκριμένα επεισόδια, έτσι ώστε να μην δυσφημίσουν ακόμα περισσότερο τη χώρα μας στο εξωτερικό.

«Η Ελλάδα περνάει δύσκολες στιγμές. Δυστυχώς, η οικονομική κρίση έχει στρέψει το βλέμμα όλης της υφηλίου πάνω στη χώρα μας με αποτέλεσμα οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει να δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση μας. Ας μη δώσουμε ένα παραπάνω λόγο να μας κατηγορούν. Καλούμε τα οπαδικά και όχι μόνο Μ.Μ.Ε., να μην προβάλλουν σκηνές βίας από τα γεγονότα που έγιναν στο Ο.Α.Κ.Α. ώστε να μη ρίχνουν λάδι στη φωτιά.
 
Η προσπάθεια από κάποιους να χτυπήσουν το ποδόσφαιρο συνολικά εξαιτίας της δράσης κάποιων ανεγκέφαλων την οποία καταδικάζουμε απολύτως, θα μας βρει απέναντι. Εμείς πιστεύουμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και πρωταρχικός σκοπός μας είναι να το προστατεύσουμε από όσους θέλουν να το πλήξουν. Ως εκ τούτου συμφωνούμε με την πολιτική της συνδρομητικής τηλεόρασης να μην προβάλλει σκηνές βίας, αρκεί αυτό να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτή άλλωστε ήταν και είναι η πάγια θέση μας.
 
Ας σταματήσει η επίθεση στο ποδόσφαιρο εδώ. Εμείς δεν θα μπούμε στη λογική της υπερπροβολής του κακού, ούτε θα στείλουμε dvd στην ΕΠΟ και στην UEFA, για να δυσφημίσουμε το προϊόν ποδόσφαιρο. Σκοπός όλων μας στον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ είναι να στηρίξουμε όλοι μαζί το Ελληνικό ποδόσφαιρο με όλες μας τις δυνάμεις».

Βαλβέρδε: «Δεν είναι μια μέρα που θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι»
 

«Δεν ξέρω τι να πω, αφού δεν ξέρω τι έγινε. Υποθέτω ότι νικήσαμε, αν τελείωσε λογικά το παιχνίδι. Πριν από ένα χρόνο είχαμε κερδίσει στο δικό μας γήπεδο, αλλά και πάλι δεν το είχα χαρεί λόγω των επεισοδίων. Γιατί είναι πολύ πιο σοβαρά αυτά που συνέβησαν έξω από το γήπεδο παρά μέσα», σχολίασε καταδικάζοντας τα επεισόδια ο Ερνέστο Βαλβέρδε.
 
«Τα ίδια συνέβησαν και τώρα. Είναι τελείως διαφορετικό να έρχεται κάποιος για να υποστηρίξει την ομάδα του και να του συμβεί κάτι. Βλέπω ότι περνάει ο καιρός και συνεχίζουμε τα ίδια. Οπότε σήμερα δεν είναι μια μέρα που θα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι, όποιο και αν ήταν το αποτέλεσμα».
 
Ο Ισπανός τεχνικός των «ερυθρολεύκων» δεν δίστασε ακόμα να υποστηρίξει, πως κάποιοι εκμεταλλεύονται τις δυσκολίες του κόσμου για να τον σπρώξουν σε απονενοημένες πράξεις. «Η οικονομική κατάσταση επηρεάζει την ψυχολογία στα γήπεδα. Δεν μου αρέσει ότι εκμεταλλεύονται τον κόσμο που βρίσκεται στην ανεργία, βιώνει πολύ δύσκολες καταστάσεις και είναι απελπισμένος και τον βάζουν να ξεσπάει έτσι στο γήπεδο».

image
 
Οργανωμένο σχέδιο επεισοδίων «βλέπει» ο Λάζαρος Γρύλης
 

Για οργανωμένο σχέδιο επεισοδίων έκανε λόγο με δηλώσεις του στη ΝΕΤ ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Σταδίου, Λάζαρος Γρύλης.
 
«Δεν έγιναν απλά τραμπουκισμοί, αλλά βαρβαρισμοί. Κατέστρεψαν αυτό το στολίδι. Το ερώτημα είναι πως βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά κοντά στα επίσημα. Πέρασαν τόσα πράγματα μέσα στο γήπεδο, κροτίδες, φωτοβολίδες, μολότοφ. Η ατμόσφαιρα θύμιζε…Πάσχα! Κάποιοι δεν έκαναν προφανώς έλεγχο. Ήταν οργανωμένο σχέδιο, αν δεν πήγαινε καλά το παιχνίδι να ξεκινούσαν τα έκτροπα. Είδατε τι έγινε μετά το γκολ» είπε αρχικά ο πρόεδρος του Ο.Α.Κ.Α. και κατέληξε:
 
«Οι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των οπαδών είναι η γηπεδούχος ομάδα. Έμπαιναν κατά σειρά, ο ένας έβαζε τον άλλο μέσα! Έμπαιναν από τη θύρα των επισήμων και από τη θύρα 35. Μέχρι και το ρολόι κάηκε. Ευτυχώς που δεν σκοτώθηκαν άνθρωποι. Λίγο ήθελε να θρηνήσουμε θύματα. Επιβεβαιώθηκαν οι φήμες που ήθελαν να γίνουν σήμερα επεισόδια. Ήταν προαποφασισμένα. Μετά παραπονιούνται γιατί τα γήπεδα δεν εξυπηρετούν. Αφού τα καταστρέφουν οι ίδιοι».

*Οι φωτογραφίες είναι του Δ.Μεσσίνη