Η ομάδα Formula 1 της Ferrari κατηγορείται για τη χρησιμοποίηση διαφήμισης στα αυτοκίνητά της, με σαφές υποσυνείδητο μήνυμα που προβάλλει την καπνοβιομηχανία Marlboro. Η ιταλική αυτοκινητοβιομηχανία έχει συνάψει συμβόλαια με τη Philip Morris (ιδιοκτήτρια της Marlboro), τα οποία φέρεται ότι θα της αποφέρουν συνολικά 1 δισεκατομμύριο δολάρια.

Ads

Οι φόρμες των οδηγών καθώς και τα αυτοκίνητα της Ferrari F1, φέρουν ένα κόκκινο, άσπρο και μαύρο λογότυπο το οποίο είναι σε μορφή barcode και παραπέμπει, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επίτροπου Δημόσιας Υγείας, σε ένα πακέτο τσιγάρων Marlboro. Στα πλαίσια της σχετικής νομοθεσίας της ΕΕ, το σπονσοράρισμα αθλητικών γεγονότων από καπνοβιομηχανίες απαγορεύεται ρητά.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επίτροπου Δημόσιας Υγείας καλεί τις κυβερνήσεις της Αγγλίας και της Ισπανίας να εξετάσουν την υπόθεση και να εξακριβώσουν εάν η δεύτερη μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία παραβαίνει το νόμο.

«Το barcode είναι ίδιο με το κάτω μισό ενός πακέτου τσιγάρων Marlboro. Έμεινα έκπληκτος όταν το είδα και έφτασα στα όριά μου. Αξίζει να παρακολουθήσετε το πώς εξελίχτηκε τα τελευταία 4 χρόνια το συγκεκριμένο barcode», δήλωσε ο John Britton, συνεργάτης του Royal College of Physicians και υπεύθυνος συμβουλευτικής ομάδας για το κάπνισμα. Από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος της ιταλικής εταιρίας δήλωσε επί του θέματος: «Το barcode είναι μέρος της στολής του αυτοκινήτου, δεν είναι μέρος μιας έμμεσης διαφημιστικής καμπάνιας». Η Philip Morris εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρονται μεταξύ άλλων: «Είμαστε βέβαιοι ότι η σχέση μας με τη Ferrari δεν παραβιάζει το βρετανικό νόμο “διαφήμισης και προώθησης καπνού” του 2002. Το Grand Prix της Formula 1 στη Βρετανία δεν περιλαμβάνει οποιοδήποτε αυτοκίνητο, ενδυμασία ομάδων, εξοπλισμό ή προϊόν με διαφημιστικό λογότυπο για καπνό. Το ίδιο πράγμα ισχύει για όλα τα άλλα Grand Prix της Formula 1 ανά τον κόσμο».

Ads

Η Ferrari είναι η μόνη ομάδα της Formula 1 με εμπορικό σήμα μάρκας τσιγάρων στον επίσημο τίτλο της, Scuderia Ferrari Marlboro. Παρά τις απαγορεύσεις που έθεσε στις καπνοβιομηχανίες η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Philip Morris το Σεπτέμβριο του 2005, επέκτεινε την οικονομική υποστήριξή της για την αγωνιστική ομάδα της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας έως το 2011.